Proglašena dobitnica Nobelove nagrade za mir! Iranska aktivistkinja jedini laureat 2023.

06.10.2023

11:03

0

Iranski režim ju je hapsio 13 puta, osuđivao pet puta i osudio na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem

Proglašena dobitnica Nobelove nagrade za mir! Iranska aktivistkinja jedini laureat 2023.
Narges Mohamadi - Copyright Profimedia

Dobitnici Nobelove nagrade za mir, jednog od najprestižnijih humanitarnih priznanja, proglašeni su u Oslu, u Norveškoj, u 11 sati po lokalnom vremenu pred brojnim reporterima koji su se okupili.

Norveški Nobelov komitet saopštio je tada da je odlučio da dodeli Nobelovu nagradu za mir 2023. pritvorenoj aktivistkinji Narges Mohamadi za njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njenu borbu za promovisanje ljudskih prava i slobode za sve.

Kako su naveli u saopštenju, njena hrabra borba je imala ogromne lične posledice. Iranski režim ju je hapsio 13 puta, osuđivao pet puta i osudio na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem. Mohamadi je i dalje u zatvoru.

Ove godine Komitet je birao između 351 kandidata za nagradu, što je drugi najveći broj do sada. Laureat se pridružuje listi od 137 nagrađenih od početka dodele nagrade 1901. godine.

Poznato je da izbor često bude iznenađenje, ali spekulacije o ovogodišnjoj nagradi bile su fokusirane na aktivistkinje za ženska prava, uključujući Mohamadi i Mahbubu Seraj iz Avganistana, i na klimatske promene pošto svet redovno beleži rekordne temperature i doživljava katastrofalne, dok kao šumski požari uzimaju sve veći danak.

Laureati ovogodišnjih Nobelovih nagrada dobiće dodatnih milion švedskih kruna, čime će ukupna finansijska vrednost nagrade iznositi 11 miliona švedskih kruna (što je ekvivalentno 986.000 dolara), saopštila je Nobelova fondacija pre nekoliko nedelja.

Nobelovu nagradu za mir, koja se dodeljuje od 1901. godine, do sada je dobilo 18 žena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike