Odbrambeni štit Izraela jedan od najboljih PVO sistema na svetu? Evo kako radi Gvozdena kupola i kako se pokazala

07.10.2023

23:21

0

Autor: N.P.

Kada rakete polete prema Izraelu, ovaj štit procenjuje koje rakete idu prema nenaseljenim područjima

Odbrambeni štit Izraela jedan od najboljih PVO sistema na svetu? Evo kako radi Gvozdena kupola i kako se pokazala
Ilustracija - Copyright AP Photo/Hatem Moussa

Masovni napad s hiljadama Hamasovih projektila na Izrael podsetio je još jednom na to koliko je Gvozdena kupola, taj protivraketni štit izraelske proizvodnje koji se delimično finansira iz SAD-a, važan za sigurnost zemlje.

Nakon prve informacije o 5.000 raketa poslatih u prvim satima ranojutarnjeg napada pojavile su se spekulacije o tome da li je Gvozdena kupola podbacila.

Ipak, i dalje je reč o jednom od najučinkovitijih protivraketnih sistema na svetu. Gvozdena kupola u funkciju je stavljena 2011. godine.

A kako funkcioniše?

Kada rakete polete prema Izraelu, ovaj štit procenjuje koje rakete idu prema nenaseljenim područjima. Nakon toga se ignorišu i puštaju da dotaknu tlo pošto neće prouzrokovati nikakvu štetu.

Ako, pak, rakete lete prema naseljenim mestima presreću se i uništavaju u vazduhu.

Kupola tako već godinama funkcioniše poput štita za cele gradove, a dizajnirani su isti sistemi za zaštitu vojnih ciljeva na moru. Kupola štiti od raketa koje dolaze s udaljenosti od četiri do sedamdeset kilometara i presudna je za život u pograničnim delovima Izraela. Učinkovitost koju su spominjali izraelski izvori se prethodnih godina stavljala na između 75 i 90 posto. Navodno ih u Izraelu ima deset i nisu dovoljne da u potpunosti pokriju malu teritoriju te zemlje.

Postoje i mane? 

Ranjivost koja se izdvaja jeste da se njena zaštita može potencijalno izigrati. Kako se to radi? To se radi slanjm  rojeva raketa pošto se na taj način prevazilazi njen kapacitet za presretanje.

Druga slabost sistema je da je svako presretanje skupo dok rakete kojima se gađa Izrael mogu biti vrlo jeftine. Reč je o 100 – 150.000 dolara po presretanju.

 

 

Važna je napomena vezano za Gvozdenu kupolu da je ona dizajnirana u prvom redu za zaštitu od raketa proizvedenih u palestinskim "garažama", a ne krstarećih balističkih raketa.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike