Reakcije posle otkrića skoro 200 tela kod bolnice Naser: Masovne grobnice su očigledan dokaz ratnih zločina i genocida

23.04.2024

19:54

0

Prvi izveštaji iz bolnice Naser ukazuju na to da su neka tela imala ruke vezane iza leđa

Reakcije posle otkrića skoro 200 tela kod bolnice Naser: Masovne grobnice su očigledan dokaz ratnih zločina i genocida
Copyright Profimedia

Zaina Harun, portparolka Al Hak-a, nezavisne organizacije za ljudska prava sa Zapadne obale, izrazila je zabrinutost zbog otkrića masovnih grobnica u bolnici Naser i ranije u bolnici Al Šifa.

Ona je to nazvala "okrutnim dokazom ratnih zločina i genocida koje Izrael sprovodi nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze".

Prema njenim rečima za Al Džaziru, prvi izveštaji iz bolnice Naser ukazuju na to da su neka tela imala vezane ruke iza leđa i da su među žrtvama bile žene i stariji Palestinci.

Harun je istakla potrebu za "odgovarajućim istražnim mehanizmom" kako bi se omogućio potpuni i neograničen pristup Pojasu Gaze, uključujući mestima na kojima su pronađene masovne grobnice.

Ravina Šamdasani, portparolka Kancelarije visokog komesara UN-a za ljudska prava, izjavila je da UN trenutno radi na potvrđivanju izveštaja palestinskih zvaničnika o pronađenim leševima u bolnicama Naser u Kan Junisu i Al Šifa u Gazi.

Prema tim izveštajima, tela su zakopana ispod otpada, a među žrtvama su bile žene i stariji.

- Osećamo potrebu da oglasimo alarm jer je očigledno da je otkriveno više tela u masovnim grobnicama - rekla je Šamdasani.

Palestinske vlasti su saopštile da su pronašle stotine tela u masovnim grobnicama oko bolnice Naser u Kan Junisu nakon što je izraelska vojska napustila to područje. Takođe su pronađena tela u okolini bolnice Al Šifa, potvrdili su palestinski zvaničnici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike