Šojgu alarmirao svet zbog gomilanja trupa na granici: Nikad nismo planirali napad na članice NATO-a, oni su se približili nama, ne mi njima

26.04.2024

14:14

0

Situacija na istoku Evrope je sve napetija

Šojgu alarmirao svet zbog gomilanja trupa na granici: Nikad nismo planirali napad na članice NATO-a, oni su se približili nama, ne mi njima
Segej Šojgu - Copyright Profimedia

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da Rusija nikada nije imala planove da napadne zemlje članice NATO-a.

- Ruska Federacija nikad nije bila pretnja NATO-u. Nemamo geopolitičke ni vojne interese koji bi podrazumevali napad na države članice NATO-a. Jednostavno šitimo svoje građane na svojim istorijskim teritorijama - rekao je on na sastanku ministara odbrane zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Kazahstanu.

Šojgu je istakao da je Rusija uvek ulagala napore u održavanje strateške stabilnosti i ravnoteže snaga u svetu i naglasio da prisustvo NATO-ovih trupa blizu ruskih granica stvara dodatne pretnje po vojnu bezbednost.

Šojgu je posebno podvukao činjenicu da su se trupe NATO-a približile ruskim granicama, što je stvorilo dodatne izazove po vojnu bezbednost.

- Istakao bih da se nismo mi približili njima, nego oni nama - rekao je ruski ministar.

Osvrnuo se i na širenje NATO-a na istok posle raspada Sovjetskog Saveza, što je u suprotnosti sa obećanjima datim Rusiji tokom devedesetih godina prošlog veka.

Što se tiče situacije u Ukrajini, Šojgu je izjavio da su pokušaji Zapada da nanese strateški poraz Rusiji osuđeni na neuspeh. Takođe je naglasio da će Rusija ostvariti sve ciljeve svog vojnog angažmana u Ukrajini, koji zvanična Moskva opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike