Izrael proglasio ratno stanje: Stravični snimci sa ulica, čuju se sirene za vazdušnu opasnost (VIDEO)

07.10.2023

07:34

0

Raketa je direktno pogodila i zgradu u Aškelonu, a desetine vozila su zapaljene u ovom gradu

Izrael proglasio ratno stanje: Stravični snimci sa ulica, čuju se sirene za vazdušnu opasnost (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

U raketnom napadu na Izrael, izvedenom u subotu ujutru iz pojasa Gaze, jedna osoba je poginula, a najmanje tri su povređene. Odgovornost za napad preuzela je Palestinska militantna grupa Hamas.

Rakete su podigle uzbunu u čitavom Izraelu, a sirene su se čule od severa, pa do oblasti Tel Aviva, istočno do Ber Ševe, i na mnogim drugim lokacijama između.

Ispaljeno 5.000 raketa

Vojni komandant Hamasa Muhamed Al Dejf objavio je snimljenu poruku u kojoj je najavio operaciju "Oluja Al-Aksa" i rekao da je palestinska militantna grupa "gađala neprijateljske položaje, aerodrome i vojne položaje sa 5.000 raketa".

 

IDF je upozorila Izraelce koji žive u blizini Gaze da ostanu u svojim domovima.

Poginula je žena stara oko 70 godina, saopštila je izraelska spasilačka služba Magen David Adom (MDA).

- IDF objavljuje stanje spremnosti za rat. Došlo je do široko rasprostranjene raketne vatre na izraelsku teritoriju iz Gaze, a teroristi su se infiltrirali na teritoriju Izraela kroz različite ulazne tačke. Stanovnici na jugu i u centru zemlje moraju biti u neposrednoj blizini zaštićenih područja, kao i onih na periferiji Gaze - navodi se u saopštenju vojske.

IDF je saopštila da načelnik štaba u subotu ujutro obavlja procenu situacije i odobrava planove za nastavak operacija.

 

 

Još dve osobe u oblasti Aškelona su lakše povređene, saopštila je spasilačka služba, dok je četvrta osoba, muškarac povređen gelerima.

 

 

Rakete su ispaljene u subotu ujutro oko 6.30 po lokalnom vremenu (23.30 po istočnoevropskom vremenu), kada je većina Izraelaca verovatno spavala.

Izrael proglasio ratno stanje

Izrael je proglasio ratno stanje kao odgovor na napade koji su se dogodili jutros.

- Izvestan broj terorista se infiltrirao na izraelsku teritoriju iz Pojasa Gaze - navodi se u saopštenju vojske, dodajući da je stanovnicima u oblasti oko Pojasa Gaze rečeno da ostanu u svojim domovima.

Izraelske odbrambene snage braniće izraelske civile, a teroristička organizacija Hamas će platiti visoku cenu za svoje akcije, navodi se u saopštenju koje prenosi "Gardijan".

Sirene u Jerusalimu, odjekuju detonacije

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su u Jerusalimu, a navodno širom grada odjekuju i detonacije. Veruje se da je u pitanju PVO.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam / CNN

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike