Zaharova osula paljbu posle Blinkenovih izjava: Američke diplomate žive u zemlji čuda

30.04.2024

19:40

0

Podsetila je da je Rusija 2014. i 2015. godine "pokazala poštovanje međunarodnog prava“ promovisanjem sada nevažećih sporazuma iz Minska

Zaharova osula paljbu posle Blinkenovih izjava: Američke diplomate žive u zemlji čuda
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Pozivi SAD Rusiji da održi pregovore o okončanju ukrajinskog sukoba izgledaju odvojeno od stvarnosti i ignorišu prethodne pokušaje Moskve da postigne rešenje, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Američki državni sekretar Entoni Blinken insistirao je u ponedeljak da su navodni planovi Moskve "da izbriše Ukrajinu sa mape propali". On je dodao da se nada da je ruski predsednik Vladimir Putin primetio podršku Zapada Ukrajini, "dobio poruku i pokazao spremnost da istinski pregovara u skladu sa osnovnim principima međunarodne zajednice i Povelje UN: suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost".

Odgovarajući na Blinkenove reči kasnije tog dana, Zaharova je rekla da američki političari izgleda žive "u svetu ogledala“.

Ona je podsetila da je Rusija 2014. i 2015. godine "pokazala poštovanje međunarodnog prava“ promovisanjem sada nevažećih sporazuma iz Minska, koji su nastojali da okončaju krvoproliće u regionu davanjem specijalnog statusa dvema republikama Donbasa u okviru ukrajinske države.

Moskva je tvrdila da Kijev i zapadne zemlje nikada nisu nameravale da sprovedu sporazum. Bivši ukrajinski predsednik Petar Porošenko, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel i bivši francuski predsednik Fransoa Oland priznali su da je primarna svrha sporazuma bila da pomognu Kijevu da kupi vreme za izgradnju jače vojne sile.

Profimedia
Marija Zaharova

Zaharova je takođe napomenula da je Moskva spremna da se uključi u mirovne pregovore 2022. U to vreme pregovori u Istanbulu u početku su napredovala, ali su kasnije propali nakon, kako Rusija tvrdi, mešanja tadašnjeg premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, koji je navodno savetovao Kijev da nastavi borbu. Džonson je negirao optužbe.

Takođe je navela da je sam Blinken predložio rešavanje sukoba "ne na osnovu međunarodnog prava“, već na "formuli mira“ koju je predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, a koja zahteva da Rusija povuče sve trupe sa teritorije koju je anektikala i obuhvata nekoliko drugih klauzula koje je Moskva odbacila kao neprihvatljive.

- U Beloj kući je sve propalo - rekla je Zaharova.

Moskva tvrdi da je otvorena za razgovore sa Ukrajinom. Međutim, Zelenski je u jesen 2022. potpisao dekret o zabrani pregovora sa aktuelnim rukovodstvom u Moskvi. Taj potez usledio je nakon što su četiri bivša ukrajinska regiona velikom većinom glasala za pridruživanje sa Rusijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike