Putin pričao o Evropi, a onda objasnio: Rusija bi nuklearno oružje mogla da upotrebi iz dva razloga!

05.10.2023

19:41

0

"Mislim da niko pri zdravoj pameti ne bi pomislio da upotrebi nuklearno oružje protiv Rusije", istakao je ruski lider

Putin pričao o Evropi, a onda objasnio: Rusija bi nuklearno oružje mogla da upotrebi iz dva razloga!
Vladimir Putin na forumu "Valdaj" - Copyright Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da u vojnoj doktrini Ruske Federacije postoje dva razloga za moguću upotrebu nuklearnog oružja: udar na Rusku Federaciju i pretnja postojanju Rusije.

- Prvi je upotreba nuklearnog oružja protiv nas. Ako se čak i konvencionalno oružje upotrebi protiv Rusije, ugroženo je samo postojanje Rusije kao države - rekao je Putin.

On je ocenio da je odgovor Rusije na nuklearni udar na njenu teritoriju apsolutno neprihvatljiv za bilo kog agresora.

- Mislim da niko pri zdravoj pameti ne bi pomislio da upotrebi nuklearno oružje protiv Rusije - rekao je Putin na sastanku međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj".

Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Putin se na forumu "Valdaj" osvrnuo na brojne teme

Prema njegovim rečima, ako su rakete ispaljene na Rusiju, ruski sistem upozorenja o raketnom napadu je već detektovao da je cilj teritorija Ruske Federacije, a sve se to dešava u sekundi.

- Jer od trenutka kada se detektuje lansiranje rakete, bez obzira odakle dolazi, sa bilo kog mesta ili sa bilo koje teritorije, kao odgovor u slučaju kontraudara, toliko naših projektila se pojavljuje u vazduhu, toliko stotina naših projektila i to u nekoliko pravaca odjednom, da nijedan neprijatelj nema šanse da preživi - rekao je Putin.

Ruski predsednik je takođe istakao da ne vidi potrebu za promenom ruske vojne doktrine.

- Da li treba ovo da menjamo? Zašto? Sve se može promeniti, samo ne vidim potrebu za tim. Ne postoji situacija u kojoj bi, recimo, danas nešto ugrozilo rusku državnost i postojanje ruske države - rekao je Putin na Valdajskom forumu.

Međunarodni diskusioni klub Valdaj je udruženje vodećih stranih i ruskih stručnjaka iz oblasti političkih nauka, ekonomije, istorije i međunarodnih odnosa. 

Ove godine sastanak Valdajskog kluba održava se u Sočiju od 2. do 5. oktobra.

Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

"Evropa stvara gvozdenu zavesu na sopstvenu štetu"

Rusija neće da se nameće Evropi, koja o svom trošku stvara gvozdenu zavesu ograđujući se od Ruske Federacije, poručio je Putin.

- Moje kolege su upravo govorile da se svet menja i penjati se kroz prozor sve vreme, napred-nazad, znači pocepati pantalone, a to nije pametno. Zašto se penjati kroz prozor,  kada postoje druga vrata - istakao je.   

On je dodao da, uprkos faktoru ujedinjenja, Rusija neće da se nameće Evropi ako ona to ne želi.
Prema njegovim rečima, pokušaji Zapada da uspostavi monopole u svetu osuđeni su na propast.

- Svet je previše složen i raznovrstan da bi bio podređen jednoj šemi, čak i ako iza toga stoji ogromna moć Zapada, akumulirana vekovima kolonijalne politike - rekao je Putin.

Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Kako je naveo, Rusija u velikoj meri napušta evropsko tržište za rastuća tržišta, uključujući Aziju.

- Želeo bih da skrenem pažnju na činjenicu da u velikoj meri napuštamo zamiruće evropsko tržište i povećavamo svoje prisustvo na rastućim tržištima u drugim regionima sveta, uključujući i Aziju - rekao je.

Putin je istakao da saradnja sa Kinom nije izgrađena ni protiv koga i da je konstruktivne prirode.

Prihodi u Rusiji porasli

Putin je naveo da su u Rusiji, za razliku od Evrope, realni prihodi stanovništva porasli za više od 12 odsto.

- Imamo problema, uključujući i one koji se odnose na manjak radne snage. Ali ovo prate neka druga pitanja. Ali naši realni raspoloživi prihodi rastu. Dok su u Evropi pali, kod nas su porasli za više od 12 odsto - napomenuo je predsednik Rusije.

Takođe, dodao je, nezaposlenost u Rusiji dostigla je rekordno nizak nivo.

On je istakao da je u Rusiji prirodno počelo restrukturiranje privrede.

- Ovo smatram važnom, fundamentalnom pojavom u našoj privredi: prirodno smo započeli strukturno restrukturiranje privrede... ono što smo ranije dobijali od evropskih zemalja za uvoz nam je zatvoreno, a mi smo, kao i 2014. godine, uveli određena ograničenja kupovine zapadnih, evropskih, pre svega poljoprivrednih dobara, bili smo prinuđeni da ulažemo novac u razvoj poljoprivredne proizvodnje unutar zemlje - rekao je Putin.

Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

"Dijalog između svih civilizacija"

On je ocenio da Evropa može pomoći Ukrajini samo na račun daljeg pogoršanja njene ekonomije i položaja njenih građana.

- Raste opterećenje stanovništva evropskih zemalja... Životni standard je u padu. Poslednjih meseci je smanjen, po mom mišljenju, za 1,5 odsto - rekao je ruski predsednik.

On je ocenio da su odluke koje su donete na samitu G20 depolitizovane, a to je, kako je rekao, zasluga indijskog rukovodstva i lično indijskog premijera Narendre Modija.
- Politizacija G20 je jednostavno siguran put ka njenom samouništenju, a indijsko rukovodstvo je to uspelo da izbegne i to je svakako uspeh - rekao je Putin.

Indijsko rukovodstvo je uspelo da pronađe i postigne balans poštovanja interesa različitih zemalja, uključujući i deklaraciju, naglasio je predsednik. 

- Moramo da uspostavimo dijalog između svih civilizacija, a to nisu jedine svetske civilizacije, balans interesa i mehanizama za održavanje ravnoteže - objasnio je Putin.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike