Haos u američkom Kongresu: Kako je došlo do smene Kevina Makartija i šta će se sada dešavati u Predstavničkom domu SAD

04.10.2023

21:18

0

Kancelarija predsedavajućeg je proglašena upražnjenom, ali to ne pokreće automatski izbore za novog predsednika

Haos u američkom Kongresu: Kako je došlo do smene Kevina Makartija i šta će se sada dešavati u Predstavničkom domu SAD
Kevin Makarti - Copyright AP Photo/Mariam Zuhaib

Potraga za predsednikom Predstavničkog doma SAD trenutno je u toku nakon što su republikanca Kevina Makartija neočekivano smenili desničari u njegovoj stranci.

Republikanci kontrolišu donji dom Kongresa sa veoma tesnom većinom.

Dakle, kada se osam pobunjenika pridružilo demokratama u utorak uveče, njegova sudbina je bila zapečaćena u konačnom glasanju sa 216 "za" i 210 "protiv".

Ovo je prvi put da je predsedavajući Predstavničkog doma, jedan od najvažnijih ljudi u američkoj politici, smenjen na ovaj način.

Zašto je Kevin Makarti smenjen?

Pobunu je predvodio kongresmen koji predstavlja Floridu Met Gec nakon što se Makarti oslonio na glasove demokrata u nadi da će u subotu biti usvojen kratkoročni sporazum o potrošnji kako bi se sprečilo zatvaranje vlade.

Gec ga je optužio da je tokom vikenda sklopio „tajni sporedni dogovor“ sa predsednikom Bajdenom o pomoći Ukrajini.

AP Photo/J. Scott Applewhite
 

Ovo je zaista bio poslednji čin u sukobu koji se razvijao cele godine između predsedavajućeg i desničarske frakcije u njegovoj stranci.

Oni su prvo pokušali da blokiraju njegov izbor na tu funkciju u januaru, rekavši da mu se ne može verovati i da sprovodi konzervativne principe.

Prema njihovom mišljenju, on je to dokazao tako što je u junu postigao dogovor sa demokratama o podizanju gornje granice duga.

Sada su oni ti koji su optuženi za izdaju - neki republikanci otvoreno govore o proterivanju Geca.

Kako će Makarti biti smenjen?

Dom je na pauzi nedelju dana i u ovom periodu članovi će raspravljati o tome koga će podržati u predstojećem glasanju za novog predsednika.

Ono je zakazano za sredu, 11. oktobar, ali bi mogli da prođu dani ili nedelje dok se ne pronađe neko ko bi mogao da dobije podršku većine u Domu.

AP Photo/ Matt Rourke
 

Kevinu Makartiju je trebalo 15 glasanja tokom četiri dana da konačno bude izabran.

S obzirom na nesuglasice u stranci oko njegove smene, teško je zamisliti figuru koja bi mogla da ujedini zaraćene frakcije.

Ko bi mogao da zameni Makartija na mestu predsedavajućeg?

Kancelarija predsedavajućeg je proglašena upražnjenom, ali to ne pokreće automatski izbore za novog predsednika, zbog liste za sukcesiju koju je Makarti predao službeniku Predstavničkog doma u januaru. Ta lista nije javna.

Ali predstavnik Severne Karoline Patrik Makhenri otkrio je ubrzo nakon što je Makarti smenjen da je njegovo ime na vrhu te liste. Makhenri će sada biti njegova privremena zamena prema pravilima Doma.

On nema ovlašćenje da vodi komoru, ali „može da ima ovlašćenja predsednika koja mogu biti neophodna i prikladna do izbora sledećeg predsedavajućeg“, prema pravilima Doma.

AP Photo/Jose Luis Magana
 

Druga imena koja se pominju su republikanac iz Luizijane Stiv Skaliz i republikanac iz Minesote Tom Emer.

Makarti je isključio mogućnost da se ponovo kandiduje.

Zašto su demokrate glasale za smenu Makartija?

Neke demokrate su, kako navode brojni američki analitičari, uživale u haosu izazvanom smenom predsednika, ali je postojao i spisak pritužbi zbog kojih je on dobio njihov glas.

- Niko ne veruje Kevinu Makartiju - rekla je Pramila Džajapal, liberalna demokratska kongresmenka u utorak ujutru posle sastanka sa stranačkim kolegama.

Osećali su se izdanim zbog preokreta gospodina Makartija u danima nakon napada na Kapitol, kada je prvo osudio ulogu Donalda Trampa u njemu, a zatim ga podržao.

AP Photo/Jacquelyn Martin
 

Dok je bio predsednik, njegovi pokušaji da smiri desni bok u stranci razbesneli su demokrate, a poslednji primer je odbacivanje pomoći Ukrajini u predlogu zakona o kratkoročnom finansiranju.

Zašto je to važno?

Predsedavajući vodi komoru i drugi je u redu za predsednika. Sada će najmanje nedelju dana postojati praznina u vrhu američke vlade.

Postoje i važna pitanja kojima Predstavnički dom treba da se pozabavi u narednim nedeljama - dogovaranje godišnjeg budžeta kako bi se izbeglo zatvaranje, odlučivanje o pomoći Ukrajini i kako da se nastavi sa istragom za opoziv Džoa Bajdena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike