Još jedna azijska zemlja želi da se pridruži BRIKS-u: Sve više država sveta okreće se ovom bloku

24.04.2024

17:33

0

Kolumbija, Venecuela, Tajland, Kuba, Senegal, Nigerija, Bahrein, Belorusija i Pakistan su među zemljama koje su nedavno izrazile nameru da postanu deo ekonomske zajednice

Još jedna azijska zemlja želi da se pridruži BRIKS-u: Sve više država sveta okreće se ovom bloku
Copyright Profimedia

Šri Lanka namerava da formalno traži članstvo u grupi zemalja BRIKS-a, saopštila je u sredu ambasadorka te južnoazijske zemlje u Rusiji.

Obraćajući se novinarima, Džanita Abejvikrema Lijanag potvrdila je da Šri Lanka planira da postane članica BRIKS+ i izrazila nadu da će pristupanje pružiti priliku da se osiguraju i transport i sigurnost hrane.

Grupa nezapadnih ekonomija BRIKS-a, koja se ranije sastojala od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, nedavno je doživela veliki talas ekspanzije. Ranije ove godine, četiri zemlje, Etiopija, Iran, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, postale su članice, a očekuje se još više proširenje u budućnosti.

Kolumbija, Venecuela, Tajland, Kuba, Senegal, Nigerija, Bahrein, Belorusija i Pakistan su među zemljama koje su nedavno izrazile nameru da postanu deo BRIKS-a.

Ambasadorka Šri Lanke je takođe najavila da bi projekat po kome turisti iz Rusije mogu besplatno da dobiju vize za posetu Šri Lanki mogao da bude produžen posle 30. aprila. Prvobitno je trebalo da isteknu 31. marta, ali je rok produžen za mesec dana.

- To pitanje se sada razmatra, možda će doći do daljeg produženja - rekla je Lijanag, napominjući da je prošle zime uspostavljeno nekoliko novih direktnih letova između Rusije i Šri Lanke, što je podstaklo turizam u ovu ostrvsku državu.

Ona je napomenula da je ruski jezik popularan na Šri Lanki jer "odnosi između zemalja sežu mnogo godina unazad i uvek su bili topli i prijateljski“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike