RAT NA BLISKOM ISTOKU Hamas potvrdio dolazak delegacije u Kairo u subotu; Izraelska vojska izvela je vazdušne udare na južni Liban

04.05.2024

17:59 >> 00:00

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Hamas potvrdio dolazak delegacije u Kairo u subotu; Izraelska vojska izvela je vazdušne udare na južni Liban
Rat na Bliskom istoku - Copyright Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 208. dan. 

Lideri Hamasa juče su saopštili da proučavaju predlog o primirju i o oslobađanju talaca koji su im predstavili egipatski posrednici, i kažu da se nadaju da će poslati svoj danas, naveli su u saopštenju.

Izraelski predsednik kritikovao je američke univerzitete zbog nemira u kampusu zbog izraelskog rata u Gazi, rekavši da su ove institucije "zaražene mržnjom i antisemitizmom".

Hronologiju još jednog ratnog dana na Bliskom istoku čitajte u našem blogu uživo:

23.58 - SZO: Kopneni napad na Rafu doveo bi do krvoprolića

Izraelski kopneni napad na grad Rafa na krajnjem jugu Pojasa Gaze, gde humanitarne grupe procenjuju da se sklonilo 1,2 miliona Palestinaca, mogao bi da se završi "krvoprolićem", upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus naveo je na svom nalogu na mreži X da bi napad na Rafu mogao da ima "strašne posledice".

„SZO je duboko zabrinuta da bi vojna operacija punog obima u Rafi mogla da dovede do krvoprolića i dodatno oslabi već loš zdravstveni sistem“, napisao je Tedros. U saopštenju SZO se kaže da bi upad u Rafu značajno povećao smrtnost i morbiditet, prenosi Tajms of Izrael.

22.03 - Šef UN "ohrabruje" Izrael i Hamas da postignu sporazum

Generalni sekretar UN Antonio Guteres kaže da bi Izrael i Hamas trebalo da postignu sporazum jer su ulozi visoki.

 

 

„Za dobrobit naroda Gaze, talaca i njihovih porodica, te regiona i šireg sveta, snažno ohrabrujem vladu Izraela i rukovodstvo Hamasa da postignu dogovoreni sporazum“, napisao je on u objavi na Ks. .

„Bez toga, bojim se da će se rat eksponencijalno pogoršati.

21.21 - Hamas je potvrdio dolazak delegacije u Kairo u subotu

Delegacija Hamasa će u subotu doći u Egipat, rekao je neimenovani zvaničnik Hamasa agenciji Rojters.

Saopštenje dolazi usred očekivanja da će vladari Gaze podneti pisani odgovor na izraelski predlog o prekidu vatre i sporazumu o oslobađanju zarobljenih zatvorenika. Zvaničnik Hamasa je govorio nakon što je direktor CIA Vilijam Berns stigao u egipatsku prestonicu.

Pozivajući se na visoki egipatski izvor, egipatska državna televizija Al Kahera je takođe izvestila da će Kairo u subotu primiti delegaciju Hamasa da razgovara o razvoju događaja.

20.12 - Izraelska vojska izvela je vazdušne udare na južni Liban

Izraelska vojska saopštila je da su njeni ratni avioni pogodili "terorističke ciljeve" koji pripadaju Hezbolahu u oblastima širom južnog Libana.

Oni su prikazali snimke iz vazduha kako avioni bacaju bombe na, kako se navodi, vojne zgrade u Kfar Kili i Marun al-Rasu. Takođe je gađao infrastrukturu Hezbolaha u Bint Jbeilu i Aitarunu u južnoj Libiji u blizini granice sa Izraelom.

Hezbolah, saveznik palestinske grupe Hamas, i izraelske snage skoro svakodnevno razmenjuju vatru preko granice od početka rata u Gazi 7. oktobra. Grupa je saopštila da će zaustaviti napade na Izrael nakon što se postigne prekid vatre u Gazi.

19.56 - Izrael obećava da će napasti Rafu u roku od nedelju dana 

Izrael je navodno dao Hamasu sedam dana da pristane na prekid vatre i sporazum o razmeni zatvorenika i talaca, preteći da će pokrenuti kopnenu invaziju na Rafu ako to ne učini.

Egipatski zvaničnici preneli su ovu poruku izraelskih lidera palestinskoj grupi u četvrtak, navodi Volstrit džornal, koji se poziva na neimenovane egipatske izvore upoznate sa tim.

18.18 - Brigade El Kasam lansirale projektile na Izrael iz južnog Libana

Vojno krilo Hamasa - brigada El Kasam saopštila je da su njeni borci lansirali projektile na Izrael iz južnog Libana.

Snimak pokazuju salve projektila koje su lansirale Kasam brigade iz Libana, navodno na izraelske vojne ciljeve.

 

 

Naveli su i da su njihovi borci unutar Pojasa Gaze ispalili "minobacačke granate teškog kalibra" na takozvani koridor Netzarim izraelske vojske, koji ide od istoka prema zapadu kroz Pojas Gaze.

17.56 - Direktor CIA stigao u Kairo na razgovore o primirju između Izraela i Hamasa

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns stigao je danas u glavni grad Egipta, Kairo, kako bi razgovarao o primirju i oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze, rekli su egipatski bezbednosni izvori, kao i neimenovani izvori sa aerodroma u Kairu.

Egipat, zajedno sa Katarom i SAD, predvodi napore da se postigne dogovor između Izraela i palestinskog Hamasa, preneo je Rojters. 

17.02 - Zvaničnik Hamasa: Netanjahu je prepreka u mirovnim pregovorima

Zvaničnik Hamasa Hosam Badran optužio je izraelskog premijera za davanje izjava čiji je cilj potkopavanje izgleda za primirje u ratu.

Visoki zvaničnik Hamasa rekao je za AFP da je grupa u procesu vođenja internih razgovora unutar svog vodstva i sa savezničkim grupama pre nego što se pregovarači vrate u Kairo kako bi nastavili pregovore o primirju.

Međutim, upozorio je da su stalne izjave Benjamina Netanjahua u kojima insistira da će poslati snage u Rafu bile planski sračunate da "osujete svaku mogućnost sklapanja sporazuma".

16.08 - Huti obećali da će gađati brodove koji idu prema Izraelu u svim dostupnim područjima

- Gađaćemo sve brodove koji idu prema izraelskim lukama u Sredozemnom moru u bilo kom području do kog budemo mogli da dođemo - rekao je Jahja Sarea, vojni portparol jemenske grupe Huti u govoru koji je prenosila televizija.

15.36 - Pravoslavni vernici obeležavaju Veliki petak u istočnom Jerusalemu

Palestinska pravoslavna zajednica obeležava Veliki petak, dan za koji se veruje da je Isus Hrist razapet.

U okviru tradicionalnih ceremonija, palestinski hrišćani se vraćaju Isusovim stopama, noseći krst u maršu prema Crkvi Svetoga groba.

14.17 - Oko 155.000 trudnica i dojilja nema pristup čistoj vodi u Pojasu Gaze

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da oko 155.000 trudnica ili dojilja imaju veoma ograničen pristup čistoj vodi i kanalizaciji.

Iz UNRWA je takođe saopšteno da je njima ograničen pristup vodi i kanalizaciji, kao i ishrani i osnovnim sanitarnim potrepštinama usled očajnih životnih uslova nastalim zbog napada izraelske vojske na Pojas Gaze od početka rata sa palestinskom militantnom grupom Hamas 7. oktobra, prenosi Al Džazira.

13.58 - Tužioci Međunarodnog krivičnog suda upozoravaju na "pojedince koji prete osvetom" tribunalu ili njegovom osoblju

Tužioci Međunarodnog krivičnog suda upozorili su u petak na "pojedince koji prete osvetom" Tribunalu ili njegovom osoblju, rekavši da bi takve akcije mogle predstavljati "prekršaj protiv njegovog sprovođenja pravde".

MKS nije rekao da li se komentar odnosi na njegovu istragu o mogućim ratnim zločinima Izraela ili palestinskih grupa u Gazi i na Zapadnoj obali.

13.46 - Broj ubijenih u Gazi porastao na 34.622

Najmanje 34.622 Palestinca su ubijena, a 77.867 povređeno je u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je u petak Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas.

13.36 - Policija izbacila iz zgrade pariskog univerziteta propalestinske aktiviste

Policija je upala danas u zgradu pariskog univerziteta Sijans Po, izbacivši propalestinske aktiviste koji su unutra protestovali zbog izraelske ofanzive u Gazi.

Grupa od oko 70 studenata ranije danas okupirala je zgradu Instituta za političke nauke u centru Pariza, nakon neuspelih pregovora studenata s administracijom oko veza univerziteta s Izraelom, javila je BFM televizija.

Kancelarija francuskog premijera saopštila je tim povodom da je odgovor vlade snažan i da će i biti u potpunosti takav.

13.03 - U napadu na kuću u Rafi poginulo 7 osoba

Sedam ljudi je ubijeno tokom noći u vazdušnom napadu na kuću na severu Rafe, javlja Al Džazira. Četiri žrtve su deca.

12.45 - Smotrič: Zahtev Hamasa za prekid rata je varka

Zahtev Hamasa da Izrael prekine rat u Gazi u zamenu za dogovor o taocima značio bi da bi Sjedinjene Američke Države dopustile palestinskoj grupi da prođe nekažnjeno za svoje zločine, prema Bezalelu Smotriču, izraelskom ministru finansija.

Zahtev bi bio odbrambeni savez između SAD-a i Hamasa, prema kom će prvi ostaviti “sve ubice, koljače i silovatelje potpuno nekažnjenim i sprečiti Izrael da ga uništi”, napisao je Smotrič na platformi Iks.

- Svaki izraelski vođa koji pristane na ovo, potpisivanjem ili zatvaranjem očiju, zauvek će biti zapamćen po svom namernom zanemarivanju bezbednosti izraelskih građana - dodao je Smotrič, pozivajući na sprovođenje operacije u Rafi "odmah i punom snagom".

Profimedia
Bezalel Smotrič

11.16 - Izrael potvrdio smrt taoca u Gazi

Izraelac koji je držan kao talac u Gazi od napada na Hamas 7. oktobra mrtav je, saopštila je vlada u petak rano ujutru.

Dror Or (49) je ubijen, a njegovo telo je držano u Gazi od 7. oktobra, saopštio je kibuc Beeri u kom je živeo. Bila je to jedna od najteže pogođenih zajednica u napadu Hamasa na jug Izraela iz Pojasa Gaze, prenosi agencija Frans pres (AFP).

10.52 - Turska obustavlja trgovinu s Izraelom dok se ne osigura trajni prekid vatre u Gazi

Tursko zamrzavanje trgovine s Izraelom nastaviće se sve dok se ne osigura trajni prekid vatre u Gazi, kao i nesmetan protok humanitarne pomoći u region, rekao je Omer Bolat, turski ministar trgovine.

Turska je u četvrtak zaustavila sav izvoz i uvoz s Izraelom, navodeći kao razlog “pogoršanje humanitarne tragedije” na palestinskim teritorijima.

10.05 - Izrael tvrdi da je 400 kamiona pomoći ušlo u Gazu

Izraelska Koordinacija vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT) u saopštenju navodi kako je u četvrtak dozvolila da u Gazu uđe 400 kamiona koji su prevozili humanitarnu pomoć.

U objavi na platformi Iks također su napisali da je 56 paleta pomoći koje sadrže "hiljade obroka" bačeno iz vazduha iznad severne Gaze.

9.12 - Iran: Posada broda povezanog s Izraelom oslobođena u "humanitarnom činu"

Iran je oslobodio posadu zaplenjenog broda pod portugalskom zastavom povezanog s Izraelom u, kako je rekao Hosein Amirabdolahjan, iranski ministar spoljnih poslova, “humanitarnom činu”, dodajući da je Teheran zadržao kontrolu nad brodom.

- Zaplijenjeni brod, koji je isključio radar u iranskim teritorijalnim vodama i ugrozio sigurnost plovidbe, pod sudskim je nadzorom - rekao je Amirabdollahian.

Iranska Islamska revolucionarna garda preuzela je kontrolu nad MSC Aries, koji je imao 25 ​​članova posade, u Hormuškom moreuzu 13. aprila, optužujući ga za “kršenje pomorskih zakona”.

7.20 - U izraelskom napadu u blizini Damaska povređena osmorica sirijskih vojnika

Sirijsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u izraelskom napadu na zgradu službe bezbednosti na periferiji Damaska povređeno osam sirijskih vojnika. U saopštenju je navedeno da su izraelske snage napad izvršile sa "okupirane Golanske visoravni na cilj u blizini glavnog grada Damaska i da je pričinjena materijalna šteta", prenela je državna agencija SANA.

Prethodno je neimenovani izvor iz bezbednosnih krugova potvrdio za Rojters da je u izraelskom napadu pogođena zgrada u kojoj deluju sirijske bezbednosne snage.

Na molbu da prokometariše ove tvrdnje, izraelska vojska je odgovorila da ne komentariše izveštaje stranih medija, prenosi Rojters. Agencija navodi da Izrael već godinama napada ciljeve u Siriji koji su povezani sa Iranom, a da je od 7. oktobra i izbijanja rata u Pojasu Gaze pojačao svoju vazdušnu kampanju u toj ratom razorenoj zemlji.

Rat u Pojasu Gaze je dodatno eskalirao i izraelske napade na položaje libanske, pro-iranske milatantne grupe Hezbolah preko južne granice Libana. Neimenovani bezbednosni izvor Rojtersa je rekao da se lokacija koja je juče pogođena u Siriji nalazi južno od svetilišta Saijed Zeinab, gde su utvrđeni položaji Hezbolaha i iranskih snaga.

7.00 - Netanjahu: Učinićemo šta moramo da pobedimo, uključujući i Rafu

Profimedia
 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu još jednom je najavio da će izraelska vojska delovati u Rafi protiv Hamasa.

"Učinićemo ono što moramo da bismo pobedili i trijumfovali nad neprijateljima", rekao je Netanjahu i dodao "uključujući i u Rafi".

Američki državni sekretar Entoni Blinken, tokom svoje jučerašnje posete Izraelu, ponovio je protivljenje SAD operaciji u Rafi.

6.50 - Tursko ministarstvo potvrdilo prekid trgovine sa Izraelom

Turska je obustavila sav izvoz i uvoz u i iz Izraela, saopštilo je tursko ministarstvo trgovine, navodeći kao razlog "humanitarnu tragediju koja se pogoršava" u Gazi.

- Izvozne i uvozne transakcije sa Izraelom su zaustavljene, pokrivajući sve proizvode - navodi se u saopštenju turskog ministarstva trgovine, potvrđujući ranije izveštaje o tom pitanju.

"Turska će striktno i odlučno sprovoditi ove nove mere sve dok izraelska vlada ne dozvoli nesmetan i dovoljan protok humanitarne pomoći u Gazu", dodaje se.

Kako je protekao jučerašnji dan u Pojasu Gaze možete pročitati u našem blogu uživo.

Najvažnije činjenice 

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike