Sedmica u svetu: Širenje sukoba na Bliskom istoku, dva zemljotresa i očajnički potezi Ukrajine

07.04.2024

21:16

0

Planeta je iščekivala reakciju Irana posle napada na konzulat, istraga posle terorističkog napada u Moskvi je napredovala, a Belorusija je počela da se priprema za rat

Sedmica u svetu: Širenje sukoba na Bliskom istoku, dva zemljotresa i očajnički potezi Ukrajine
Copyright Profimedia/Tanjug/AP Photo /Omar Sanadiki/Chiang Ying-ying

U nedelji za nama (1-7. aprila) na Bliskom istoku bilo je tenzično, Tajvan i Njujork su pogodili zemljotresi, a Ukrajina je pokušavala da drži glavu iznad vode. Planeta je iščekivala reakciju Irana posle napada na konzulat, istraga posle terorističkog napada u Moskvi je napredovala, a Belorusija je počela da se priprema za rat.

Tenzično na Bliskom istoku

Više od 100.000 ljudi učestvovalo je u ponedeljak na antivladinim protestima u Jerusalimu ispred izraelskog Kneseta, trežeći ostavku vlade i protestujući protiv plana vlade da ultraortodoksni Jevreji budu oslobođeni služenja vojnog roka, Iran je obećao da će odgovoriti na "izraelski napad" u kom je u ponedeljak uništena zgrada iranskog konzulata u glavnom gradu Sirije, dok je u izraelskom napadu u Gazi poginulo sedam humanitarnih radnika, što je izazvalo međunarodnu osudu.

Profimedia
 

SAD i Velika Britanija odbile su da razgovaraju o nacrtu saopštenja SB UN, koji je predložila Rusija, o napadu Izraela na konzulat Irana u Damasku, da bi nekoliko dana kasnije Vašington priznao da je zabrinut zbog sigurne osvete Teherana, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Izrael odgovoriti na sve pokušaje koji bi naškodili zemlji, a četrdeset članova američkog Kongresa, uključujući bivšu predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, apelovali su zajedničkim pismom na predsednika SAD Džoa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena da zaustave transfer ofanzivnog oružja u Izrael.

U analizama portala 24sedam možete pročiteti kako su Huti pomrsili konce SAD, kao i sumirano stradanje Palestinaca u Gazi u brojkama.

Očajnički potezi Ukrajine

Zvaničnik Svetske banke rekao je da bi Ukrajina mogla da bankrotira već sledeće godine ukoliko zapadne zemlje ne pristanu da otpišu ili restrukturiraju njene dugove, Zaharova je zahtevala od međunarodnih struktura da prestanu da prikrivaju kijevski režim i da sprovedu detaljnu istragu događaja u Buči, a beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izneo je planove za jačanje vojne pripremljenosti svoje zemlje, istakavši da iako želi mir, Belorusija mora da se pripremi za potencijalne konflikte.

Profimedia
 

Putin je rekao da se Rusija suočava sa izazovima od vremena raspada Sovjetskog Saveza, dodajući da postoji tendencija međunarodnih aktera da unište i potčine Rusiju svojim interesima, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg predložio je petogodišnji paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 100 milijardi evra, a zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je Ukrajinu terorističkom državom.

Vladimir Zelenski potpisao je zakon kojim se minimalna starosna granica za regrutaciju smanjuje za dve godine, nakon čega je izjavio da se Rusija priprema za dodatnu mobilizaciju 300.000 vojnika 1. juna, a Zaharova je otkrila da Francuska planira da podigne 1.500 vojnika u stanje borbene gotovosti tokom aprila, s namerom da ih pošalje u Ukrajinu.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da partnerske države ne obezbeđuju Kijevu dovoljno protivvazdušnih odbrambenih sistema, Zaharova je tvrdila da predsednik Francuske Emanuel Makron izjavljuje da namerava da ojača antiterorističku saradnju sa Ruskom Federacijom, ali da nastavlja da daje kijevskom režimu sredstva za nove terorističke napade, a američki novinar Taker Karlson otkrio je da ga je Zelenski odbio za intervju.

Profimedia
 

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško upozorio je da bi ukrajinska kriza mogla da se proširi, Taker Karlson je kritikovao članove američkog Kongresa koji nameravaju da glasaju za izdvajanje nove pomoći za Ukrajinu da ni ne znaju koliko je ukrajinskih vojnika poginulo u sukobu, a milijarder Ilon Mask rekao je da obećanje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će Ukrajina postati članica NATO-a liči na scenu iz filma o nuklearnoj apokalipsi.

Zemljotres na Tajvanu

U snažnom zemljotresu jačine 7,2 stepena koji je u sredu ujutru pogodio Tajvan poginulo je 13 osoba, a snimci koji su nastali u trenutku potresa obišli su internet, dok je poznati neboder ostao netaknut zahvaljujući specifinom sistemu koji mu nije dozvolio da se sruši.

Posledice terorističkog napada u Moskvi

Rusija je uputila Ukrajini noti o borbi protiv terorizma, u kojoj, prema rečima portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, nema zahteva u vezi sa terorističkim napadom u Krokus siti holu, posetioci i zaposleni zoološkog vrta u Sankt Peterburgu evakuisani su ustog dana zbog dojave o bombi, dok je ruski predsednik Vladimir Putin obećao da će bezbednosne snage pronaći će sve nalogodavce terorističkog napada.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Američki novinar Simor Herš izjavio je da obaveštajna služba Sjedinjenih Američkih Država nije unapred znala da će upravo "Krokus siti hol” postati meta terorističkog napada, Putin je rekao da postoje razlozi da se veruje da je glavni cilj izvršilaca terorističkog napada bio da nanesu štetu jedinstvu zemlje, a porodice poginulih u napadu u Moskvi podnele su prijavu protiv vlasnika "Krokusa".

Pronađeni su dokazi o povezanosti Ukrajine sa terorističkim napadom u Moskvi, a kako bi teroristi mogli da dobiju metak u glavu iako je smrtna kazna zabranjena u Rusiji možete pročitati u anlizi portala 24sedam.

Zemljotres u Njujorku

Twitter
 

Zemljotres jačine 4,7 stepeni po RIhteru pogodio je američku državu Nju Džersi, potresajući zgrade u obližnjem Njujorku i okolnim oblastima, uplašivši građane metropole, koji to nisu doživeli u svojim životima, a ubrzo su se pojavili i prvi snimci drame.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike