Tri decenije od pada "crnog jastreba": Kako je propala američka intervencija u Somaliji? (VIDEO)

03.10.2023

21:02

0

Autor: N.P.

Somalski gerilci uspešno su se suprotstavili najelitnijim trupama SAD

Tri decenije od pada "crnog jastreba": Kako je propala američka intervencija u Somaliji? (VIDEO)
Američki "crni jastreb" preleće Mogadiš 1993. - Copyright AP Photo/Kathy Willens

Bitka za Mogadiš, intervencija trupa SAD u glavnom gradu Somalije, počela je na današnji dan pre 30 godina.

Pokrenuta je u sklopu misije OUN u toj zemlji, poznatoj kao UNOSOM II (United Nations Operation in Somalia II). OUN su misijom, koja je trajala od marta 1993. do marta 1995, pokušale da utiču na smirivanje prilika u Somaliji, zemlji razorenoj građanskim ratom, sukobima klanova, kao i nasleđenom teškim bedom. 

Somalija je zemlja večitog siromaštva, izuzetno suva zona, velikim delom polupustinja, ali od strateškog značaja na Rogu Afrike, na obali Indijskog okeana, nedaleko od Bab el Mandeba.

Podeljena je tradicionalno na plemena, odnosno klanove, neretko teško sukobljene polunomadske grupacije, iako svest o zajedničkom nacionalnom identitetu Somalaca nesumnjivo postoji.  

Ipak, tu situaciju nisu uspele da reše UN ni vojna intervencija SAD jer su se trupe povukle kada je postalo jasno da su predviđene misije doživele fijasko.

Misija je obuhvatila čak 30.000 ljudi, od čega su 22.000 bili pripadnici vojnih formacija niza zemalja, njih čak 40.  Kontingent SAD sačinjavalo je 1.167 ljudi.

Trupe SAD intervenisale su tada u Somaliji u pokušaju da unište otpor, odnosno vladavinu najistaknutijeg predvodnika somalske gerile generala Mohameda Faraha Aidida. Međutim, posle borbi tog i narednog dana, 3. i 4. oktobra 1993, uz brojne žrtve, američki komandosi su za izvesno vreme odustali, napustivši teritoriju te zemlje. 

Događaj koji je zaprepastio svet, zbog činjenice da su se somalski gerilci uspešno suprotstavili najelitnijim trupama SAD (Delta Force), nanevši im znatne gubitke, poslužio je kao predložak za zapaženu knjigu autora Marka Boudena. Potom je usledio i istoimeni film Ridlija Skota "Pad crnog jastreba".

AP Photo/Ricardo Mazalan
Američka vojska u Somaliji 1993.

Pošto su odgovarajuće službe pri vojnim formacijama SAD dobile informaciju da se dva visokorangirana pripadnika Nacionalne alijanse generala Mohameda Aidida nalaze na poziciji u centru Mogadiša, gde je prethodno isplaniran upad s namerom da se oni zarobe, usledio je pokret trupa SAD u popodnevnim satima 3. oktobra 1993.   

Tu su bili Aididov savetnik Avale i ministar spoljnih poslova Salad. Namera je bila da se zarobe i odmah izvuku iz Mogadiša. 

U operaciji je trebalo da učestvuje 160 rendžera i pripadnika jedinice "Delta", sa 12 vojnih vozila i 19 helikoptera UH-60 Blek Houk, kao i MH6. Planirali su munjevit helikopterski upad, zarobljavanje Avalea i Salada i zatim brzo izvlačenje van urbane zone kolonom vojnih vozila put baze trupa SAD. 

Upad u zgradu u centru grada je obavljen uspešno i Somalci su zarobljeni. Međutim, usledio je preokret. 

Jedan pripadnik jedinice "Delta" ispao je iz helikoptera, a ubrzo je počela pucnjava. Paralelno, dolazak kolone vozila koja je trebalo da brzo izvuče Amerikance i zatočenike u bazu izvan grada onemogućen je barikadama i napadima. 

Profimedia
Muhamed Farah Aidid

Lokalci su uspeli da obore dva helikoptera tipa UH-60 Blek Houk, a vojnik Majkl Duran je zarobljen.

Usledio je pravi rat na ulicama Mogadiša, uz brojne žrtve. Delu vojnika SAD je uspelo da se izvuče iz grada i domogne baze, ali je u Mogadišu ostalo odsečeno približno stotinu Amerikanaca. 

Pomoć koja je iz baze poslata nije uopšte uspela da se probije kroz mrežu preprečenih ulica Mogadiša. Preostali američki vojnici noć su proveli u borbama, nadajući se pomoći.
Negde u jutarnjim satima 4. oktobra, vojna grupacija sastavljena od Amerikanaca, Pakistanaca i Malezijaca probila se do okruženih američkih vojnika.  

AP Photo/Joe Marquette
Američki vojnik Majkl Duran bio je zarobljen 11 dana

Prema zvaničnim podacima, poginulo je 18 vojnika SAD, dok su 73 ranjena. 

Na kraju je Vašington odustao od daljih planova, a snimci razvlačenja tela američkih vojnika ulicama Mogadiša izazvali su veliki šok. Zarobljeni Majkl Duran oslobođen je posle 11 dana. 

General Mohamed Farah Aidid bio je predsednik Somalije od juna 1995. do 1. avgusta 1996, kada je umro posle ranjavanja u sukobu klanova.

Nestabilno stanje, građanski sukobi i pobune u Somaliji nisu okončani do danas. 

Zanimljivo je da je Husein Mohamed Farah, sin generala Aidida, emigrirao u SAD, gde je stekao tamošnje državljanstvo i čak postao marinac u američkoj vojsci. 
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike