Putin o Prigožinovoj smrti: Delovi ručnih bombi su pronađeni u telima poginulih

05.10.2023

20:33

0

Autor: N.P.

Istraga o padu aviona u kome se nalazio Prigožin nije završena

Putin o Prigožinovoj smrti: Delovi ručnih bombi su pronađeni u telima poginulih
Evgenije Prigožin i Vladimir Putin 2010. godine - Copyright Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Nije bilo spoljašnjeg uticaja na avion kojim je leteo osnivač kompanije "Vagner" Evgenije Prigožin, u telima poginulih u avionskoj nesreći otkriveni su tragovi ručnih bombi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici diskusionog kluba „Valdaj".

Putin se tokom sednice osvrnuo na mnoga pitanja, pa je prokomentarisao i smrt vođe Vagnera.

- Znam da verovatno u vazduhu visi pitanje šta se dogodilo sa rukovodstvom kompanije. Znamo da se dogodila avionska nesreća. Direktor Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin me je izvestio nedavno da su u telima poginulih prilikom avionske nesreće otkriveni fragmenti ručnih bombi. Spoljašnjeg uticaja na avion nije bilo, to je već utvrđena činjenica, rezultat veštačenja, koje je sproveo IK Rusije - objasnio je ruski lider.

Kako je dodao, istraga nije završena.

AP photo
Prigožin posle vojne pobune

Podsetimo, privatni avion „Embraer Legasi“ srušio se 23. avgusta u blizini sela Kuženjkino u Tverskoj oblasti. U njemu se nalazilo deset ljudi, uključujući tri člana posade, među kojima je bio i Prigožin.

Prethodno je Prigožin 23. juna 2023. organizovao vojnu pobunu, optužujući Ministarstvo odbrane za raketni napad na pozadinske položaje PMC-a. Odlučeno je da se jedinice "Vagnera" zaustave nakon pregovora Prigožina i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka. Prema konačnim informacijama koje su tada date, dogovorili su se da plaćenici koji odluče da ostanu u PMC-u odu u Belorusiju, a ostali bi mogli ili da prekinu vojnu službu ili da sklope ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane.

Kremlj je saopštio da će krivični postupak protiv Prigožina biti obustavljen i da će on otići u Belorusiju.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike