"Prećeno mi je fizičkim nasiljem, rečeno da ućutim"! Bivši inženjer tražio da se prizemlje avioni Boing 787: Stradaće nekoliko stotina ljudi

25.04.2024

14:20

0

Salepur je pozvao kompaniju da omogući inspekciju svih letelica ove serije, ali i serije 777

"Prećeno mi je fizičkim nasiljem, rečeno da ućutim"! Bivši inženjer tražio da se prizemlje avioni Boing 787: Stradaće nekoliko stotina ljudi
Copyright Profimedia

Stotine ljudi mogle bi da poginu ukoliko američki vazduhoplovni gigant Boing ne reši osnovna bezbednosna pitanja, rekao je uzbunjivač Sem Salepur američkom Senatu, tvrdeći i da mu je prećeno "fizičkim nasiljem" jer je sa ovim informacijama izašao u javnost.

Salepur, inženjer u Boingu, rekao je prošle sedmice tokom dva saslušanja u senatskom odboru da je već nekoliko godina izražavao zabrinutost za bezbednost, ali da je "ignorisan" i rečeno mu je "da ne stvara zastoje" u poslu.

- Ako se ne reše bezbednosni problemi koje sam primetio u Boingu, mogli bi da dovedu do katastrofalnog kvara komercijalnog aviona koji bi doveo do nekoliko stotina mrtvih - rekao je on.

Njegovo svedočenje odjeknulo je u vreme kad se Boing bori da održi reputaciju usled sve brojnijih bezbednosnih incidenata. Kritike na račun kompanije posebno su se pojačale nakon incidenta u avionu 737 MAX u januaru, kada je let Aljaska erlajnsa koji je leteo za Kaliforniju iz Portlanda u Oregonu morao da se vrati pošto je odletela ploča na vratima na visini od 4.900 metara, povredivši nekoliko od 171 putnika, a tom prilikom iz letelice su ispali odeća i mobilni telefoni.

- Rečeno mi je da ne stvaram zastoje. Rečeno mi je, iskreno, da ućutim - rekao je Salepur u Senatu, dodajući da u Boingu ne postoji "bezbednosna kultura" i navodeći da se zaposleni koji dižu uzbunu "ignorišu, marginalizuju", kao i da su "ugroženi i još gore“.

 

 

Inženjer je insistirao da svedoči zbog svog uverenja da Boing "pušta neispravne avione da lete". On je tvrdio da se ček i zaposleni ne ponašaju odgovorno i da je bilo slučajeva da su skakali na komade aviona kako bi ispravili neusklađenost između delova.

Salepur je pozvao Boing da prizemlji sve avione serije 787 radi inspekcije. Američka Federalna uprava za avijaciju saopštila je da istražuje navode da je Boing koristio prečice da smanji zastoje u proizvodnji dok je pravio 787. Salepur je takođe pokrenuo pitanja u vezi sa proizvodnjom 777, još jednog širokotrupnog mlaznjaka.

Boing nije imao svedoka ni na jednom ročištu, navodi CNN, ali je na brifingu prošle sedmice kompanija branila svoje standarde proizvodnje. Proizvođač se branio da je za 13 godina rada flota 787 bezbedno prevezla preko 850 miliona putnika na više od 4,2 miliona letova, dok je flota 777 bezbedno prevezla više od 3,9 milijardi putnika širom sveta.

Predsednik i izvršni direktor Boinga Dejv Kalhun najavio je u martu da će se povući do kraja tekuće godine, što je potez koji se smatra velikim promenama u rukovodstvu.

Poslednji incident Boinga 787 zabeležen je u sredu, kada je avion prinudno sleteo zbog curenja ulja iz aviona usled čega se pojavio beli dim. Tom prilikom niko nije povređen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike