Ovo su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu: Doprineli razvoju vakcine protiv kovida 19 (VIDEO)

02.10.2023

11:51

0

Autor: N.P.

Dodela Nobelovih nagrada će trajati do 9. oktobra

Ovo su dobitnici Nobelove nagrade za medicinu: Doprineli razvoju vakcine protiv kovida 19 (VIDEO)
Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za 2023. godinu - Copyright Profimedia

Švedska kraljevska akademija nauka je za 2023. godinu Nobelovu nagradu za medicinu dodelila Katalin Kariko i Druu Vajsmanu za otkrića koja se tiču modifikacija nukleozida koje su doprinele razvoju efikasnih mRNA vakcina protiv kovida 19. 

Inače, Nobel za medicinu se dodeljuje od 1901. godine, a do sada je nagradu dobilo 12 žena.

Kako se navodi, zahvajujući njihovim otkrićima smo fundamentalno promenili način na koji razumemo kako mRNA deluje zajednički sa našim imunim sistemom, a njihov je rad je doprineo razvoju vakcina tokom jedne od najopasnijih zdravstvenih pretnji u moderno doba.

AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool
Karolin Kariko

Kariko je odrasla i školovala se u Mađarskoj, a postdoktorske studije je pohađala na Univerzitetu Templ u Filadelfiji i na Univerzitetu zdravstvenih nauka u Betesdi. Asistent profesor je 1989. postala na Univerzitetu Pensilvanije gde je predavala do 2013. Nakon toga je obavljala funkciju u "BioNTech RNA Pharmaceuticals". Od 2021. je predavač na Univerzitetu u Segedinu, kao i u Medicinskoj školi Perelman pri Univerzitetu Pensilvanije.

Dru Vajsman je rođen u Masačusetsu, a diplome je stekao na Bostonskom univerzitetu. Klinička ispitivanja je obavio na Harvardu, a postdoktorsko istraživanje na Nacionalnom zdravstvenom institutu. Direktor je Pen instituta za RNA inovacije.

AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool
Dru Vajsman tokom jedne ceremonije u Japanu 2022.

Dodela Nobelovih nagrada će trajati do 9. oktobra. Sutra će biti odlikovani naučnici iz oblasti fizike, za hemiju u sredu 4. oktobra, dok će nagrada za književnost biti dodeljena u četvrtak 5. oktobra.

Nagrada za mir biće dodeljena u petak 6. oktobra, dok će nagrada za ekonomske nauke biti dodeljena 9. oktobra.

 

BONUS VIDEO


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike