Sedmica u svetu: Udar na Rusiju sa svih strana, malverzacije Zapada i Francuska pred važnom odlukom

10.04.2022

19:15

0

Bajden je pravio nove gafove dok je sa "evropskim partnerima" uvodio sankcije, Orban je trijumfovao, a Makron se zabrinuo da neće uspeti da osvoji drugi mandat

Sedmica u svetu: Udar na Rusiju sa svih strana, malverzacije Zapada i Francuska pred važnom odlukom
nedelja u svetu - Copyright AP/Alex Brandon Sputnjik Serhii Nuzhnenko Andriy Andriyenko Andriy Andriyenko

U nedelji za nama (4-10 aprila) Zapad i Ukrajina optužili su Rusiju u dva navrata za brutalne zločine nad civilima, dok je Moskva tvrdila da nema veze s tim i da je sve to deo plana da se država destabilizuje i ocrni. Bajden je pravio nove gafove dok je sa "evropskim partnerima" uvodio sankcije, Orban je trijumfovao, a Makron se zabrinuo da neće uspeti da osvoji drugi mandat.

Proterivanje, sankcionisanje i propagandiranje

Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin ocenio je povodom 4. aprila, dana kada je formiran NATO, da Alijansa predstavlja glavnu pretnju svetu i pozvao njene članice da zapamte da ih Rusija posmatra iz svemira, dok je portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova posle optužbi zbog ubistava civila u Buči izjavila da je Zapad majstor provokacija i da je naručio slike mrtvih civila kako bi napakostio Moskvi. Poljski premijer Mateuš Moravjecki otkrio je da je jedna zemlja glavna prepreka uvođenju oštrijih sankcija Rusiji, još jedna superjahta ruskog milijardera našla se na meti istrage, a otkriveno je i šta je sve Roman Abramovič radio na pregovorima

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je ukrajinska verzija onoga što se dogodilo u gradu Buči "lažni napad", čiji je cilj podrivanje Moskve, predsednik Vladimir Putin potpisao je novi ukaz o viznim restrikcijama za "neprijateljske zemlje", dok je ukrajinski lider Vladimir Zelenski iskritikovao Nikola Sarkozija i Angelu Merkel, koja mu je ubrzo odgovorila. Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da predsedniku Rusije Vladimiru Putinu treba da se sudi za ratne zločine i dodao da će tražiti dodatne sankcije, na šta mu je odgovorila Zaharova, savetujući Vašington da prvo počne sa suđenjima o Jugoslaviji i Iraku. Nemačka je odlučila da protera još 40 ruskih diplomata, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja naglasio je da ruska vojska nikada nije napadala civilno stanovništvo, a šta se sve u ponedeljak, 40. dana vojne operacije u Ukrajini, dešavalo na istoku Evrope možete pročitati u našem blogu uživo.

AP Photo
 

I potpredsednik ruskog Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev nazvao je navode o ubistvima civila u Buči lažnim proizvodima ukrajinske i zapadne propagande, Zelenski je izjavio da se verovatno neće sastati sa Putinom, dok je iz Kremlja saopšteno da je ipak moguće da će se naći, ali pod određenim uslovima. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je izjava predsednika SAD da ruskom lideru treba suditi za ratne zločine neprihvatljiva i nedostojna, ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok potvrdila je da će EU ukinuti uvoz uglja, dok je gradonačelnica Berlina, sa druge strane, saopštila da njen grad ostaje naklonjen Moskvi.

Ursula fon der Lajen objavila je novu listu sankcija Rusiji, šef diplomatije EU Žosep Borelj saopštio je da Evropska unija proteruje 19 ruskih diplomata, dok je Zelenski još jednom ponovio zahtev da se Rusija izbaci iz Saveta bezbednosti. Ruski ambasador upozorio je Zelenskog da je Zapad spreman da žrtvuje i poslednjeg Ukrajinca, iznevši dokaze da ruske trupe nisu bile u Buči od 31. marta, dok je ruska vojska oborila helikoptere koji su prevozili lidere Azova. Kijev i Moskva su razmenili zarobljenike, a šta se sve dešavalo na istoku Evrope u utorak, 5. aprila, možete pročitati u našem blogu uživo.

Skandalozne odluke Zapada

Stalna predstavnica SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je da nije moguće izbaciti Rusiju iz Saveta bezbednosti UN, Peskov je progovorio o skandaloznim tvrdnjama da ruske vlasti planiraju da ubiju Zelenskog, dok je predsednik Dume istakao da sankcije Zapada nisu urodile plodom. Ruska ambasada u Rumunuju napadnuta je sredu ujutru, a ispostavilo se da je automobil koji se zakucao u njenu ogradu i zapalio vozi muškarac koji je dan pre osuđen za seksualno zlostavljanje devojčica. General-pukovnik Mihail Mizincev otkrio je kako se Rusi ophode prema ratnim zarobljenicima, dok je Zaharova poručila da će svi koji su umešani u mučenje ruskih zarobljenika odgovarati za to.

AP Photo
 

Bela kuća uvela je novu rundu sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, a ovoga puta mete su bile Sberbanka i Alfa banka, kao i ćerke ruskog lidera Vladimira Putina, u vrhu EU došlo do sukoba zbog novih mera, pošto se Nemačka usprotivila predlogu, dok je Bajden ponosno pričao o sve jačem ekonomskom pritisku na Rusiju. Jutjub je blokirao snimak obraćanja Marije Zaharove, a šta se sve u sredu dešavalo u Ukrajini možete pročitati u našem blogu uživo.

Njujork tajms potvrdio je autentičnost jezivog snimka u kom se vidi kako ukrajinska vojska ubija ranjene ruske vojnike, Zaharova je poručila da će Rusija oštro odgovoriti svim zemljama koje su proterale njihove diplomate, dok je Senat SAD razmatrao okončanje trgovinskih odnosa sa Moskvom. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko istakao je da smatra da bi u pregovore o rešavanju ukrajinske krize obavezno trebalo uključiti i belorusku stranu, a priznao je i da je Belorusija izvela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Kremlj je odgovorio na sankcije Putinovim ćerkama, Peskov je istakao da nema šanse da ruski lider završi na sudu, a Moskva je poručila da će da kazni Gugl zbog širenja lažnih vestiEvropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se traže dodatne kaznene mere protiv Rusije, uključujući "hitno uvođenje potpunog embarga na uvoz ruske nafte, uglja, nuklearnog goriva i gasa", dok je Generalna skupština Ujedinjenih nacija suspendovala Rusiju iz Saveta za ljudska prava, na šta su ubrzo reagovali iz Moksve, rekavši da je ova odluka nazakonita i politički motivisana

AP Photo
 

Zelenski se ove sedmice, između ostaloh, obratio grčkom parlamentu, prilikom čega je poslanicima prikazano i obraćanje dvojice pripadnika neonacističkog puka Azov grčkog porekla, što je izazvalo negativne reakcije i politički skandal u Grčkoj. Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je EU da brzo pronađe način da spreči rapidni rast cena gasa i struje, a vlada Estonije saopštila je da će od početka nove sezone grejanja prestati da koristi ruski gas. Kongres SAD izglasao zabranu uvoza energenata iz Rusije, a šta se sve u četvrtak dešavalo u Ukrajini možete pročitati u našem blogu uživo.

Nepokolebljivi Rusi i pritsici bez kraja

Svih 27 članica Evropske unije odobrile su u četvrtak nove sankcije protiv Rusije koje uključuju embargo na uvoz ruskog uglja, drvene građe i votke, Belorusija je objavila spisak neprijateljskih zemalja na kom se našlo nekoliko naših suseda, dok su iz Kine poručili da potezi Evrope samo dolivaju ulje na vatru u ukrajinskoj krizi. I ove nedelje imali smo jednu lažnu dojavu o bombi na letu za Moskvu u avionu Er Srbije, koji se uspešno prizemljio u Rusiji, i Britanija je uvela sankcije Putinovim ćerkama, lovac-presretač pao je u Rusiji, dok je u napadu na železničku stanicu u Ukrajini poginulo nekoliko desetina ljudi.

Ankete su pokazale da je broj Rusa koji veruju Putinu skočio od početka vojne operacije u Ukrajini, ruski obaveštajci tvrdili su da MI6 stoji iza zločina u Buči, a Moskva je proterala čak 45 poljskih diplomata. Bajden je optužio Rusiju za napad u Kramatorsku, a šta se sve u petak dešavalo na istoku Evrope možete pročitati u našem blogu uživo.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

I Savet EU uveo je sankcije protiv Putinovih ćerki, ruski vojnici spasili su ukrajinske pilote, dok je još jednom oligarhu zaplenjen avion. Stanovnica Marijupolja ispričala je da su pripadnici Azova terorisali ljude pre nego što je ruska vojska došla do grada, u Ternopolju je uklonjena Puškinova statua, a Gugl je blokirao kanal Duma TV na Jutjubu. Oružane snage Rusije izvele su vazdušni napad raketama na ukrajinski vojni aerodrom Mirgorod, a kakve su sve vesti iz minuta u minut stizale iz Ukrajine u subotu možete pročitati u našem blogu uživo.

Bajdenove igrarije

Bivši potpredsednik SAD Majk Pens ocenio je da je aktuelni predsednik Džozef Bajden „naneo više štete Americi nego bilo koji predsednik u modernoj istoriji“, a zašto njegov najnoviji potez da oporezuje milijardere kako bi oporavio američki budžet neće dati rezultat kakav se očekuje možete pročitati u našoj analizi. Otkriveno je da su SAD sredinom marta testirale hipersonični projektil, ali da je proba izvršena tajno kako bi se izbeglo eskaliranje tenzija sa Rusijom, u Beloj kući je održana proslava na kojoj je Bajden delovao kao gost, a nekadašnji predsednik Barak Obama kao domaćin, a kojeg saveza dveju zemalja se Sjedinjene Američke Države najviše plaše možete pročitati OVDE.

Američki Stejt department odobrio je Tajvanu potencijalnu prodaju opreme, obuke i drugih stavki vezanih za podršku sistemu protivvazdušne odbrane Patriot, u vrednosti do 95 miliona dolara, zbog čega je Kina protestovala i zapretila adekvatnim merama.

AP Photo/Petr David Josek
Džozef Bajden

Orbanov trijumf

Premijer Mađarske Viktor Orban proglasio je pobedu na parlamentarnim izborima održanim u prošlu nedelju, nakon što je stranka Fides, čiji je lider, osvojila više od polovine glasova, a u pobedničkom govoru pomenuo je i Srbe. Zelenski se odmah obrušio na njega zbog protivljenja proširenja antiruskih sankcija na energetski sektor, rekavši mu da će morati da bira između Rusije i ostatka sveta, ali mađarski premijer, po svemu sudeći, nije mario za to, pošto je izjavio da mu nije problem da plaća ruski glas u rubljama. Tim povodom dobio je upozorenje od Ursule fon der Lajen, koja mu je rekla da bi to bilo direktno kršenje sankcija.

Odlazak Rusa voljenog i u Srbiji

Lider Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski umro je u sredu posle duge i teške bolesti, u 75. godini. Tim povodom oglasio se predsednik Rusije Vladimir Putin, koji se rastužio zbog ove vesti, a u petak se oprostio od njega donevši, vidno potresen, na njegov pomen buket ruža.

Makron pred važnim ispitom

AP Photo/Daniel Cole, Pool
Emanuel Makron

Pred same predsedničke izbore u Francuskoj rezultati anketa pokazali su da bi moglo da dođe do velikog preokreta i da je ova zemlja veoma podeljena. Obećanje koje je njegova rivalka Marin le Pen dala građanima doprinelo je velikom skoku njene popularnosti, dok je aktuelni predsednik morao da se oglasi tim povodom i pokuša da je ismeje. Makron je čak imao i verbalni incident kada je odgovorio poljskom premijeru na prozivke, nazvavši ga desničarskim antisemitom, a kako je Makronu počela da se ljulja stolica i zašto njegova pobeda više nije zagarantovana možete pročitati OVDE.

Razgraničavanje ograničenja

Rusija je saopštila da planira da ukine zabranu letova za 52 zemlje nakon 9. aprila, pošto nastavlja da ukida ograničenja vezana za kovid 19, broj novozaraženih naglo je skočio u Šangaju, a zbog zaraženih članova posade u Velikoj Britaniji otkazano je više od 200 letova. Švedska je preporučila četvrtu dozu vakcine, još jedna evropska zemlja odlučila je da ukine karantin, a i nemački ministar zdravlja saopštio je kada se ukida izolacija zbog korone. Broj inficiranih u celom svetu nastavio je da pada drugu nedelju zaredom, Bundestag je razmatrao uvođenje obavezne vakcinacije, a šeficu poslaničkog kluba stranke Zelenih u austrijskom parlametu Zigi Mauerer napao je jedan protivnik epidemioloških mera.

Ilon Mask osvaja Tviter korak po korak: Koji su mu planovi i hoćemo li konačno dobiti "edit" opciju?

Kako je migrant Ali posle 9 godina našao slobodu: Život mu se promenio kada je Đoković bio u njegovom hotelu, ali priča još nema srećan kraj

Izašao na balkon i dobio metak u vrat: I posle 54 godine, smrt Martina Lutera Kinga obavijena je velom misterije (VIDEO)

Bande sve više caruju svetom: Jedna se posebno ističe po brutalnosti (VIDEO)

Zapalila grad zbog smrti muža, ubijala svakog ko bi joj spomenuo novi brak: Kneginja Olga – osvetnica i svetica

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike