Usred ukrajinske krize pojačavaju i tenzije u Kini: SAD dodatno naoružavaju Tajvan!

06.04.2022

08:58

0

Bez obzira na upozorenja Pekinga, Vašington nastavlja po starom

Usred ukrajinske krize pojačavaju i tenzije u Kini: SAD dodatno naoružavaju Tajvan!
AP22039072531224 - Copyright AP Photo/Wally Santana, File

Američki Stejt department odobrio je Tajvanu potencijalnu prodaju opreme, obuke i drugih stavki vezanih za podršku sistemu protivvazdušne odbrane Patriot, u vrednosti do 95 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

Ovaj paket obuhvatao bi obuku, planiranje, postavljanje, raspoređivanje, rad i održavanje sistema protivvazdušne odbrane Patriot i prateće opreme, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane SAD, prenosi Rojters.

Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju Pentagona obavestila je Kongres o mogućoj prodaji, a uprkos odobrenju Stejt departmenta, obaveštenje ne ukazuje na to da je ugovor već potpisan ili da su pregovori zaključeni, navodi Rojters.

Usred ukrajinske krize otvoren je novi, opasniji front između dve vodeće svetske ekonomije. Iz Vašingtona stižu upozorenja Pekingu da ne koristi usredsređnost SAD na istok Evrope da bi napao Tajvan, dok u američkoj prestonici raste hor zagovornika priprema za "odbranu Tajvana".

U SAD su sve glasniji i zahtevi za nezavisnost Tajvana čiji je status kao dela jedne Kine "crvena linija" čiji prelazak Peking neće tolerisati.

Kina je već upozorila Tajvan da bi njegova nastojanja da postane nezavisna država značila rat. Ali, vlasti u Tajpeju, koje Amerika naoružava, pojačavaju nivo pripravnosti zbog navodno mogućeg "ukrajinskog scenarija", tvrdeći da su odnosi sa kontinentalnom Kinom najgori u poslednjih 40 godina.

Tajvan, koji se odvojio od Kine posle građanskog rata 1949, ima ustav, svoje lidere i oko 300.000 vojnika, ali Peking, kao i veliki deo sveta, smatra ostrvo svojom teritorijom. Samo nekoliko zemalja priznaje Tajvan. I SAD su još 1979. uspostavile formalne diplomatske veze sa Pekingom i zatvorile ambasadu u Tajvanu, ali iste godine Amerika je usvojila Zakon o odnosima sa Tajvanom, koji garantuje podršku ostrvu da se brani, zbog čega SAD nastavljaju da im prodaju oružje. Taj zakon se ovih dana u Vašingtonu intenzivno vaga.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike