Putinove ćerke opet na udaru: Oglasio se Žozep Borelj - Savet EU uveo nove sankcije Rusiji!

09.04.2022

05:34

0

Među sankcionisanima našle su se dve ćerke Vladimira Putina, Oleg Deripaska, jedan od najuticajnih ruskih ologarha, kao i jedna od najvećih ruskih banaka

Putinove ćerke opet na udaru: Oglasio se Žozep Borelj - Savet EU uveo nove sankcije Rusiji!
AP22064567933353 - Copyright Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Savet EU odlučio je da u okviru petog paketa sankcija uvede mere protiv još 217 pojedinaca i 18 subjekata, a kao odgovor na "neopravdanu ničim izazvanu" rusku vojnu agresiju na Ukrajinu i druge akcije koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Među sankcionisanima našle su se dve ćerke Vladimira Putina, Oleg Deripaska, jedan od najuticajnih ruskih ologarha, kao i jedna od najvećih ruskih banaka, VTB, objavljeno je u Službenom glasniku EU.

- Ciljamo Kremlj, političke i ekonomske elite koje podržavaju Putinov rat u Ukrajini.Cilj naših sankcija je da zaustavimo bezobzirno, nehumano i agresivno ponašanje ruskih trupa i jasno stavimo do znanja donosiocima odluka u Kremlju da je njihov nezakonita agresija ima veliku cenu - poručio je šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Među 217 navedenih pojedinaca nalaze se visoki zvaničnici Kremlja, oligarsi Moše Kantor, Boris Rotenberg i Oleg Deripaska, kao i drugi istaknuti poslovni ljudi uključeni u ključne ekonomske sektore poput energetike, finansija, medija, odbrane i industrije oružja i zagovornici dezinformacija i manipulacije informacijama.

Na spisku su i članovi porodica već sankcionisanih lica, s obzirom na to da imaju koristi od režima ili da bi se sprečilo zaobilaženje sankcija EU.

Ove mere uključuju Mariju Vladimirovnu Voroncovu i Ekaterinu Vladimirovnu Tihonovu, ćerke ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ministri i članovi "Narodnog veća" Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike takođe su na "crnoj EU listi".

Među 18 subjekata pod sankcijama su četiri velike ruske banke Bank Otkritie, Novikombank, Sovcombank i VTB, kao i kompanije koje se bave trasnportom i vojnoodbrambenom industrijom.

Sve zajedno, restriktivne mere EU sada se primenjuju na ukupno 1.091 pojedinca i 80 entiteta, a sankcionisani podležu zamrzavanju imovine, zabrani finansiranja od strane EU i zabrani ulaska ili tranzita preko teritorija EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike