Kina reagovala na odluku SAD da Tajvanu proda oružje: Narodnooslobodilačka armija preduzeće aktivne mere!

07.04.2022

09:35

0

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova pozvao je Vašington da poštuje tri zajednička saopštenja dve države

Kina reagovala na odluku SAD da Tajvanu proda oružje: Narodnooslobodilačka armija preduzeće aktivne mere!
profimedia-0643044961 - Copyright Profimedia

Kina će preduzeti čvrste i snažne mere da odlučno zaštiti svoj suverenitet i bezbednosne interese, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan, komentarišući informacije da će Sjedinjene Američke Države prodati Tajvanu sisteme „Patriot“.

Peking je oštro osudio nameru SAD da prodaju Tajvanu protivvazdušne raketne sisteme, a Liđijan je kazao da takav potez „ozbiljno podriva kineski suverenitet, bezbednost i razvojne interese, te značajno narušava kinesko-američke odnose i mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“.

On je pozvao Vašington da poštuje tri zajednička saopštenja dve države (diplomatske sporazume s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina 20. veka), a posebno onaj koji se tiče prodaje oružja Tajvanu.

Američki Stejt department odobrio je Tajvanu potencijalnu prodaju opreme, obuke i drugih stavki vezanih za podršku sistemu protivvazdušne odbrane „Patriot“, u vrednosti do 95 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

AP Photo/Wally Santana, File
 

Paket bi uključivao obuku, planiranje, postavljanje, raspoređivanje, rad i održavanje sistema protivvazdušne odbrane „Patriot“ i prateće opreme, saopštilo je u utorak Ministarstvo odbrane SAD.

Kinesko ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje povodom toga, u kom se precizira da su takve akcije Vašingtona "ozbiljno kršenje sporazuma, kao i grubo mešanje u unutrašnju politiku Kine."

- Kineska narodnooslobodilačka armija preduzeće aktivne mere da speči sve pokušaje spoljnih snaga da pruže podršku tajvanskim separatistima pod bilo kojim izgovorom. Odlučno ćemo braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje - ističe se u saopštenju.

Ne za Pelosi

Nakon što su počele da kruže glasnije da će predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetiti Tajvan, kinesko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas da će preduzeti oštre mere ukoliko do toga dođe.

O njenoj eventualnoj poseti Tajvanu nema zvanične potvrde iz kancelarije Pelosi, ali su pojedini mediji pisali da će sledeće nedelje otići na Tajvan, preneo je Rojters.

Peking kaže da bi njena poseta ozbiljno narušila kinesko-američke odnose, jer se Kina snažno protivi svim oblicima zvaničnih odnosa između SAD i Tajvana, kazao je portparol ministarstva Džao Liđijan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike