Vanredno obraćanje Borelja: EU proteruje 19 ruskih diplomata!

05.04.2022

16:33

0

Borelj je u vanrednim obraćanju medijima povodom usvajanja petog paketa sankcija protiv režima u Moskvi dodao da EU proširuje i spisak sankcionisanih političara

Vanredno obraćanje Borelja: EU proteruje 19 ruskih diplomata!
Žozep Borelj - Copyright Profimedia

Šef diplomatije EU Žosep Borelj odlučio je da jedan broj zvaničnika Stalne misije Ruske Federaciji pri EU proglasi personama non grata, zbog "bavljenja aktivnostima suprotnim njihovom diplomatskom statusu".

U Briselu navode da se radi o 19 službenika Misije Ruske Federacije pri EU i da je generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove danas pozvao ruskog ambasadora u EU da mu saopšti tu odluku.

- Ruske nezakonite i remetilačke akcije protiv interesa i bezbednosti EU i naših država članica, uključujući kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, neće ostati bez odgovora. Zato sam danas odlučio da označim personama non grata jedan broj zvaničnika Stalne misije Ruske Federacije pri EU zbog bavljenja aktivnostima suprotnim njihovom diplomatskom statusu - poručio je Borelj.

Borelj je u vanrednim obraćanju medijima povodom usvajanja petog paketa sankcija protiv režima u Moskvi dodao da EU proširuje i spisak sankcionisanih političara, ali i poslovnih ljudi i onih iz propagandnog sektora.

- Mi ne ciljamo na Ruse. Mi ciljamo na Kremlj, političke i ekonomske elite koje podržavaju Putinov rat u Ukrajini. Cilj naših sankcija je da zaustavimo nepromišljeno, nehumano i agresivno ponašanje ruskih trupa i da jasno stavimo do znanja donosiocima odluka u Kremlju da njihova nezakonita agresija ima veliku cenu - zaključio je Borelj.

Ambasadori zemalja čalnica EU sastaće se sutra u Briselu kako bi i zvanično usvojili peti paket sankcija EU koji su danš najavili predsednica Evropske komsiije Ursula fon der Lajen i sef diplomatije EU Žosep Borelj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike