Otkriveno šta je sve Abramovič radio na pregovorima Rusije i Ukrajine (VIDEO)

04.04.2022

11:37

0

Bogataš postao važan posrednik

Otkriveno šta je sve Abramovič radio na pregovorima Rusije i Ukrajine (VIDEO)
abramovič - Copyright Profimedia

Ruski oligarh Roman Abramovič, neformalni posrednik u mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine, ubedio je Kremlj da dozvoli da se sastanci između dve zemlje održavaju preko Zuma, prenosi Volstrit žurnal.

Ukrajinski pregovarač David Arahamija rekao je da je Rusija prvobitno želela da pregovori budu održani lice-u-lice u Belorusiji, tvrdeći da bi Zum predstavljao bezbednosne rizike.

Međutim, Abramovič je uspeo da ubedi Ruse da se predomisle i poštedeo je ukrajinsku delegaciju noćnog putovanja, dodao je medij.

Razmena je jedan primer različitih načina na koje je Abramovič radio kao posrednik u rešavanju sukoba između dve zemlje, uključujući olakšavanje razmene zatvorenika i napore za evakuaciju u Ukrajini.

Profimedia
 

Prema portparolu Kremlja Dmitriju Peskovu, biznismen koji je pod sankcijama Velike Britanije i EU "uključen je u obezbeđivanje određenih kontakata između ruske i ukrajinske strane".

Abramovič je uslikan na mirovnim pregovorima nedavno održanim u Istanbulu prošle nedelje. Peskov je rekao da, dok su i Ukrajina i Rusija pristale na njegovo učestvovanje, on ipak nije zvanični predstavnik delegacije.

Ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko nedavno je za BBC rekao da "nema ideju" zašto je Abramovič bio prisutan na pregovorima u Istanbulu.

Njegovo prisustvo na pregovorima u Turskoj privuklo je pažnju.

Kako su preneli mediji, ruski predsednik Vladimir Putin lično je odobrio učešće biznismena u pregovorima, rekla su za Fajnenšel tajms dva dobro upućena zvaničnika. Jedan od njih kaže da je Putin signalizirao pozitivan odgovor pošto je Abramovič predložio Kremlju da bi mogao da odigra ulogu posrednika.

- On zaista ima saglasnost sa najvišeg nivoa na obe strane - navodno je rekao dobro upućeni zvaničnik.

Profimedia
 

Potom je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao da se Abramovič nalazi u Istanbulu kao pregovarač, koga je odredila ruska strana.

- Abramovič je došao u Tursku kao deo pregovaračkog tima. Ne tima, da preformulišem, kao neko koga je predsednik (Rusije Vladimir) Putin odredio kao jednog od pregovarača - rekao je Kalin za Si-En-En, a prenosi TAS S.

Podsetimo, Abramovič se našao na meti sankcija EU i Velike Britanije. Međutim, Zelenski je zatražio od SAD da Abramoviča ne stave na svoju listu sankcionisanih zbog navodne uloge posrednika u razgovorima u primirju, pisao je Volstrit džurnal.

Abramovič se početkom marta sastao i sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom u Moskvi zajedno sa šefom ruske delegacije u pregovorima sa Ukrajinom Vladimirom Medinskim. Mediji su snimili i kako je njegov privatni avion sleteo na kratko u Izraelu i Turskoj, čiji lideri takođe učestvuju kao posrednici u pregovorima.

Navodi o trovanju

Volstrit džurnal objavio je da su Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači imali simptome trovanja ranije nakon sastanka u Kijevu.

Kasnije je neimenovani američki zvaničnik rekao da obaveštajni podaci sugerišu da su simptomi lošeg zdravstvenog stanja ruskog milijardera i ukrajinskih mirovnih pregovarača bili posledica faktora okruženja, a ne trovanja.

Profimedia
 

Uprkos svemu, pisanje britanskih medija o navodnom trovanju se veoma brzo raširilo, a tvrdilo se da je Abramovič bio u veoma teškom stanju i da je pitao doktore "Umiremo li".

Stručnjaci kažu da je milijarder patio od ozbiljnih simptoma posle kontakta sa hemijskim ratnim agensom hloropikorinom ili manjom dozom novičoka.

Među simptomima koje su on i drugi mirovni pregovarači imali bilo je i privremeno slepilo.

Posle pregovora u Kijevu Abramovič je otišao u Tursku i lečio se u bolnici u Istanbulu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike