Zapalila grad zbog smrti muža, ubijala svakog ko bi joj spomenuo novi brak: Kneginja Olga – osvetnica i svetica

09.04.2022

07:21

0

Autor: Milan Ivanić

Olga je ostala upamćena kao jedna od najsurovijih žena u istoriji, ali i simbol ženske vernosti, ljubavi i odanosti prema suprugu

Zapalila grad zbog smrti muža, ubijala svakog ko bi joj spomenuo novi brak: Kneginja Olga – osvetnica i svetica
olga - Copyright Wikipedia

Ruska kneginja Olga bila je supruga kneza Igora, a njih dvoje važili su za skladan i najlepši par Rusije. Nakon što je njen suprug surovo ubijen, Olga je sa svojom nemilosrdnom osvetom zauvek ostala upamćena kao jedna od najsurovijih žena u istoriji. S druge strane, ova kneginja za mnoge predstavlja simbol ženske vernosti, ljubavi i odanosti prema suprugu kojeg je neizmerno volela.

Knez Igor je bio moćan i slavan vladar poznat kao sposoban vojskovođa i mudar monarh. Ona je, zbog svoje lepote, u narodu bila poznata kao – prekrasna. Živeli su sredinom 10. veka, a njihova ljubav već tada je bila poznata širom zemlje.

Prvi susret kneza Igora sa Olgom/Wikipedia
 

A onda je kneževski par pogodila nezamisliva tragedija. Godine 914. Igor je ratovao sa slovenskim plemenom Drevljani, koje je pobedio i naložio im da mu u budućnosti plaćaju danak. Oni su u početku pristali, ali su verovatno već tada počeli da kuju zaveru kako bi se osvetili osvajaču.

Prilika za to ukazala se mnogo kasnije, posle neuspešnog ratovanja Igora protiv Vizantije. Knez je u jesen 945. otišao kod Drevljana da uzme danak, ali se njegova poseta nije završila onako kako je očekivao. 

Prema spisima vizantijskog hroničara Lava Đakona, Drevljani su ga prvo lepo primili, a onda na prevaru zarobili. U istom zapisu se navodi da su knezu za noge vezali teška drva i onda ga raskomadali.

Nije dozvoljavala priču o drugom braku

Olga je posle smrti supruga postala regent Igorovom nasledniku i svom trogodišnjem sinu Svjatoslavu. Ipak, kneginja je bila neutešna. 

Wikipedia
 

Njena tuga zbog gubitka supruga i bes zbog načina na koji je Igor umro s vremenom nisu jenjavali. Kružile su priče da Olgi niko ne sme ni da pomene da bi mogla ponovo da se uda. Ko god bi to predložio bio bi pogubljen.

Za to vreme kneginja je vladala čeličnom rukom i nije dozvoljavala nikakva mešanja u državne poslove, kao ni u njen lični život. 

A onda je od Drevljana stigla neverovatna ponuda…

Osveta se servira hladna

Na Olgin dvor je stiglo pismo u kojem su Drevljani, s nameromi da izglade odnose, kneginji pokušali da kažu da je njen suprug Igor bio tiranin i da nisu imali drugog izbora nego da ga ubiju. Pored toga su naveli da je ona za njih mudra i poštena vladarka kojoj se neće suprotstavljati, već žele da je imaju na svojoj strani.

A onda je došao i deo koji je možda najviše razbesneo Olgu. Drevljani su joj predložili da se uda za njihovog kneza Mala i da na taj način učvrste savez.

Kneginja je odmah naredila da se drevljanski izaslanici živi zakopaju, a zatim je Malu poslala poruku da pristaje da se uda za njega. Međutim, imala je jedan uslov. Drevljanski knez je prvo morao da pošalje svoje najbliže saradnike u Kijev da se upoznaju sa budućim podanicima i da kneginju Olgu povedu na svadbu.

Wikipedia
 

Mal je, ne sluteći ništa, pristao na uslov i poslao najodanije ljude kod kneginje. Olga je ispočetka goste lepo primila. Bila je vesela i divno ih je ugostila, a posle gozbe im je ponudila da uživaju u termama. Drevljani su prihvatili ponudu i potpuno se opustili. Tada je došao trenutak da kneginja započne svoju osvetu.

Olga je naložila slugama da se saune zatvore i sve ih je žive spalila. Posle toga je krenula ka "vereniku", ali ne kao mlada, već osvajačica. Pokrenula je veliki pohod na Drevljane, koji su ostali bez najboljih vojskovođa, i osvojila celu njihovu zemlju.

Danak u pticama

Prema legendi, Olga je naredila Drevljanima da joj danak plaćaju u pticama. Prema dogovoru, oni su morali da prvi danak isplate odmah, posle čega bi kneginja povukla svoju vojsku. 

Nemajući kud, oni su joj predali sve ptice koje su mogli da nađu. Olga je posle preuzimanja danka rekla da će sledeće jutro krenuti put Kijeva.

Wikipedia
 

Međutim, kada je noć pala, kneginja je naredila da se svakoj ptici priveže komad tkanine umočen u sumpor i pusti da leti nad gradom gde su Drevljani, zbog svetla, upalili baklje.

Jednu za drugom kućom zahvatao je plamen, a stanovnike koji su uspeli da se spasu od požara, na izlazu iz grada dočekivali su Olgini vojnici i ubijali ih.

Kneginja je tako spalila čitav grad i konačno se osvetila za smrt supruga, kojeg nikad nije prestala da voli.

Prva ruska vladarka koja je primila hrišćanstvo

Olga je vladala sve do punoletstva sina, pokazavši se kao izuzetno sposobna. Godine 957. došla je u Carigrad gde se krstila uzevši ime Jelena, po prvoj hrišćanskoj carici, majci Konstantina Velikog. Tako je postala prva ruska vladarka koja je primila hrišćanstvo.

Krštenje kneginje Olge/Wikipedia
 

Kada je njen sin Svjatoslav postao knez, obavljala je upravne poslove i brinula o zemlji dok je on ratovao.

Umrla je 11. jula 969. godine u vreme opsade Kijeva od strane Pečenega, dok je Svjatoslav ratovao sa Bugarima.

Wikipedia
 

Taj dan Ruska pravoslavna crkva danas obeležava kao dan Svete Olge Kijevske.

Sećanje na Olgu

Nije poznato kako je Olga izgledala, ali je ona na svim slikama kasnije, na osnovu narodnih predanja, predstavljana kao prelepa žena. Tokom godina na vlasti, Olga je uspela da ojača i uzdigne Kijevsku Rusiju i od nje napravi moćnu državu na tim prostorima.

Sećanje na vernu ženu kneza Igora zauvek je ovekovečeno u slikarstvu, književnim delima i kinematografiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike