Ilon Mask osvaja Tviter korak po korak: Koji su mu planovi i hoćemo li konačno dobiti "edit" opciju?

07.04.2022

07:16

0

Iako se mislilo da će Mask osnovati svoju društvenu mrežu, odlučio se na kupovinu deonica

Ilon Mask osvaja Tviter korak po korak: Koji su mu planovi i hoćemo li konačno dobiti "edit" opciju?
Ilon Mask - Copyright Patrick Pleul/Pool via AP

Milijarder Ilon Mask je ove nedelje jedna od udarnih tema u američkim medijima jer je kupio udeo u kompaniji "Tviter" za tri milijarde dolara, a potom se pojavila i informacija da će biti član njihovog upravnog odbora. 

Ipak, postavilo se i pitanje da li je ponovo prekršio američki zakon o hartijama od vrednosti.

Nekadašnji članovi američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) i profesori kažu da je izvršni direktor "Tesle" propustio utvrđeni rok za objavu informacije da je kupio devet odsto akcija društvene mreže Tviter i da je podneo pogrešnu dokumentaciju.

Mask je 4. aprila otkrio da je kupio 9,2 odsto udela u "Tviteru", čime je postao najveći akcionar te mreže za mikroblogovanje, što je izazvalo skok akcija te kompanije za više od 27 procenata. U podnesku, objavljenom na Njujorškoj berzi, on je naveo da je kupovina obavljena 14. marta 2022.

AP Photo/Matt Rourke, File
 

Zakon zahteva da se informacije o sticanju udela od pet procenata u nekoj kompaniji obelodane u roku od 10 dana, a u Maskovom slučaju taj rok je bio 24. mart.

Ovo kašnjenje može da dovede do izricanja građanske kazne u iznosu do 207.183 dolara.

To nije veliki finansijski udarac za Maska, najbogatijeg čoveka na svetu, čija neto imovina, prema navodima Forbsa, iznosi 302 milijarde dolara, ali bi SEC mogao da ispita i navode o manipulisanju tržištem povodom kupovine akcija "Tvitera" i da traži oštrije sankcije u istrazi koja je u toku u vezi sa prodajom akcija "Tesle", kažu stručnjaci.

Opcija "izmeni"

- Uzbuđen sam što mogu da vas obavestim da Mask postaje član našeg odbora. On je i posvećeni pristalica i kritičar našeg servisa, što je upravo ono što nam treba u "Tviteru" i u Upravnom odboru, kako bismo, dugoročno gledano, bili snažniji. Dobro došao! - naveo je izvršni direktor te kompanije Parag Agraval.

U međuvremenu, Mask je pitao pratioce na Tviteru da li žele ono što im godinama fali - mogućnost uređivanja tvitova. Većina je odgovorila potvrdno.

 

 

- Posledice ove ankete će biti važne - poručio je Agraval.

Iako se čini da je za sve zaslužan osnivač "Tesle", Tviter je brže-bolje požurio da kaže da oni na uvođenju te opcije rade od prošle godine i da anketa nije uticala na njihovu odluku.

- Obavljamo testiranja narednih meseci, da vidimo šta radi a šta ne i šta je moguće - naveli su oni, između ostalog.

Podsetimo, ova društvena mreža dozvoljava da se tvituje do 280 karaktera, ali čim se tvit objavi, ne može se više menjati, već samo obrisati.

 

 

Poslednjih meseci, Mask je često kritikovao "Tviter", posebno kada je reč o slobodi govora.

Vođen ličnim osećanjima

Viši analitičar pri servisu "Bloomberg Intelligence" Mandip Sing rekao je da se Mask u prošlosti nije latio ovako velikog poduhvata.

- Veliki deo je vođen njegovim ličnim osećanjima o tome kako produkt treba da izgleda i kome treba da služi. Mislim da pokušava da utiče na strategiju kompanije i sastav Odbora. Ne znamo da li ima nekog drugog izvršnog direktora na umu, s obzirom na to da je kompanija nedavno pretrpela izmene u rukovodstvu. Međutim, jasno je da ima stav o tome kako bi Tviter trebalo da služi kao platforma za slobodu govora. I mislim da ćemo videti neke promene u Odboru - naveo je Sing.

Komentarišući kršenje zakona o hartijama od vrednosti, Sing je rekao da će Mask ubuduće biti mnogo pažljiviji, s obzirom na to koliko je sada uključen u poslovanje kompanije.

- Smatram da neće više tek tako tvitovati o nečemu što sutra može imati uticaja na deonice - dodao je on.

Profimedia
 

Takođe, postoji i mogućnost da će Mask želeti da "Tviter" učini svojom privatnom firmom. Sa druge strane, kruže priče i da su "Sejslfors" i "Dizni" zainteresovani za kupovinu ove društvene mreže.

- Već smo videli koliko je Džek Dorsi kritikovan što je izvršni direktor dve firme. Dokle god Mask bude pasivan, mislim da deoničari "Tesle" neće morati da brinu - kazao je analitičar za Jahu njuz.

Sing zaključuje da je Mask više fokusiran na to šta bi Tviter trebalo da predstavlja, u smislu platforme koja objavljuje vesti i prenosi događaje, nego na finansijski deo cele priče.

Strastveni tviteraš

Mask je poznat po tome što i sam često tvituje, a prati ga više od 80 miliona ljudi.

Platforma se dobro uklopila s njegovom impulsivnošću. Primera radi,  kada je prošle godine pitao pratioce da li bi trebalo da proda 10 odsto deonica u svojoj firmi "Tesla", dobio je potvrdan odgovor. Nakon toga, prodao je oko pet milijardi vrednih deonica.

Pošto je najbogatiji čovek na planeti, često je suočen sa kritikama da bi trebalo da pomogne u iskorenjivanju gladi ili siromaštva. Nakon što je upitao kako bi problem gladi u svetu mogao da se reši, ponudio je da potpiše ček na šest milijardi dolara Svetskom programu za hranu.

Ipak, tvitovi su ga uvaljivali i u nevolje. Posle tvita iz 2018. godine o deonicama "Tesle", Komisija za hartije je pokrenula istragu, što je rezultiralo time da su advokati firme naložili da određene objave moraju prethodno biti odobrene. Nije poznato da li se to zaista događa i u praksi.

Den Ajvs, iz analitičarske firme "Wedbush", rekao je da će Mask sigurno želeti aktivniju ulogu u rukovodstvu "Tvitera".

Sloboda govora

Mask ne koristi platformu samo kao barometar za vođenje svoje kompanije, već često podiže temperaturu cele Amerike.

Pre nego što je obelodanjeno da je kupio udeo u "Tviteru", pitao je tviteraše da li veruju da je sloboda govora ključna za funkcionisanje demokratije i da li se ta mreža pridržava tog principa.

AP Photo/Susan Walsh
 

Zbog toga mnogi analitičari smatraju da Mask planira da igra veću ulogu u "ekosistemu društvenih medija".

Istovremeno, drugi su zabrinuti da na ovaj način milijarder samo manipuliše tržištem.

Kada je reč o opciji izmene tvitova, osnivač kompanije i donedavni izvršni direktor Džek Dorsi bio je protiv te ideje jer je smatrao da će se tako ljudima dozvoliti da menjaju značenje objavljenog sadržaja, nakon što je već bio podeljen.

To će biti velika promena za Tviter, a Mask očigledno želi da bude deo toga, prenosi BBC.

Inače, prethodno se stekao utisak da Mask želi da pokrene sopstvenu društvenu mrežu.

Donald Tramp, bivši američki predsednik, pri kraju svog mandata je proteran sa svih mogućih mreža i platformi, tako da je pokrenuo svoj servis "Truth Social" kako bi se "suprotstavio tiraniji tehnoloških kompanija".

AP Photo/Ross D. Franklin, File
 

Međutim, šest nedelja nakon lansiranja, 1,5 miliona ljudi se nalazi na listi čekanja i još ne mogu da koriste mrežu. Rojters je preneo da su dva rukovodioca podnela ostavke usled ovih problema.

Među drugim strahovima pominje se i da bi Mask mogao uskoro da pronađe neku novu "igračku", ukoliko izgubi interesovanje za "Tviter".

Jedan od direktora "Majkrosofta" Stiv Balmer jednom prilikom je kupio udeo od četiri procenta u "Tviteru", ali praktično nije ništa radio posle toga, čak nije ni mnogo tvitovao. Pošto je Mask sušta suprotnost tome, očekuje se da ćemo upravo iz tvitova uskoro saznati šta su sledeći koraci najbogatijeg čoveka na svetu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike