Rusija je imuna na pritiske: Zapadu ponestaje opcija, a uvedene sankcije pokazale su se kao politički besmislene

07.04.2022

19:16

0

Zapadna propagandna mašinerija ustremila se na Vladimira Putina, a država kojom on upravlja pokazala se otpornijom nego što se činilo

Rusija je imuna na pritiske: Zapadu ponestaje opcija, a uvedene sankcije pokazale su se kao politički besmislene
Bajden Putin - Copyright AP Photo/Markus Schreiber Profimedia Pixabay

Oštra retorika Zapada, nove sankcije i najsavremenije oružje koje se šalje Ukrajini teme su koje se skoro svakodnevno mogu videti u medijima u poslednjih šest nedelja, otkad je Rusija otpočela specijalnu vojnu operaciju u susednoj zemlji. 

Rusija je ponovo razgnevila protivnike sa zapada u ponedeljak, pa je pozvana na odgovornost, a u napadima na Moskvu čak je upotrebljena i reč genocid. Evropska unija i Ukrajina pokrenule su novu istragu o potencijalnim ratnim zločinima u predgrađu Kijeva, Buči, gde su tela mrtvih navodno pronađena razbacana po ulici.

Članovi američkog Kongresa pozvali su predsednika Džozefa Bajdena da ubrza dotok oružja u Ukrajinu kako bi ukrajinske trupe uzvratile ruskim.

Bajden je u ponedeljak reagovao pozivajući na dodatne sankcije i suđenje za ratne zločine protiv Putina.

- Možda se sećate da sam bio kritikovan što sam Putina nazvao ratnim zločincem. On je ratni zločinac. Ovaj čovek je brutalan - rekao je Bajden.

Ipak, do sada se pokazalo da Rusi ne mare mnogo za sankcije, dok su mnogi analitičari ukazali na to da su Vladimir Putin i njegova zemlja sposobni da izdrže mnogo više nego zapadne zemlje.

Malo je verovatno da će Zapad uspeti da ubedi Rusiju da treba da popusti u akciji koju je sprovela radi demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Pregovori se vode skoro svakodnevno, ali u njima nema mnogo napretka.

AP Photo/Evan Vucci
Džozef Bajden

Ukrajina se oseća snažno jer ima podršku Zapada i njegovo oružje, a Rusija ne namerava da ostavi posao nedovršenim i želi bezbednosne garancije i za Moskvu i za Kijev, pošto nedeljama pre pokretanja vojne operacije nije uspela da ih dobije od NATO i SAD.

Putin zna koja su ograničenja Zapada

Dosad najstrože sankcije, kulturna, diplomatska, ekonomska i sportska izolacija Rusije još nisu zaustavili Putina u nameri da obezbedi svoju zemlju. S obzirom na očigledno siguran politički položaj Putina, on ne pokazuje zabrinutost zbog toga što ga nazivaju ratnim zločincem, a šanse da mu se sudi su male.

Naoružan najvećim svetskim zalihama nuklearnih bojevih glava, Putin razume da Zapad nije voljan da direktno interveniše u Ukrajini i rizikuje katastrofalan sukob sa Rusijom merama poput zone zabrane letova.

Putinova spremnost da apsorbuje kazne koje je Rusija već dobila zbog pokretanja vojne operacije omogućila mu je posebnu vrstu nekažnjivosti. Sankcije ruskoj ekonomiji i oligarsima mogu dugoročno imati oslabljujuće posledice, ali su očigledno bile loše sredstvo odvraćanja.

Ruski lider je takođe izgledao spreman da toleriše teške gubitke među svojim trupama suočenim sa otporom ukrajinskih snaga, a sve sa ciljem da spreči širenje NATO na istok, o čemu je govorio više puta, ističući da bi to ugrozilo bezbednost njegove države.

Spolja gledano, rat je vojna, diplomatska i ekonomska katastrofa za Rusiju, ali Kremlj smatra da bi bezbednost zemlje trebalo da bude iznad svega toga i iz vrha države stalno stižu poruke da se od nekih pitanja neće odustati.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Sa druge strane, Bela kuća je reagovala na navodne zločine u Buči obećavši da će ubrzati tempo vojne, humanitarne i ekonomske pomoći Kijevu.

"Paklene" sankcije nisu ostvarile svoj cilj

Sjedinjene Američke Države nisu uspele u nameri da parališu ruski bankarski sistem, Rusija može da ispuni sve svoje obaveze, a te sankcije pritom štete američkim građanima, napisao je predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin na Telegramu.

- Plan Vašingtona nije uspeo. "Paklene" sankcije nisu urodile plodom. Računali su da će srušiti ekonomiju i paralisati bankarski sistem Rusije. Nisu uspeli - napisao je on.

Prema njegovim rečima, Rusija ima sredstava na računu kako bi ispunila sve svoje obaveze u punom obimu, čak i u uslovima sankcija, a pritom situacija koju je Amerika napravila šteti njenim građanima.

On je primetio da su u Međunarodnom monetarnom fondu ranije zaključili da antiruske sankcije podrivaju poverenje u dolar i dodao da se udeo dolara u obračunima u svetu smanjuje.

Volodin je podsetio da je Ministarstvo finansija SAD ranije zabranilo Rusiji da državni dug plaća iz rezervi koje su zamrznute zbog sankcija. Portparol Bele kuće Džen Psaki je tvrdila da bi Rusija trebalo da bira između neispunjavanja obaveza i iscrpljivanja njenih dolarskih rezervi.

Michael Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin i Vjačeslav Volodin

Predsednik ruske Dume je naveo da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da neprijateljske zemlje gas plaćaju u rubljama, kao i širenje spiska robe koja će se plaćati u u istoj valuti, dovela Ministarstvo finansija SAD do histerije.

Zašto su sankcije Zapada politički besmislene

Prošlo je skoro mesec i po otkako je nekoliko talasa zapadnih sankcija pogodilo Rusiju.

Njihova razmera bez presedana iznenadila je čak i poznavaoce spoljne politike, a na udaru su sve ključne industrije. Ruske rezerve u inostranstvu su zamrznute. Uvedene su oštre mere kontrole izvoza, posebno kada je reč o tehnologiji i industrijskoj robi.

Sve ovo dogodilo se u izuzetno kratkom vremenskom periodu. Takvo nešto se desilo u istoriji Rusije samo jednom ranije – posle boljševičke revolucije 1917. Čak i tokom Hladnog rata gvozdena zavesa je postepeno erodirala, ali sada je u procesu aktivnog obnavljanja.

Druga posebnost je revnost s kojom zapadna poslovna zajednica prati sankcije. Kompanije su ranije pokušavale da se drže podalje od politike, a sada korporacije bojkotuju čak i one sektore koji nisu zvanično sankcionisani - od industrije brze hrane i maloprodaje nameštaja do uskraćivanja pristupa akademskim publikacijama.

Ovi bojkoti se pretvaraju u kulturu „poništavanja Rusije“, kada se sve rusko ograničava. Oduzimanje imovine u inostranstvu bez ikakvog pravnog postupka spada u istu kategoriju.

Ruska privreda će, bez sumnje, pretrpeti značajne gubitke zbog sankcija. Poremećene trgovinske i transportne mreže i finansijska i tehnološka blokada Zapada dovešće do visoke inflacije, nezaposlenosti, pada produktivnosti rada, oslabljene tehnološke baze i ekonomije u celini. Ovaj štetni efekat pogoršavaće se u srednjoročnom i dugoročnom periodu, ojačan činjenicom da će ruska roba postepeno biti istisnuta sa zapadnih tržišta.

Profimedia
Moskva

Sankcije će, međutim, imati mali ili nikakav uticaj na rusku politiku. Moskva jednostavno ne veruje da će bilo kakvi ustupci u Ukrajini ili drugde dovesti do toga da Zapad ukine uvedena ograničenja.

Rusija je trenutno veoma pesimistična u vezi sa situacijom, jer uviđa činjenicu da će sankcije da se održe. Može se očekivati da će zapadne države ublažiti određena ograničenja kako bi ublažile udar na sopstvene ekonomije. Istorijski znamo da ograničenja nametnuta velikim nacijama ne uspevaju da ih primoraju da promene kurs.

Takođe je malo verovatno da će sankcije podstaći Ruse da izađu na ulice i „sruše režim“. Tačno je da napad na ekonomiju tera srednju klasu u siromaštvo, dok se siromašni guraju ispod granice siromaštva, ali rusko društvo će najviše kriviti Zapad, a ne Kremlj, smatra Ivan Timofejev, programski direktor kluba Valdaj i jedan od vodećih eksperata za spoljnu politiku Rusije.

To znači da će sankcije samo podstaći antizapadno raspoloženje, ističe on. Čitav aspekt kulture otkazivanja to još više učvršćuje.

- Ljudi neće prihvatiti situaciju u kojoj su poniženi samo zato što su Rusi, bez obzira na to kako se osećaju u vezi sa vojnom operacijom u Ukrajini - objašnjava Timofejev i dodaje:

- Verovatno nismo videli pun obim antiruskih sankcija. Tehnički, one bi mogle da se prošire, mada će Zapad sada biti oprezniji, s obzirom na to da već oseća posledice svojih akcija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike