Zelenski kritikovao Orbana: Moraćeš da biraš!

05.04.2022

11:49

0

Autor: 24sedam

Ukrajinski lider se i ranije nije slagao sa politikom svog mađarskog kolege

Zelenski kritikovao Orbana: Moraćeš da biraš!
zelenski orban - Copyright AP Photo/Petr David Josek/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da će mađarski premijer Viktor Orban, koji se protivi proširenju antiruskih sankcija na energetski sektor, morati da bira između Rusije i ostatka sveta.

Zelenski je ranije izrazio nezadovoljstvo što se Mađarska protivi proširenju sankcija energetskom sektoru, ne podržava uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine, ne snabdeva Kijev oružjem i ne dozvoljava njegov tranzit kroz svoju teritoriju.

Orban je u svom pobedničkom govoru na nedavno održanim parlamentarnim izborima kritikovao Zelenskog i briselske birokrate, nazivajući ih protivnicima.

Rekao je da Budimpešta brani nacionalne interese i da nastupa samo na njenoj strani. Orban je naveo i da je Mađarska protiv širenja antiruskih sankcija na energetski sektor, jer bi to dovelo do usporavanja i zaustavljanja mađarske privrede u najkraćem mogućem roku.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

- Pobedio je na izborima... Narod ga je izabrao, on je premijer. Čini mi se da ga to neće zaštititi od toga da će u ovoj situaciji morati da bira između Rusije i ostatak sveta. Može da kaže da bira Mađarsku, ali Mađarska je deo drugog sveta, oni su u EU... Mi sigurno razumemo da je ovo evropska država - rekao je Zelenski.

Istovremeno, Zelenski ne predviđa velike probleme iz Mađarske - iako će Budimpešta blokirati ulazak Ukrajine u NATO - po ovom pitanju ne zavisi sve od nje.

On je dodao da želi da gradi odnose sa Orbanom, ali se premijer Mađarske, prema rečima Zelenskog, plaši toga zbog uticaja Ruske Federacije.

Orban ističe da pomažući ljudima, ali i odbijajući da isporuči oružje Ukrajini, drži Mađarsku podalje od rata.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike