Najnoviji izveštaj SZO: Korona u "nokdaunu", planeta pobeđuje najveću pošast 21. veka!

06.04.2022

20:50

0

Agencija je nastavila da upozorava zemlje da ne odbace svoje protokole prebrzo i predviđa da bi se buduće varijante mogle lako proširiti ako se sistemi za nadzor i testiranje odlože

Najnoviji izveštaj SZO: Korona u "nokdaunu", planeta pobeđuje najveću pošast 21. veka!
šangaj - Copyright AP Photo/Chen Si

Broj prijavljenih slučajeva koronavirusa u svetu opada drugu nedelju zaredom, a potvrđeno je i smanjenje broja smrtnih slučajeva prošle nedelje, prema novom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U svom najnovijem izveštaju o pandemiji, SZO je saopštila da je prijavljeno devet miliona slučajeva, što predstavlja pad od 16 odsto nedeljno, uz više od 26.000 novih smrtnih slučajeva.

Zdravstvena agencija UN saopštila je da je broj potvrđenih infekcija korona virusom smanjen u svim regionima sveta.

Međutim, upozorava se da prijavljeni brojevi nose značajnu nesigurnost jer su mnoge zemlje obustavile široko rasprostranjeno testiranje na koronavirus, što znači da mnogi slučajevi verovatno ostaju neotkriveni.

SZO je saopštila da takođe prati varijantu Omikrona koja je rekombinacija dve verzije – BA.1 i BA.2 – prvi put otkrivene u Britaniji u januaru.

Rečeno je da rane procene sugerišu da bi rekombinovani Omikron mogao biti oko 10% prenosiviji od prethodnih mutacija, ali su potrebni dodatni dokazi.

Agencija je nastavila da upozorava zemlje da ne odbace svoje protokole prebrzo i predviđa da bi se buduće varijante mogle lako proširiti ako se sistemi za nadzor i testiranje odlože.

Prošle nedelje, Velika Britanija je saopštila da je kovid dostigao rekordne nivoe širom zemlje, a vladina statistika procenjuje da je otprilike jedna od 13 osoba zaražena.

U međuvremenu, kineske vlasti su ove nedelje sprovele masovnije testiranje širom Šangaja, koji je i dalje u izolaciji nakon još jednog skoka infekcija.

Grad je zabeležio više od 90.000 slučajeva, ali nijedan smrtni slučaj tokom pandemije.

Uprkos rastućoj frustraciji javnosti i zabrinutosti oko ekonomskih efekata, Kina kaže da se drži svog tvrdog pristupa "nulte tolerancije" koji nalaže blokade, masovno testiranje i obaveznu izolaciju svih sumnjivih slučajeva i bliskih kontakata.

Nakon bure u javnosti, vlasti Šangaja rekle su u sredu da će dozvoliti bar nekim roditeljima da ostanu sa decom zaraženom kovidom, čineći izuzetak od politike izolacije svakog ko je pozitivan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike