Rusi pozvali ukrajinske snage u Mariupolju da se predaju - Moskva će predstaviti dokaze o dezinformacijama u Buči (FOTO)

04.04.2022

21:52

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja iz Ukrajine u našem blogu

Rusi pozvali ukrajinske snage u Mariupolju da se predaju - Moskva će predstaviti dokaze o dezinformacijama u Buči (FOTO)
ukrajina 0404 - Copyright Profimedia

U toku je 40. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Ruska vojna tehnika, nakon što se povukla ispod Kijeva, kreće se u pravcu oslobođenog Izjuma, u Harkovskoj oblasti gde će uskoro početi da se okružuje najsposobniji deo ukrajinske vojske.

U međuvremenu, nastavlja se uništavanje skladišta nafte i strateški objekti širom zemlje.

Šta znamo do sad

- 40. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Putin potpisao ukaz: Gas može da se kupi samo preko računa u ruskim bankama

- Zelenski moli Zapad za oružje

 - Rusi osvojili predgrađe Marijupolja, borbe i dalje traju

- Putin predložio ukrajinskim vojnicima da predaju oružje

- Bajden bio u Poljskoj, blizu granice sa Ukrajinom

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Rusija prvi put upotrebila sistem "Kinžal"

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratite dešavanja uživo iz Ukrajine uz 24sedam:

 

23.50 Rusi pozvali ukrajinske snage u Mariupolju da se predaju

 

Ukrajinske snage u Mariupolju pozvane su da polože oružje, a ruska strana je u tom gradu predložila da se sutra sprovede specijalna humanitarna operacija, izjavio je danas načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

On je istakao da su "ukrajinski vojnici, nacionalisti i strani plaćenici koji su se utvrdili u Mariupolju pozvani da polože oružje i da će im biti pošteđeni životi", prenosi Sputnjik.

U tom smislu, kako je naveo, ruska strana je za sutra predložila sprovođenje specijalne humanitarne operacije.

- S obzirom na tešku humanitarnu situaciju u pojedinim oblastima Mariupolja koje kontrolišu ukrajinske oružane formacije, kao i činjenicu da se raštrkane grupe nacionalističkih formacija ne potčinjavaju zvaničnom Kijevu, Oružane snage Rusije, polazeći na čisto humanim principima, za spasavanje civila predlažu jedinicama Oružanih snaga Ukrajine, bataljonima teritorijalne odbrane i stranim plaćenicima da od 6 časova ujutru 5. aprila 2022. godine prekinu borbena dejstva, polože oružje i izađu duž rute dogovorene sa ukrajinskom stranom u pravcu Zaporožja ka teritorijama koje kontroliše Kijev, saopštio je Mizincev.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

 

Svima koji polože oružje garantuje se da će ostati živi, naglasio je on.

23.30  Ukrajina odredila delegaciju za bezbednosne pregovore

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o imenovanju delegacije za pregovore o bezbednosnim garancijama sa Rusijom.

Dokument je danas objavljen na sajtu ukrajinskog predsednika, prenosi TASS.

Delegaciju će, prema odluci Zelenskog, predvoditi David Arahamija, lider parlamentarne stranke Sluga naroda i ukrajinski pregovarač u dosadašnjim razgovorima sa ruskom stranom.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

22.50 Nebenzja: Rusija će predstaviti dokaze o dezinformacijama u Buči

Rusija će pred Savetom bezbednosti UN predstaviti dokaze koji potvrđuju da su izjave Zapada o Buči laž, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

 

Prema njegovim rečima, ruska vojska nikada nije napadala civilno stanovništvo.

„Imamo stvarne dokaze koji to potvrđuju. Nameravamo da ih predstavimo Savetu bezbednosti što je pre moguće kako međunarodna zajednica ne bi bila dovedena u zabludu lažnom pričom Kijeva i njegovih zapadnih sponzora“, rekao je Nebenzja.

On je naglasio da su video-materijali izrežirani.

 

22.40 Pušilin: Događaji u Buči ─ odvraćanje pažnje sa mučenja ruskih vojnika

Dezinformacijama oko grada Buče, koje rusko Ministarstvo odbrane naziva provokacijom, ukrajinska vojska je želela da skrene pažnju sa mučenja ruskih vojnika, smatra lider DNR Denis Pušilin.

- Šta se desilo u Buči? Po mom mišljenju, to je bilo odvraćanje pažnje od mučenja ratnih zarobljenika iz ruske vojske, pogubljenja, što predstavlja ratni zločin i zabranjen je nizom konvencija, uključujući Ženevsku, rekao je Pušilin za „Prvi kanal“.

Prema njegovim rečima, odvraćanje pažnje je ista metoda koja je korišćena i u Siriji.

- Ovo je niz događaja. A odakle dolaze svi ti priručnici takođe nam je sasvim jasno, dodao je on.

22.15 Francuska odlučila da protera 35 ruskih diplomata

 - Francuska je odlučila da protera 35 ruskih diplomata "čije su aktivnosti u suprotnosti sa bezbednosnim interesima" Francuske, javila je večeras televizija BFM.

21.45 Predao se bataljon ukrajinskih marinaca

 

 

21.22 Lavrov: Rusija će danas u UN izvestiti o situaciji u Buči

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama organizovaće danas konferenciju za novinare na kojoj će podeliti materijale o situaciji u ukrajinskom gradu Buči, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Mi ćemo danas u Njujorku organizovati konferenciju za novinare, kroz našu stalnu misiju, da predstavimo detaljne materijale o stvarnoj situaciji u Buči, koju naše zapadne kolege nastoje da predstave kao dokaz o ruskim ratnim zločinima - rekao je ruski ministar, prenosi TAS S.

21.13 Lavrov o sankcijama Zapada prema Rusiji

Profimedia
 

Sankcije Zapada prema Rusiji, koje su bez presedana, utiču pre svega na svetsku ekonomiju, saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle razgovora sa kontakt grupom za Ukrajinu država Arapske lige.

- Kako ova situacija utiče na naše bilateralne odnose, uopšte odnose sa arapskim svetom, zemljama Bliskog istoka i severne Afrike. Ne utiče sama situacija na odnose, utiču apsolutno nelegitimne, protivpravne sankcije, sankcije bez presedana koje je Zapad objavio protiv Ruske Federacije, koje su pre svega veoma bolno pogodile globalnu ekonomiju - saopštio je ruski ministar danas na konferenciji za novinare, prenosi TAS S.

Lavrov je rekao i da Zemlje NATO-a nastavljaju sa pokušajem mešanja u unutrašnje stvari bliskoistočnih i severnoafričkih zemalja, sprečavajući taj region u održivom razvoju.

21.00 Nemačka za nastavak plaćanja ruskog gasa u evrima

Nemačka smatra da bi plaćanja za ruski gas trebalo da budu u evrima i nastavlja da analizira uredbu Moskve o njihovom prebacivanju u rublje sa svojim partnerima u EU, saopštilo je nemačko Ministarstvo za ekonomska pitanja.

20.35 Francuska odlučila da protera 35 ruskih diplomata

Francuska je odlučila da protera 35 ruskih diplomata ''''čije su aktivnosti u suprotnosti sa bezbednosnim interesima'''' Francuske, javila je večeras televizija BFM.

Nešto ranije je ta televizija javila da joj je iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova rečeno da je Pariz odlučio da protera brojne ruske diplomate.

20.22 Tras: Uskoro novi paket teških sankcija za Moskvu

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras poručilla je danas da će se Velika Britanija postarati da počinioci zločina u Ukrajini budu izvedeni pred lice pravde, kao i da će London sa saveznicima raditi na novim sankcijama za Moskvu, kako bi se zaustavila ruska ofanziva.

U obraćanju zajedno sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom tokom posete Varšavi, Tras je takođe rekla da Britanija treba uskoro da objavi „novi paket teških sankcija“ Rusiji, prenosi BBC.

19.30 Istraga zbog dezinformacija o „tragediji u Buči“ 

Generalno tužilaštvo Rusije počelo je istragu zbog dezinformacija o „tragediji u Buči“ i daće odgovarajuću krivično-pravnu ocenu tih lažnih informacija, saopštilo je tužilaštvo.

- Generalno tužilaštvo Ruske Federacije, u saradnji sa Istražnim komitetom Ruske Federacije, proverava objave koje se šire na internetu u vezi sa situacijom u ukrajinskom gradu Buča“, navodi se u saopštenju.


Kako se precizira, „lažni dokazi koje širi ukrajinska strana su još jedna provokacija, cinična laž i imaju za cilj diskreditaciju ruske vojske u kontekstu medijsko-propagandnog rata koji je pokrenuo Zapad.

18.45 Nemačka proteruje 40 ruskih diplomata

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je da proglasi 40 zaposlneih u ruskoj ambasadi personama non grata, javio je nemački nedeljnik "Špigel"

Ovu informaciju je potvrdila i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, ne navodeći broj ruskih diplomata koji će biti proterani, preneo je Interfaks.

Berbok je rekla da je Vlada u Berlinu odlučila da proglasi nepoželjnim "značajan broj službenika ruske ambasade", koji su, kako je navela, "svakodnevno radili protiv naše slobode i jedinstva našeg društva".

- Njihov rad predstavlja pretnju onima koji traže našu zaštitu. Nećemo to tolerisati, rekla je Barbok.

18.15 Zaharova o Bajdenovom pozivu na suđenje zbog Buče: Neka prvo počnu od Jugoslavije i Iraka

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena da se organizuje tribunal za Ukrajinu, savetovala je Vašington da prvo počne sa suđenjima o Jugoslaviji i Iraku.

Zaharova je na Telegramu napisala da „Bajden poziva na suđenje za ratne zločine“.

- Sjajna ideja – neka počnu sa bombardovanjem Jugoslavije i okupacijom Iraka. Još uvek se mogu naći glavni režiseri insceniranja u Srebrenici, dodala je ona.

- I, naravno, trgovina organima na Kosovu pod maskom američkih zvaničnika. Čim završe, mogu odmah da počnu sa nuklearnim bombardovanjem Japana, zaključila je portparolka.

 

17.45 Sofiji stigao dopis od Gasproma za plaćanje u rubljama

Bugarska je dobila zvaničan dopis od Gasproma u kojem se traži plaćanje gasa u rubljama, potvrdio je bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov, ocenivši da je taj zahtev diskutabilan kako sa pravnog aspekta tako i sa stanovišta ugovornih odnosa.

 

17.38 - Zaharova: Moskva će reagovati na odluku Litvanije i Letonije

Odgovor Rusije na odluku Letonije i Litvanije da snize nivo diplomatskih odnosa sa Moskvom neće se dugo čekati, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

- Moskva će uskoro reagovati svojim merama - izjavila je ona, prenosi TASS.

17.15 - Lajen:EU spremna da pošalje istražiteljske timove u Ukrajinu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je Evropska unija spremna da pošalje zajedničke istražiteljske timove u Ukrajinu da dokumentuju prijavljene ratne zločine.

17.00 Bajden: Putinu da se sudi za ratne zločine

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da predsedniku Rusije Vladimiru Putinu treba da se sudi za ratne zločine i dodao da će tražiti dodatne sankcije nakon prijavljenih svirepih ubistava u Ukrajini.

- Videli ste šta se desilo u Buči, kazao je Bajden, preneo je AP.

On je istakao da je Putin "ratni zločinac".

- Moramo da nastavimo da šaljemo Ukrajini oružje koje joj je potrebno za nastavak borbe, izjavio je Bajden.

On je naveo da moraju da se prikupe svi detalji kako bi moglo da bude održano suđenje za počinjene ratne zločine.

- Ono što se dešava u Buči je nečuveno i svi to vide, dodao je predsednik SAD.

16.55 - Duma poziva Nuland da objasni biolaboratorije u Ukrajini

Zamenica predsednika ruske Državne Dume Irina Jarovaja izjavila je danas da će Duma uputiti poziv zamenici američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktoriji Nuland da objasni učešće američkih štručnjaka u finansiranju biolaboratorija u Ukrajini.

16.28 - Zelenski prozvao Rusiju

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da Rusija mora brzo da pregovara o sporazumu o okončanju sukoba.

Ukrainian Presidential Preš Office via AP
 

Govoreći tokom posete gradu Buča kod Kijeva, gde su, navodno, stotine civila pronađene mrtvi nakon povlačenja ruskih trupa prošle nedelje, Zelenski je rekao da "dokazi o zločinima otežavaju vođenje pregovora sa Rusijom".

16.07 - Ambasador Rusije biće pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg najavio je da će pozvati ambasadora Rusije u Beču na razgovor.

Šalenberg je, u izjavi za „Oe24“, oštro kritikovao nedavne izjave ambasadora Rusije.

15.43 - Litvanija proteruje ambasadora Rusije, a vraća svog iz Moskve

Ambasador Rusije u Vilnjusu moraće da napusti Litvaniju, a ambasador Litvanije u Rusiji opozvan je iz Moskve, saopštio je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelus Landsbergis.

- Reagujući na neprekidne agresivne akcije Rusije u Ukrajini, vlada Litvanije odlučila je da spusti status diplomatskog predstavništva. Ruski ambasador će morati da napusti Litvaniju - rekao je.

Profimedia
 

15.20 - STO: Rat u Ukrajini će prepoloviti rast globalne trgovine

Svetska trgovinska organizacija (STO) srezala je prognozu rasta globalne trgovine za ovu godinu sa 4,7 na 2,5 odsto zbog rata u Ukrajini i sankcija povezanih s tim sukobom, saopštila je direktorka STO-a Ngozi Okondžo-Ivejla.

14.32 - Rusiji i Belorusiji zabranjem pristup sredstvima EBRD-a

Odbor guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj suspendovao prustup Rusije i Belorusije finansijskim sredstvima i ekspertizi EBRD-a, saopšteno je danas iz te banke.

-Odbor guvernera EBRD-a odobrio je preduzimanje strogih mera protiv Ruske Federacije i Belorusije nakon invazije na Ukrajinu. Zvanična suspenzija pristupa Ruske Federacije i Belorusije resursima Banke treba da stupi na snagu odmah. To znači da neće biti novog finansiranja projekata ni aktivnosti tehničke saradnje ni sa jednom od te dve zemljen- navodi se u saopštenju te finansijske organizacije, prenosi Tass.

EBRD takođe „zadržava sva prava da obustavi ili otkaže dalju isplatu sredstava za postojeće projekte“, dodaje se dalje.

14.20 - Rusija uvodi vizne restrikcije "neprijateljskim zemljama"

Profimedia
 

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o uzvratnim viznim merama kojim se uvode vizne restrikcije "neprijateljskim zemljama" kao odgovor na njihovo uvođenje sankcija Rusiji.

Vizne restrikcije su uvedene pojedinim zemljama Evropske unije, kao i Norveškoj, Švajcarskoj, Danskoj i Islandu, preneo je Rojters.

13.44 - Stano: EU razmatra nove sankcije protiv Rusije

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da će, u svetlu poslednjih događaja, ukljucujući i informacije o navodnim zločinima ruskih snaga u Ukrajini, zemlje članice razmatrati novi paket sankcija Rusiji.

- EU i zemlje članice odlučne su da nastave sa sankcijama jer Putinova vojna mašinerija nastavlja sa zlodelima uprkos četiri paketa već usvojenih obimnih sankcija - kaže Stano.

13.29 - Nemačka pozvala građane ruskog porekla da ne veruju Kremlju

Nemačka vlada upozorila je građane ruskog porekla u Nemačkoj da ne nasedaju na propagandu Kremlja.

Vlada je pozvala građane ruskog porekla da se informišu iz nezavisnih izvora o ratu u Ukrajini.

Profimedia
 

12.49 - Lavrov: Slike koje stižu iz Buče su lažne, cilj je podrivanje Moskve

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je ukrajinska verzija onoga što se dogodilo u gradu Buči "lažni napad", čiji je cilj podrivanje Moskve.

12.23 - Kremlj kritikuje spremnost Poljske da primi nuklearno oružje

Kremlj je danas osudio komentare lidera poljske vladajuće partije Jaroslava Kačinjskog, koji je izjavio da će Varšava biti otvorena za američko nuklearno oružje na svom tlu i pozdravio povećanje broja američkih vojnika u Evropi za 50 odsto.

12.21 - Zelenski Merkelovoj: U Buči vidljive posledice loše politike

Zelenski je oštro je kritikovao doskorašnju nemačku kancelarku Angelu Merkel i nekadašnjeg predsednika Francuske Nikolu Sarkozija zbog njihove politike prema Rusiji.

U video-poruci je Zelenski pozvao Merkelovu i Sarkozija da na licu mesta u Buči vide šta je njihova politika prema Rusiji donela.

- Pozivam gospođu Merkel i gospodina Sarkozija da posete Buču i vide do čega je dovelo njihovo izlaženje u susret Rusiji pre 14 godina. Treba da vide zlostavljane Ukrajince sopstvenim očima - kazao je on.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
 

11.16 - Velika Britanija nije podržala održavanje sednice SB UN o situaciji u Buči, Rusija će tražiti da ponovo bude sazvana, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

10.48 - Ukrajina: Humanitarni koridor iz Marijupolja u funkciji od danas

Uprkos kašnjenju i poteškoćama, humanitarni koridor iz Marijupolja, na jugoistoku Ukrajine, biće u funkciji od danas, izjavila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

- Ruta će biti otvorena za privatne automobile. Petnaest autobusa za evakuaciju je već otišlo iz Zaporožja u Marijupolj - rekla je Vereščuk.

10.01 - Rusija: Uništen komandni centar ukrajinske mehanizovane brigade

Ruske oružane snage uništile su u vazdušnom napadu komandni centar ukrajinske 24. mehanizovane brigade kod Lisičanska, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

- U noći 4. aprila, komandni centar 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i obližnja skladišta municije, naoružanja i vojne opreme uništeni su u vazdušnom udaru u blizini grada Lisičanska - rekao je Konašenkov.

9.42 - Zelenski i na "Gremiju"

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se oglasio video-porukom čak i na dodeli Gremi nagrada i zatražio podršku u "pričanju priče o ruskoj invaziji na Ukrajinu".

9.38 - Basurin: Kijev može da ponovi provokaciju kao u Buči

Kijev može da ponovi provokaciju, sličnu onoj u Buči, u drugim gradovima, smatra predstavnik Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

- To treba očekivati i ne treba obraćati veliku pažnju na to. Zašto im je potrebna ova provokacija - kao informativni povod, slika - rekao je Basurin za TV Rusija 24.

9.22 - Makron: Potrebne dodatne sankcije Rusiji zbog Buče

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je potrebno uvesti dodatne sankcije Rusiji nakon što je Ukrajina optužila ruske snage za ubistva civila u ukrajinskom gradu Buča.

AP Photo/Francois Mori
 

9.02 - Britanci najavili rusku ofanzivu na Donbas

Ruske snage nastavljaju da se konsoliduju i reorganizuju dok preusmeravaju svoju ofanzivu na region Donbasa, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

8.20 - Zelenski uputio oštru pretnju Rusiji preko Saveta bezbednosti

- Svi partneri Ukrajine biće detaljno obavešteni o tome šta se desilo na privremeno okupiranoj teritoriji naše države. Ratne zločine u Buči i drugim gradovima tokom ruske okupacije razmotriće Savet bezbednosti UN u utorak - rekao je Zelenski, objavljeno je na sajtu predsednika Ukrajine.

Zelenski je rekao da će sigurno biti novih sankcija protiv Rusije, ali je ocenio da to nije dovoljno, prenosi Interfaks Ukrajina.

- Potrebno je više zaključaka. Ne samo o Rusiji, već i o političkom ponašanju koje je zapravo omogućilo da ovo zlo dođe u našu zemlju - rekao je Zelenski.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

8.10 Rusija traži sastanak Saveta bezbednosti večeras

8.00 - Oglasio se ambasador Rusije u Americi

Ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov izjavio je u intervjuu američkom izdanju „Njusvik“ da postoji mogućnost da je do civilnih žrtava u kijevskom predgrađu Buča moglo doći usled granatiranja ukrajinske vojske.

On je naveo da je očigledno da „kijevski režim pokušava da prebaci na Rusiju krivicu za sve svoje zločine“.

7.20 - Ukrajina nastavlja granatiranje LNR

Oružane snage Ukrajine su proteklog dana tri puta granatirale teritoriju Luganske Narodne Republike. Tom prilikom je korišćen sistem "Grad".

Russian Emergency Ministry Press Service via AP
 

7.00 - Načelnik Sumske oblasti u Ukrajini Dmitro Živicki tvrdi da se ruske snage povlače iz te oblasti.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike