Problemi u evropskom raju: Moravjecki kritikovao Makrona, francuski predsednik ga nazvao desničarskim antisemitom

09.04.2022

08:24

0

Iz Poljske je ubrzo stigao i odgovor

Problemi u evropskom raju: Moravjecki kritikovao Makrona, francuski predsednik ga nazvao desničarskim antisemitom
AP17349331670587 - Copyright Francois Lenoir, Pool Photo via AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron nazvao je poljskog premijera Mateuša Moravjeckog „krajnje desničarskim antisemitom koji zabranjuje LGBT osobe", nakon što ga je kritikovao zbog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Prilikom obraćanja u petak Makron je naveo i da je „njegova dužnost" da razgovara sa Putinom i da će nastaviti to da radi, pošto, kako je pojasnio, to „omogućava da učestvuje u pregovorima", prenosi Bi-Bi-Si.

- Razgovorima sa njim i sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim možemo pomoći u pregovorima. U jednom trenutku će doći do prekida vatre i moraće da se izgradi mir. To se ne može bez garanta. Francuska je posvećena da bude jedan od ovih jemaca - rekao je francuskim medijima Makron.

On je dodao da su primedbe Moravjeckog neosnovane i skandalozne, ali da ga „ne iznenađuju" jer se, prema njegovim rečima, poljski premijer „meša u francusku političku kampanju", navodi Bi-Bi-Si.

Portparol poljske vlade Pjotr Miler odbacio je Makronovu optužbu za antisemitizam, rekavši da je francuski predsednik otišao „predaleko" u izboru reči, prenosi BBC.

AP Photo/Thibault Camus
Mateuš Moravjecki

Poljska je u petak pozvala francuskog ambasadora zbog Makronovog komentara datog francuskim novinama.

Francuski predsednik vodi redovne razgovore sa Putinom od početka sukoba u Ukrajini, a poljski premijer Moravjecki uporedio je ove napore Makrona sa pregovorima sa Hitlerom, navodi Bi-Bi-Si.

- Emanuele Makrone, toliko puta ste razgovarali s Putinom. Šta ste postigli? Sa zločincima se ne pregovara. Da li biste pregovarali s Hitlerom? - izjavio je u ponedeljak Moravjecki.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike