Estonija sledi primer Letonije: Naredna sezona grejanja bez ruskog gasa!

07.04.2022

20:30

0

Oni su pozvali i druge članice EU da podrže njihovu odluku

Estonija sledi primer Letonije: Naredna sezona grejanja bez ruskog gasa!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Estonije sledi primer Letonije, pa je tako saopštila da će od početka nove sezone grejanja prestati da koristi ruski gas.

Kako su dodali, postignut je sporazum sa Finskom o unajmljivanju plutajućeg terminala koji će omogućiti uvoz ukapljenog gasa.

- Danas smo odlučili da prestanemo da kupujemo ruski gas. Nije moguće nastaviti sa hranjenjem ruske ratne mašine  -  izjavio je na konferenciji za medije premijer Estonije, Kaja Kalas.

Iako samo sedam odsto estonskih energenata otpada na gas, većinu se uvozilo iz Rusije.

Podsećamo, Litvanija je prva članica Evropske unije koja je početkom aprila odustala od ruskog gasa. Presednik te zemlje Gitanas Nauseda napisao je tada na Tviteru: „Ako mi to možemo, može i ostatak Evrope!“

Oni su tada pozvali i druge članice da slede njen primer i prestanu da zavise od gasa iz Rusije. Iako 47 odsto gasa uvozi iz Rusije Litvanija je mogla da se odvaži na taj korak jer je godinama ulagala u terminale za ukapljeni gas (LNG).

Letonski premijer Krisjanis Karins takođe je najavio da njegova zemlja neće zavisiti od ruskih energenata.

 

Direktor letonskog preduzeća koje upravlja skladištima gasa je izjavio da su od početka aprila prestali da uvoze ruski gas jer su skladišta puna.

Ipak, i pored velikih pritisaka SAD prestanak uvoza gasa iz Rusije još uvek se ne razmatra na nivou EU.

Neke zemlje su ipak spremne da podrže takvu odluku ako se eventualno nađe na stolu. Među njima je Italija, čiji je premijer Mario Dragi najavio da će, ako se postigne konsenzus o tom pitanju, njegova zemlja podržati zajedničku odluku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike