Raste broj žrtava napada u Kramatorsku! Fon der Lajen za brži put Ukrajine ka EU!

08.04.2022

21:47

0

Pratite iz minuta u minut sva dešavanja iz Ukrajine u našem blogu

Raste broj žrtava napada u Kramatorsku!  Fon der Lajen za brži put Ukrajine ka EU!
ukrajina 0804 - Copyright Profimedia

U toku je 44. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe u Donbasu. Ruski novinar Semjon Pegov javio je iz Marijupolja da je centar grada "praktično očišćen". Prema njegovim rečima, ruska zastava se vijori iznad zgrade regionalne službe bezbednosti, a pod kontrolom je i lokalno tužilaštvo i druge administrativne zgrade. Ruske snage su visokopreciznim raketama uništile pet ukrajinskih skladišta goriva i maziva u području Harkova, Nikolajeva i Donbasa, a koja su korišćena za snabdevanje ukrajinskih oružanih snaga, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

EU ne želi da Ukrajina izgubi zato će nastaviti da je naoružava, saopštio je šef diplomatije Evropske Unije Žozep Borelj. Sjedinjene Američke Države će obezbediti dodatnih 100 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu, uključujući protivoklopne raketne sisteme, izjavio je državni sekretar Entoni Blinken. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da planira da apeluje na svoje kolege iz G7 i zemalja NATO da ispune zahtev Ukrajine da joj se isporuči dovoljno oružja za suprotstavljanje ruskim snagama.

Šta znamo do sad?

- 44. dan ruske oslobodilačke vojne operacije u oblasti Donbas

- Ruski novinar: Marijupolj očišćen

- SAD uvele nove sankcije ruskim bankarskim institucijama i ćerkama Vladimira Putina

EU proterala 19 ruskih diplomata, pridružile im se i duge zemlje

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

Putin potpisao ukaz: Gas može da se kupi samo preko računa u ruskim bankama

- Zelenski moli Zapad za oružje

 - Rusi osvojili predgrađe Marijupolja, borbe i dalje traju

- Putin predložio ukrajinskim vojnicima da predaju oružje

- Bajden bio u Poljskoj, blizu granice sa Ukrajinom

- Britanski premijer Džonson nudi pomoć ukrajinskom predsedniku, Kina ostaje pri odluci da ne osudi rusku oslobodilačku akciju 

- Rusija prvi put upotrebila sistem "Kinžal"

- Pregovori Rusije i Ukrajine "na pola puta"

- Sankcije uvedene protiv Rusije privremene

- NATO za sada ne reaguje, postavljene trupe na istoku Evrope

Pratite 24sedam LIVE blog:

 

23.45 Ukrajinski neonacisti u Avdejevki pripremali masovno trovanje civila hemikalijama

Ukrajinski ekstremisti planirali su da miniraju skladišta sa hemikalijama u fabrici u mestu Avdejevka i da ih dignu u vazduh prilikom ulaska vojske Donjecke Narodne Republike, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

„U Avdejevki su ekstremisti pripremili nečovečnu provokaciju sa masovnim trovanjem stanovnika okolnih područja hemikalijama. Kako bi to izveli oni su minirali skladišta sa toksičnim hemikalijama u fabrici koksa koja bi trebalo da eksplodira prilikom ulaska u grad snaga DNR“, rekao je Mizincev.

On je naveo i da su ukrajinski vojnici u školama i vrtićama u Kramatorsku utvrdili svoje pozicije i postavili teško naoružanje.

23.33 Zelenski: Hvala na sankcijama, ali one nisu dovoljne

Zahvalan sam Evropskoj uniji na petom paketu sankcija proitv Rusije, ali mislim da to nije dovoljno, poručio je ukrajinski predsednik volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i šefom evropske diplomatije Žosepom Boreljom u Kijevu.

"Želim da zahvalim celom svetu, EU, Ursuli fon der Lajen na politici sankcija. Lično sam zahvalan na petom paketu sankcija, ali mislim da to nije dovoljno. Rusi su mnogo više uzeli od nas. Uzeli su našu teritoriju i naše ljude", rekao je Zelenski.

Dodao je da Ukrajina može da vrati svoje teritorije, ali da svet ne može da vrati živote ljudi, kao i da će Rusija zbog toga odgovarati.

 

 

"Molim vas pomozite sa sankcijama, one moraju da budu pooštrene, jer Rusija ne želi da čuje nikoga i ništa", poručio je Zelenski.

23.15 Najnoviji bilans žrtava napada u Kramatorsku: 50 mrtvih, uključujući petoro dece

Broj poginulih u napadu na železničku stanicu u Kramatorsku popeo se na 50, od toga petoro su deca, saopštio je lider DNR Denis Pušilin. Ranjenih ima 87.

Tanjug/Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy's Telegram channel via AP
 

 

22.50 Gutereš: Počinioci napada na Kramatorsk moraju odgovarati

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš poručio je danas da oni koji su počinil raketni napad na železničku stanicu u Kramatorsku treba da budu pozvani na odgovornost.

- Udar na železničku stanicu u Kramatorsku na istoku Ukrajine u kojem je poginulo i povređeno na desetine civila koji su čekali evakuaciju, uključujući mnogo žena, dece i starijih, i drugi napadi na civile i civilnu infrastrukturu su u potpunosti neprihvatljivi, rekao je portparol generalnog sekretar Stiven Dižarik.

Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar
 

 

On je istakao da takvi incidenti predstavljaju teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava, prenosi TASS.

- Počinioci moraju da budu pozvani na odgovornost, rekao je Gutereš.

22.30 Bajden optužio Rusiju za "stravično zverstvo" u Kramatorsku

Američki predsednik Džozef Bajden optužio je Rusiju da je izvela "stravično zverstvo" u Ukrajini posle raketnog napada na železničku stanicu u Kramatorsku na istoku Ukrajine u kojem je poginulo najmanje 50 ljudi.

Bajden je na Tviteru naveo da je ruska vojska gađala civile koji su pokušali da se evakuišu i odu na sigurno.

 

 

22.25 Kancelar Nehamer sutra u poseti Ukrajini

Austrijski kancelar Karl Nehamer otputovao je večeras u posetu Ukrajini kako bi izrazio solidarnost sa ukrajinskim narodom.

On će se sutra u Kijevu sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom, ali i gradonačelnikom Vitalijom Kličkom.

Nehamer je otputovao avionom za Poljsku, odakle će noćnim vozom nastaviti put ka Kijevu.

- Cilj posete je da Ukrajinu i dalje što je moguće bolje humanitarno i politički podržimo, saopšteno je iz kabineta kancelara.

Tanjug/AP Photo/Francois Mori
 

 

Austrija je do sada pomogla Ukrajini sa više od 17,5 miliona evra, poslala je 10.000 šlemova, kao i 9.100 zaštitnih prsluka za civilne potrebe.

 

21.25 EU zamrzava imovinu šefa Sberbanke i Putinovih ćerki

Evropska unija je dogovorila da će da zamrzne imovinu koju u EU poseduje šef ruske Sberbanke, imovinu Putinovih ćerki i oligarha koji još nisu bili pogođeni sankcijama.

Od početka rata, EU je na crnu listu stavila oko 700 osoba povezanih sa Kremljom koje optužuje da "podržavaju invaziju koju Putin naziva specijalnom operacijom".
 

20.50 Basurin: Kramatorsk je napao isti ukrajinski puk koji je u martu granatirao Donjeck

Grad Kramatorsk na teriroriji koja je pod kontrolom Kijeva, napao je isti ukrajinski puk koji je sredinom marta granatirao centar Donjecka, izjavio je predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin.

Prema njegovim rečima, ova provokacija je usmerena na to da se Rusija prisili da potpiše mirovni sporazum.

Tanjug/AP Photo/Andriy Andriyenko
 

 

Dodao je da grad nije još pod kontrolom snaga DNR, ali da će biti oslobođen.

20.03 Fon der Lajen za brži put Ukrajine ka EU

Predsednica Evropske komisije danas je u Kijevu najavila da bi Ukrajina brzo mogla da započne pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

Predajući ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom upitnik koji će činiti početnu tačku za odluku EU o članstvu Kijeva, ona je rekla da misli da neće kao što je uobičajeno biti potrebne godine da se donese mišljenje o tome, već da veruje da "su sedmice u pitanju".

AP Photo/Ferdinand Ostrop
 

 

19.30 Rusija: Opozvana registracija 15 stranih organizacija

Rusko ministarstvo pravde danas je saopštilo da je opozvalo registraciju 15 stranih organizacija, uključujući Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč.

Ruske podružnice organizacija, među kojima je i Karnegijeva zadužbina za međunarodni mir, isključene su zbog otkrivanja da je došlo do kršenja važećeg zakonodavstva Ruske Federacije, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

19.10 Ursula fon der Lajen i Žosep Borelj u Ukrajini

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen započela je danas svoju posetu Ukrajini obilaskom Buče, mesta blizu Kijeva gde se po mnogim navodima dogodio zločin ruske vojske nad ukrajinskim civilima.

18.44 Medvedev:Nezakonite sankcije su objava ekonomskog rata - Rusija će iskoristiti pravo na odbranu

Potpredsednik ruskog Saveta za bezbednost Dmitrij Medvedev izjavio je danas da antiruske sankcije mogu da se okarakterišu kao čin agresije i da će izazvati urušavanje svih međunarodnih institucija.

AP photo
 

21.50 EK: Mađarska će prekršiti sankcije ako plati gas u rubljama

Mađarska će prekršiti sankcije Evropske unije ako ostvari najavu da će Moskvi za energente plaćati u rubljama, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Analizirali smo Putinov dekret i pravni slučaj je veoma jasan. Ono što Putin predlaže - menjanje evra u rublje za plaćanje računa za gas - bilo bi kršenje sankcija. Ako to uradite i platite u rubljama, kršite sankcije, zaobilazite sankcije koje smo uveli Rusiji", rekla je Fon der Lajenova za Si-En-En.

18.20 Uveden policijski cas u Odeskoj oblasti

U Odeskoj oblasti je uveden policijski čas koji počinje sutra u 20.00 sati po lokalnom vremenu do 05.00 sati u ponedeljak, saopštilo je danas Gradsko veće Odese.

Prema naredbi načelnika Odeske oblasne vojne uprave Maksima Marčenka u tom periodu biće zabranjeno da ljudi budu na ulicama i na drugim javnim mestima bez posebno izdatih propusnica i uverenja, prenosi RIA Novosti.

18.10 U raketnom napadu poginulo 50 ljudi, petoro dece

Najmanje 50 ljudi, uključujući petoro dece poginulo je danas u napadu na železničku stanicu u Kramatorsku, na istoku Ukrajine, izjavio je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

On je u objavi na Telegramu rekao da je 38 osoba poginulo na železničkoj stanici, a 12 ranjenih kasnije preminulo u bolnici, preneo je BBC.

Prema njegovim rečima, 98 osoba je prebačeno u bolnicu posle napada, a od tog broja 16 su deca, 46 su žene i 36 muškarci.

17.25 - Rusija pokrenula krivični postupak zbog širenja lažnih informacija o Kramatorsku

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog širenja lažnih informacija o akcijama ruske vojske posle napada ukrajinskih snaga na Kramatorsk.

- Ukrajinska strana je širila očigledno lažne informacije o tome da su napad na grad izvele ruske snage - navode u Istražnom komitetu.

Takođe je pokrenut krivični postupak zbog masovne pogibije civila, kao i postupak protiv komandanta ukrajinske brigade i drugih pripadnika.

17.20 - Spoljna obaveštajna služba Rusije: Možda MI6 stoji iza dešavanja u Buči?

Spoljna obaveštajna služba Ruske Federacije okarakterisala je dešavanja u Buči ciničnom provokativnom akcijom. U odgovoru šefu MI 6 na optužbe da je Rusija odgovorna za navodne zločine nad ukrajinskim civilima predstavnik SVR je sugerisao da možda šef britanske obaveštajne službe Ričard Mur stoji iza čitave organizacije događaja u Buči.

17.19 - DNR: Napad na Kramatorsk je isplanirana provokacija Kijeva

Predstavništvo Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre je saopštilo da je ukrajinska vojska izvršila napad na železničku stanicu u Kramatorsku kako bi po cenu života svojih građana optužila Oružane snage Rusije i DNR i stvorila određenu sliku za svetsku javnost.

Tanjug/AP Photo/Andriy Andriyenko
 

Napominje se da su vojni eksperti i analitičari Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju režima DNR sproveli komparativnu analizu svih činjenica koje su dostupne i rezultati ukazuju da je provokaciju isplanirao kijevski režim.

16.20 - Rusija proglasila 45 poljskih diplomata personama non grata

Rusija je proglasila 45 zaposlenih u poljskoj ambasadi i konzulatu "personama non grata" kao odgovor za proterivanje 45 ruskih diplomata iz Poljske, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Poljska je u martu saopštila da je 45 ruskih diplomata osumnjičeno da rade za ruske obaveštajne službe, preneo je Rojters.

16.12 - Porastao procenat Rusa koji veruju Putinu

Procenat Rusa koji veruju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu porastao je na 81,6 odsto sa 67,2 procenata pre nego što je 24. februara naredio ulazak trupa u Ukrajinu.

To su pokazali danas objavljeni podaci državne agencije za ispitivanje javnog mnjenja VTsIOM.

16.03 - Rusija recipročno proteruje dvoje bugarskih diplomata

Rusija proteruje dvoje bugarskih diplomata iz Moskve kao odgovor na odluku Bugarske da protera dvoje ruskih diplomata iz Sofije donete u martu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Bugarska je proterala 12 ruskih diplomata u martu i još jednog u aprilu, zbog, kako je navela, aktivnosti koje su nespojive sa njihovim diplomatskim statusom, preneo je Rojters.

15.54 - Zelenski se obratio finskom parlamentu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratio se finskom parlamentu. On je tom prilikom rekao da je protiv Rusije potreban sankcioni „Molotovljev koktel”.

Aaron Chown/Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

- Potrebno nam je oružje koje poseduju vaši partneri u Evropskoj uniji i stvarno su nam potrebne snažne sankcije protiv Rusije i takav sankcioni koktel koji će biti upamćen kao „Molotovljev koktel" - naveo je Zelenski.

14.51 - Diplomata EU: U ponedeljak bez razgovora o naftnom embargu

Ministri spoljnih poslova Evropske unije neće formalno razgovarati o naftnom embargu Rusiji na sastanku u ponedeljak u Luksemburgu, izjavio je danas visoki diplomata EU uključen u pripreme sastanka.

- To neće biti tema u ponedeljak - rekao je neimenovani diplomata, preneo je Rojters.

14.44 - Lavrov: Pregovori između Rusije i Ukrajine ne teku glatko

Pregovori između Moskve i Kijeva ne teku glatko, ali će Rusija nastojati da postigne sve ciljeve, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom.

- Informisao sam svog prijatelja i kolegu o tome kako teku pregovori između ruske i ukrajinske delegacije. Oni ne teku glatko, ali ćemo nastojati da svi ciljevi pregovora budu postignuti - rekao je on, preneo je TASS.

14.27 - Društvena mreža „Tviter“ blokirala je nalog televizije „RT“

 

 

- Društvenoj mreži se nije svidela objava o zarobljenom vojniku Oružanih snaga Ukrajine koji je ispričao kako ga je komanda ostavila. Uložili smo žalbu na odluku o blokadi - navodi se u saopštenju televizije na Telegramu.

13.57 - EU zaplenila 30 milijardi evra ruske i beloruske imovine

Radna grupa Evropske komisije sa praćenje primene sankcija protiv Rusije i Belorusije saopštila je da su zemlje članice do sada prijavile da su na svojoj teritoriji zamrzle imovinu u vrednosti od 29,5 milijardi evra i blokirale oko 196 milijardi evra transakcija.

U zamrznutu imovinu se ubrajaju nekretnine, jahte, helikopteri kao i umetnička dela u vrednosti od skoro 6,7 milijardi evra, navode u Komsiji.

U Briselu dodaju da je Radna grupa za zamrzavanje i oduzimanje zatražila izveštaje od svih zemalja čelnica o imovini koja je do sada zamrznuta u njihovim jurisdikcijama, a da je više od polovine članica prijavilo rezultate dok su preostale u procesu skupljanja informacija.

13.40 - Srušio se MiG-31 u Rusiji

Avion lovac-presretač MiG-31 srušio se u Lenjingradskoj oblasti u Rusiji.

Prema poslednjim informacijama, posada je uspela da se katapultira.

 

 

13.31 - Slovačka donirala Ukrajini odbrambeni sistem S-300

Slovačka je donirala svoj sistem protivvazdušne odbrane S-300 Ukrajini kako bi joj pomogla u odbrani od ruske agresije, izjavio je danas slovački premijer Eduard Heger.

13.05 - Oružane snage Rusije ne koriste tip rakete kojom je izveden napad na Kramatorsk, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je istakao da se „u Kramatorsku nisu izvršavali nikakvi borbeni zadaci, niti su planirani“.

Kako je precizirao, pre svega se treba fokusirati na saopštenje Ministarstva odbrane koje isključuje mogućnost da su ruske Oružane snage upotrebile tu raketu.

12.37 - I Britanija uvela sankcije Putinovim ćerkama

Velika Britanija uvela je danas sankcije ćerkama predsednika Rusije Vladimira Putina sledeći odluku Sjedinjenih Američkih Država.

Putinove ćerke Katarina Vladimirovna Tihonova i Marija Vladimirovna Voroncova dodate su na britansku listu sankcionisanih, javio je Bi-Bi-Si.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

12.35 - Kremlj: Nemamo veze sa napadom na stanicu u Krematorsku

Kremlj je danas negirao da je Rusija umešana u raketni napad na železničku stanicu u Krematorsku na istoku Ukrajine, kada je poginulo više od 30 ljudi, a ranjeno više od 100.

Obraćajući se novinarima putem video-linka, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ruske oružane snage nisu imale nikakve planirane misije za Krematorsk za danas, preneo je Rojters.

Prethodno su Ukrajinske železnice saopštile da je više od 30 ljudi ubijeno, a više od 100 ranjeno u raketnom napadu na železničku stanicu, gde su civili pokušavali da se evakuišu u bezbednije delove Ukrajine.

11.44 - DNR: Napad na stanicu u Kramatorsku izvele ukrajinske snage

Štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštio je danas da su napad na železničku stanicu u Kramatorsku, u kojem je poginulo nekoliko desetina civila, izvele ukrajinske trupe raketama "Točka-U".

- Na području železnicke stanice u Kramatorsku, odakle se vrši evakuacija lokalnog stanovništva, izvršen je raketni napad. Delovi rakete Točka-U pali su u neposrednoj blizini stanice - navedeno je u saopštenju, prenose Izvestija.

11.16 - Još jedna dojava o bombi na letu za Moskvu: Avion Er Srbije uspešno prizemljen u Rusiji

Nakon najnovije dojave o bombi u letelici avion na letu Beograd-Moskva uspešno je sleteo na aerodrom Šeremetjevo.

11.12 - Lukašenko: Belorusija će biti uz Rusiju u svim teškoćama

Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP, File
Aleksandar Lukašenko

Belorusija će biti uz Rusiju u svim teškoćama, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

On je, na sastanku sa ambasadorom Pakistana u Belorusiji Sadžadom Hajderom Hanom, rekao da je principijelni stav Belorusije da je Rusija njen pouzdan saveznik, prenosi agencija Belta.

Istakao je i da je Belorusija uvek bila zajedno sa Rusijom i da će biti sa njom u svakoj situaciji, u svim teškoćama, navodeći da je Minsk za mirno rešenje sukoba Rusije i Ukrajine.

10.56 - Japan proterao osam ruskih diplomata

Japan je danas proterao osam ruskih diplomata, navodeći kao razlog da je u pitanju odgovor na ruske akcije u Ukrajini, uključujući i ubijanje civila.

Među osam članova dipilomatske misije je nekoliko trgovinskih zvaničnika, ali ne i ambasador Mihail Galuzin, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Japana, koje nije želelo da daje više detalja.

Ovaj potez nije tako čest za Japan, ali se dogodio nekoliko puta tokom sovjetske ere, rekli su zvaničnici.

10.53 - Štab Teritorijalne odbrane DNR objavio je snimak mesta gde je pala raketa Točka-U ukrajinskih snaga bezbednosti u Кramatorsku

 

 

10.05 - Uništen centar za obuku stranih plaćenika kod Odese

Oružane snage Rusije uništile su visokopreciznim raketama obalskog sistema Bastion, centar za obuku i pripremu stranih plaćenika severoistočno od Odese, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Naveo je da je ruska PVO oborila još dva ukrajinska helikoptera i pet bespilotnih letelica, uključujući dva Barjaktara TB-2, prenosi RIA Novosti.

Takođe se navodi da je u Donjeckoj oblasti na železničkim stanicama Pokrovsk, Slavjansk, Barvenkovo uništeno naoružanje i tehnika ukrajinske vojske koja je stigla u Donbas.

10.01 - Ostin: Putin verovatno odustao od zauzimanja Kijeva

Američki ministar odbrane Lojd Ostin smatra da je ruski predsednik Vladimir Putin "verovatno odustao“ od zauzimanja glavnog grada Ukrajine, Kijeva.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Putin je mislio da bi zaista mogao brzo da preuzme Ukrajinu, veoma brzo da preuzme glavni grad, pogrešio je - rekao je Ostin pred Komitetom za oružane snage Senata, prenosi Difens njuz (Defence News).

09.50 - Embargo na ruski gas izazvao bi krizu nepoznatih razmera

Predsednik Fiskalnog saveta Austrije Kristof Badelt upozorava da bi embargo na uvoz ruskog gasa izazvao teške posledice po privredu Austrije.

- U slučaju da EU uvede embargo na ruski gas onda bi mogli biti pred jednom krizom čije razmere ne možemo ni zamisliti - kazao je Badelt.

Ako bi došlo do izostanka isporuka ruskog gasa politika bi morala, smatra, da se skoncentriše na, zbog brojnog zaustavljanja proizvodnje, sprečavanja masovnog siromaštva.

09.33 - Belorusija plasirala spisak neprijateljskih zemalja - Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija...

 Vlada Belorusije odobrila je spisak, kako je navedeno, neprijateljskih zemalja, a rezolucija Saveta ministara o tome objavljena je danas na Nacionalnom pravnom internet portalu, javlja agencija Interfaks.

Na listi je, osim zemalja članica EU, još 12 država - SAD, Velika Britanija, Australija, Kanada, Norveška, Novi Zeland, Albanija, Island, Severna Makedonija, Lihtenštajn, Crna Gora i Švajcarska.

Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

09.23 - Ukrajinci konačno otvaraju humanitarne koridore

Ukrajina je saopštila da namerava da danas otvori 10 humanitarnih koridora kako bi se evakuisali blokirani civili, ali je dodala da civili koji pokušavaju da odu iz opkoljenog Mariupolja moraju da koriste privatna vozila.

Informaciju o 10 planiranih koridora objavila je zamenica premijera Irina Verešcuk, koja je navela da se svi nalaze na jugu i istoku Ukrajine.

24sedam/AP Photo
 

09.00 - Japan razmatra odluku o proterivanju ruskih diplomata

Vlada Japana razmatra odluku o proterivanju određenog broja ruskih diplomata, u sklopu antiruskih sankcija, objavila je danas televizija "Fudži".

Prema ovoj televiziji, ovu mogućnost trenutno razmatra japanski savet ministara.

08.34 - Kadirov: Za zlo nema srećnog kraja

Lider Čečenije Ramzan Kadirov predviđa "holivudski", ali ne srećan kraj za pripadnike militantnog ukrajinskog odreda "Azov", u fabrici Azovstal u Marijupolju.

Kadirov je na Telegramu napisao da tu fabriku pripadnici "Azova" koriste kao štab i da su to preduzeće pretvorili u pravu tvrđavu sa bunkerom.

- Za zlo nema srećnog kraja - napisao je Kadirov.

08.27 - Šta podrazumevaju nove sankcije Rusiji?

Sankcije obuhvataju i zamrzavanje sredstava nekoliko ruskih banaka, produženje zabrane izvoza oružja i druge vrste izvoza u vrednosti od oko deset milijardi evra, prenose agencije.

Pixabay
 

08.17 - Nove sankcije protiv Rusije

Članice EU su odobrile nove sankcije protiv Rusije, uključujući embargo na uvoz uglja, saopšteno je iz francuskog predsedništva EU.

- Paket sankcija je značajan i proširuje postojeće kaznene mere protiv Rusije na nove sektore i oligarhe - navodi se u saopštenju francuskog predsedništva EU.

Sporazum o sankcijama ostvaren je na sastanku ambasadora EU i stupiće na snagu sutra nakon izlaska u Službenom glasnika evropskog bloka.

08.00 - Kinezi imaju rešenje za krizu u Ukrajini

Kina veruje da je gubitak ravnoteže u evropskoj bezbednosti osnovni uzrok ukrajinske krize, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u razgovoru sa diplomatskim savetnikom francuskog predsednika Emanuelom Bonom.

Vang je ocenio da je neophodno ponovo izgraditi izbalansiran, efikasan i održiv evropski bezbednosni sistem u skladu sa principom nedeljivosti bezbednosti.

07.33 - Kongres izglasao zabranu uvoza energenata

Predstavnički dom SAD je odmah nakon Senata izglasao zabranu uvoza energenata iz Rusije kao odgovor na specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini.

Za podršku predlogu zakona glasalo je 413 kongresmena, dok se devetoro izjasnilo protiv, preneo je Sputnjik.

24sedam/AP Photo/Susan Walsh/Profimedia
 

07.10 - Pomoć SAD Ukrajini u vidu dronova

SAD su Ukrajini isporučile više od 12.000 antioklopnih sistema, 1.400 protivavionskih sistema i nekoliko stotina dronova kamikaza, saopštila je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena

07.03 - Zelenski se sastaje sa Ursulom fon der Lajen

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovaraće danas u Kijevu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, najavio je portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike