Zaharova: Zapad je majstor provokacija, naručili snimke mrtvih civila u Buči kako bi nam napakostili!

04.04.2022

07:03

0

Rusija je demantovala tvrdnje da su njene snage počinile zločin nad 20 civila

Zaharova: Zapad je majstor provokacija, naručili snimke mrtvih civila u Buči kako bi nam napakostili!
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su snimke mrtvih civila u ukrajinskom gradu Buča "naručile Sjedinjene Države kao deo zavere da se okrivi Rusija".

- Ko su majstori provokacija? Naravno, Sjedinjene Države i NATO - rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova u intervjuu na državnoj televiziji u nedelju, prenosi Rojters.

Zaharova je rekla da je neposredna negodovanja Zapada zbog slika mrtvih civila ukazivala na to da je priča bila deo plana da se ukalja reputacija Rusije.

- U ovom slučaju, čini mi se da činjenica da su ove izjave o Rusiji date u prvim minutima nakon što su se pojavili ovi materijali ne ostavlja nikakvu sumnju ko je naručio ovu priču - rekla je Zaharova, koja nije ponudila nikakve dokaze za ove tvrdnje.

- Ruska Federacija je zatražila sastanak u Savetu bezbednosti UN u vezi sa provokacijom ukrajinske vojske i radikala iz Buče - navela je Zaharova na Telegram kanalu, preneo je Rojters.

Ona je dodala da je "ideja iza sledećeg zločina kijevskog režima zapravo ometanje mirovnih pregovora i eskalacija nasilja".

Na internetu se u subotu pojavio snimak na kojem se vide tela na ulicama grada Buča nedaleko od Kijeva. Rusija je demantovala tvrdnje da su njene snage počinile zločin nad 20 civila.

Ministarstvo odbrane navelo je da su se sve ruske jedinice potpuno povukle iz Buče 30. marta, dan nakon razgovora delgacija licem u lice između Rusije i Ukrajine u Turskoj.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je nezavisnu istragu koja će dovesti do pronalaženja odgovornih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike