SAD trube o "ograničenom" nuklearnom konfliktu: Šta to podrazumeva i zašto Rusija misli da je nesprovodivo u delo?

08.06.2024

21:17

0

Vašington je otvoreno pričao da sprovodi novu taktiku zbog Moskve i Pekinga

SAD trube o "ograničenom" nuklearnom konfliktu: Šta to podrazumeva i zašto Rusija misli da je nesprovodivo u delo?
Copyright Profimedia

Vašington razmatra raspoređivanje krstarećih raketa sa nuklearnim oružjem na podmornice klase Virdžinija da bi odvratio Kinu i Rusiju, navodi portal "Asia Times".

Američki zakonodavci su se nedavno fokusirali na to kako da modifikuju podmornice klase Virdžinija (SSN) da instaliraju krstareće rakete sa nuklearnim oružjem (SLCM-N). Prošlog meseca su pozvali viceadmirala Džonija Vulfa da razgovaraju o složenostima i neizvesnostima u vezi sa naoružavanjem podmornica sa SLCM-N.

Diskusija se vrtela oko jačanja nuklearnog odvraćanja od Kine i Rusije, navodi "Asia Times".

SLCM-N je krstareća raketa sa nuklearnom bojevom glavom niskog prinosa koja se lansira sa površinskih brodova ili podmornica (SSN). Prvi put je predložena 2018. zajedno sa verzijom male snage (sa manje od 10 kilotona eksplozivne snage) bojeve glave V76 za naoružavanje podmornica sa balističkim projektilima dugog dometa.

Koje su prednosti programa SLCM-N?

Pre svega, američki vojni stručnjaci tvrde da bi SLCM-N omogućili SAD da se angažuju u "ograničenoj" nuklearnoj razmeni za razliku od "masovne odmazde".

Profimedia
 

- Ako sukob pređe nuklearni prag, niži prinosi bi signalizirali jasno interesovanje za ograničavanje njegovog intenziteta - napisao je za američki pomorski institut u aprilu 2024. poručnik Alan Kamings iz rezervnog sastava američke mornarice.

Pored toga, korišćenje ovakvih krstarećih raketa sa nuklearnim oružjem možda se ne bi smatralo "legitimizacijom" nuklearnog uzvratnog udara na američku domovinu, prema američkim vojnim stručnjacima. Oni sugerišu da bi američkim protivnicima bilo teško da odmah identifikuju poreklo napada.

Postavljanje SLCM-N na američke podmornice omogućiće Pentagonu da održi široko rasprostranjeno i trajno prisustvo u severnom Atlantiku, Arktičkom okeanu i azijsko-pacifičkom okeanu, kaže Kajl Balzer iz Američkog instituta za preduzetništvo.

- Zbog slabe uočljivosti podvodnih lansera, Peking i Moskva će morati da lutaju na licu mesta. Ako se rasporede na odabrane površinske brodove, kao i na podmornice, efekat odvraćanja bi mogao biti još veći - napisao je Balzer za "Breaking Defence" 28. februara.

Balzer je istakao da bi raspoređivanje SLCM-N na napadnim podmornicama i površinskim brodovima stvorilo atmosferu dvosmislenosti: Rusija i Kina ne bi bile sigurne da li su brodovi naoružani nuklearnim oružjem ili ne, što otežava donošenje odluka i stvara dodatno odvraćanje.

- Kina i Rusija bi morale da pretpostave prisustvo SLCM-N, bez obzira na to da li su raspoređene. U tom smislu, postoji značajna vrednost odvraćanja i isplativost u dvosmislenosti - tvrdi naučnik.

AP Photo/Carolyn Kaster
 

Američki zakonodavci nastavljaju sa programom poslednjih nekoliko godina. Iako SAD nisu razmeštale krstareću raketu sa nuklearnim oružjem na more od 1991. godine, Trampova administracija je 2018. tvrdila da će SLCM-N "obezbediti neophodno nestrateško regionalno prisustvo" u Evropi i Aziji i doprineti "odvraćanju i uveravanje saveznika, posebno u Aziji".

Program SLCM-N je poništio Džo Bajden 2022. godine kao preterano i skupo rešenje. Ipak, nakon burne debate, inicijativa je usvojena u okviru Zakona o nacionalnoj odbrani za fiskalnu 2024. godinu pod izgovorom ruske specijalne vojne operacije i navodnih planova Kine da "napadne" Tajvan.

Postao je zakon u decembru 2023. sa uputstvima za postizanje operativne sposobnosti SLCM-N do 2034. godine.

Da li je "ograničeni" nuklearni sukob moguć?

Rusija je više puta upozoravala SAD da ne spuštaju nuklearni prag i postavljaju hipotezu o mogućnosti ograničene nuklearne razmene. Prema Moskvi, "ograničena" upotreba nuklearnog oružja nikako ne umanjuje rizik od sveopšteg nuklearnog rata, već poziva na njega.

Profimedia
Marija Zaharova

Komentarišući planove Vašingtona da u aprilu 2020. rasporedi nuklearno oružje niskog prinosa na svoje podmornice ili površinske brodove, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osudila je taj potez kao destabilizujući.

- Oni koji vole da teoretišu o fleksibilnosti američkog nuklearnog potencijala moraju da shvate da se u skladu sa ruskom vojnom doktrinom takve akcije vide kao opravdanje za uzvratnu upotrebu nuklearnog oružja Rusije - rekla je Zaharova.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je u maju NATO da ne isporučuje Ukrajini borbene avione F-16, s obzirom na to da bi ratni avioni mogli da nose nuklearne bombe B61-12 male snage. Moskva je saopštila da će F-16 u Ukrajini tretirati kao nuklearne sisteme naoružanja, bez obzira na njihov model, i da će njihovo raspoređivanje smatrati namernom provokacijom.

Kina je takođe više puta kritikovala Vašington zbog prelaska na nuklearno oružje niskog prinosa kao povratak u eru hladnog rata. Peking je takođe podigao uzbunu zbog planova AUKUS-a (Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD) za izgradnju podmornica na nuklearni pogon u Australiji jer se time krše principi neširenja. I Rusija i Kina imaju sličnu nuklearnu doktrinu, koja insistira na tome da neće prvi upotrebiti oružje te vrste.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike