SAD pobrojale američko oružje koje Kijev može da koristi da napada Rusiju: I dalje im nije sve dozvoljeno

31.05.2024

18:21

0

Vašington samo određene ciljeve smatra legitimnim

SAD pobrojale američko oružje koje Kijev može da koristi da napada Rusiju: I dalje im nije sve dozvoljeno
Copyright Profimedia

SAD su Ukrajini dale zeleno svetlo za napad na ciljeve duboko unutar ruske teritorije, ali samo za ograničen broj oružja i samo u svrhu zaštite Harkovske oblasti, rekao je američki zvaničnik za nekoliko medija.

Predstavnik Bajdenove administracije u saopštenju je naveo da je "predsednik nedavno uputio svoj tim da se osigura da Ukrajina može da koristi oružje koje su isporučile SAD u svrhe odbrane u oblasti Harkova“.

Međutim, on je takođe rekao da Vašington nije promenio svoju politiku o zabrani upotrebe ATACMS-a ili dalekometnih udara unutar Rusije.

Umesto toga, prema Volstrit žurnalu, Kijev će biti ograničen na korišćenje vođenog višestrukog raketnog sistema (GMLRS), raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) i artiljerijskih sistema.

Pomenuti medij navodi da nova politika ima za cilj da omogući Ukrajini da se bolje brani od tekuće ofanzive Rusije u Harkovskoj oblasti, gde kijevske trupe brzo gube tlo u poslednjih nekoliko nedelja.

Istovremeno, čini se da geografska ograničenja na ruske teritorije koje Ukrajina može da gađa imaju za cilj da spreče eskalaciju sukoba koja bi mogla dovesti do direktnog sukoba između Rusije i SAD.

U petak je Sergej Nikiforov, portparol Vladimira Zelenskog, potvrdio za Gardijan da su SAD dale Kijevu dozvolu da koristi američko oružje protiv ciljeva u Rusiji koji su ranije bili zabranjeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike