Lavrov zapretio SAD nuklearnim odvraćanjem: Isporuka F-16 je znak da je NATO spreman na sve, Rusija će preduzeti nove korake

30.05.2024

13:37

0

Zapad pokazuje nezainteresovanost za završetak sukoba u Ukrajini, tvrdi ruski ministar spoljnih poslova

Lavrov zapretio SAD nuklearnim odvraćanjem: Isporuka F-16 je znak da je NATO spreman na sve, Rusija će preduzeti nove korake
Copyright Profimedia

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je za Sputnjik da će Moskva smatrati isporuku lovaca F-16 Ukrajini namernim signalom NATO-a u nuklearnoj sferi, ali da ti avioni neće izmeniti situaciju na bojnom polju.

- Lovci F-16 dugo su bili glavno sredstvo za isporuku u okviru takozvanih zajedničkih nuklearnih misija NATO-a. Stoga ne možemo da ne smatramo isporuku takvih sistema kijevskom režimu kao namerni signal NATO-a u nuklearnoj sferi. Pokušavaju da nam stave do znanja da su SAD i NATO u Ukrajini spremni bukvalno na sve - kazao je on, i dodao da će pomenute avione uništavati kao i druge vrste oružja koje NATO zemlje isporučuju Ukrajini.

Lavrov je naglasio da Zapad pokazuje nezainteresovanost za završetak sukoba u Ukrajini nastavljajući da šalje destruktivno oružje, uključujući planirane isporuke F-16.

- Ipak se nadamo da će rusko-beloruske vojne vežbe sa nestrateškim nuklearnim oružjem, koje se održavaju ovih dana, urazumiti naše protivnike i da će ih podsetiti na moguće katastrofalne posledice dalje nuklearne eskalacije - poručio je ruski diplomata.

Rusija će, kako je naglasio, preduzeti mere u slučaju raspoređivanja američkih raketa u Evropi.

Pored napuštanja jednostranog moratorijuma na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa, Rusija bi mogla da preduzme korake u oblasti nuklearnog odvraćanja ako SAD rasporede svoje rakete u Evropi ili azijsko-pacifičkom regionu, naglasio je on.

Profimedia
Sergej Lavrov

- Realizacija takvih planova o razmeštanju raketa srednjeg i kraćeg dometa neće ostati bez naše reakcije. Između ostalog, u tom slučaju odustaćemo od jednostranih ograničenja koja je uvela Rusija nakon povlačenja SAD iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa. Ne isključujemo dodatne korake u oblasti nuklearnog odvraćanja: sve američke isturene rakete moći će da pogode komandna mesta i lokacije naših nuklearnih snaga. Odluke o ovim pitanjima su u nadležnosti predsednika Ruske Federacije - rekao je Lavrov.

On je naglasio i da će razmeštanje američkih kopnenih raketa srednjeg i kraćeg dometa u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu stvoriti ozbiljan bezbednosni izazov za Rusku Federaciju.

- U zajedničkoj izjavi posle nedavne posete ruskog predsednika Putina Kini navedeno je da takvi destabilizujući koraci SAD predstavljaju direktnu pretnju i našoj zemlji i Kini. Zbog toga smo se mi i naši kineski partneri dogovorili da pojačamo saradnju kako bismo pružili otpor neodgovornom ponašanju Vašingtona koje podriva međunarodnu stabilnost - podvukao je Lavrov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike