Amerikanci novim sankcijama Rusiji i Kini potpisali smrtnu kaznu dolaru?

15.06.2024

21:09

0

Hteli su da naškode Moksvi, a zapravo je moguće da su sami sebe sabotirali

Amerikanci novim sankcijama Rusiji i Kini potpisali smrtnu kaznu dolaru?
Copyright Profimedia

Beskrajni niz zapadnih sankcija Rusiji jedva da se više pominje u vestima, ali je ove sedmice Ministarstvo finansija SAD uspelo da privuče pažnju medija.

U možda najambicioznijem paketu do sada američke vlasti su u velikoj meri povećale obim primene sekundarnih kazni prema stranim finansijskim institucijama za koje se utvrdi da rade sa ograničenim ruskim entitetima i stavile su Moskovsku berzu i njenu klirinšku kuću pod sankcionu blokadu, između ostalog. Berza je naknadno saopštila da obustavlja sva poravnanja u dolarima i evrima.

Kako zapravo funkcioniše trgovina valutama

Da bi trgovali valutama na Moskovskoj berzi, banke i drugi igrači šalju ponude za kupovinu i prodaju na berzu tokom celog dana. Ovi kupci i prodavci ne trguju jedni s drugima direktno, već preko klirinške kuće berze, Nacionalnog centra za poravnanje (NSC). U večernjim satima ove poslove bi obračunavao klirinški centar, koji je za svaku valutu imao korespondentne račune u stranim bankama. Drugim rečima, trgovanje valutama na berzi podrazumevalo je učešće stranih banaka. To nije bio zatvoreni sistem kao što je trgovanje ruskim akcijama (gde se akcije ruskih kompanija kupuju i prodaju u rubljama bez učešća bilo kog stranog subjekta).

Upravo je ta mogućnost kliringa valutnog prometa oduzeta novim sankcijama. Američkim korespondentnim bankama sada će biti zabranjeno da sprovode obračune sa NSC. Sa tehničkog stanovišta, zapravo su sankcije protiv NSC, a ne sama razmena, najosjetljivije.

Ruska centralna banka je navela da će se trgovina valutama od sada odvijati van berze (OTC), što znači na decentralizovan način. Ali ono što je važno shvatiti jeste da ovo nije radikalan potez - tržišta valuta širom sveta vode se vanberzanski, tako da će ovo na neki način samo dovesti Rusiju u sklad sa standardnom praksom.

Profimedia
 

Rusija je bila neobična po tome što se trgovina valutama prvenstveno odvijala na centralizovanoj berzi, dok se uglavnom valutama trguje preko decentralizovane mreže banaka, sistema koji je mnogo fleksibilniji od oslanjanja na berzu. Njujorška berza, na primer, ne održava trgovinu valutama.

Prelazak na OTC ne znači da će trgovanje valutama u Rusiji ličiti na svako drugo tržište valuta. Rusija je već u suštini na pola puta. Prema poslednjem izveštaju Banke Rusije, 58 procenata trgovine valutama u zemlji odvija se van berze.

Kuda bi rublja mogla da krene

Šta će se tačno desiti sa kursom rublje ostaje da se vidi, ali postoje jaki razlozi da se veruje da se neće značajno pomeriti sa sadašnjih nivoa. Na kraju krajeva, osnovna struktura ponude i potražnje tržišta neće se dramatično promeniti, objašnjavaju finansijski stručnjaci.

Kurs rublje je određen ponudom i potražnjom iz spoljne trgovine, a ne platformom na kojoj se trguje. Rane naznake govore da će tržište u velikoj meri odbaciti zatvaranje razmene u dolarima i evrima.

Ovde treba razmotriti još jedan važan ugao. Formalno, samo američkim korespondentskim bankama je zabranjeno da rade sa NSC. Ali iskustvo je pokazalo da kada ruski entitet potpadne pod američke sankcije, on se drugde smatra radioaktivnim i druge institucije se drže podalje. Sve ratobornija retorika o sekundarnim sankcijama koja dolazi iz Vašingtona sigurno će samo pogoršati ovu tendenciju.

Profimedia
Juan

Stoga je sasvim moguće da če se korespondentne banke drugih zemalja, čak i prijateljskih, plašiti sekundarnih sankcija i da će se takođe povući.

Glavno je pitanje da li će i kako Kinezi nastaviti da rade sa NSC. Kina se može držati svog obrasca ulaska tamo gde Zapad odlazi i igrati dominantnu ulogu na ruskom deviznom tržištu. Ovo izgleda verovatno, s obzirom na nedavne trendove. U takvom scenariju, ne bi bile uključene velike kineske banke (one su previše oprezne prema sekundarnim sankcijama) već manje.

U svakom slučaju, ruska Centralna banka proglasila je juan, koji je već najtrgovanija valuta u Moskvi, sa 54 odsto udela u maju, glavnom stranom valutom zemlje. Stopa juana i rublje postaće merilo za učesnike na tržištu i pomoći će u određivanju putanje za druge valutne parove, uključujući evro i dolar. Drugim rečima, učesnici na tržištu će se oslanjati na unakrsni kurs juan-rublja i juan-dolar i juan-evro da bi odredili pravičnu tržišnu stopu.

Takođe je moguće da bi se u nekim konverzijama juan mogao naći u prethodno gotovo nezamislivoj ulozi centralne valute u konverzijama rublja-dolar: rublje bi se razmenjivale u juane, a zatim iz juana u dolare, na primer.

Implikacije za svet koji se menja

- Ono što vidimo je još jedna manifestacija čudne neskladnosti u pristupu Vašingtona. Navodno je u interesu Amerike da zaustavi plimu dedolarizacije, ali umesto toga ona degradira dolar i još više ga gura iz trgovine velike globalne sile - smatra finansijski stručnjak Henri Džonston u analizi za RT.

Profimedia
Dolar

Pažljivi posmatrači dugog iskustva Rusije sa sankcijama primetiće određeni obrazac. Biće nametnuto ograničenje koje izaziva poremećaj u načinu odvijanja određenog ekonomskog procesa.

- Rusija je privremeno trpi određene negativne efekte, sa različitim stepenom kratkotrajne panike. Zatim se prilagođava i postaje otpornija i jača. I sa novom infrastrukturom oslobođenom Zapada. Ovaj slučaj teško da će biti drugačiji - kaže ekspert.

U stvari, proces prilagođavanja može biti mnogo bezbolniji nego što se zamišlja. Na pitanje o prekidu trgovine dolarima i evrom na berzi u četvrtak jedan veliki ruski izvoznik robe rekao je Rojtersu: "Nije nas briga jer imamo juan".

- Štaviše, u pokušaju da nekako uguši rusku ekonomiju i izoluje Moskvu, Zapad jednostavno gura Rusiju prema tipu samodovoljnosti i suvereniteta o kom je ruska vlada možda sanjala, ali nikada ne bi mogla sama da to sprovede. I to na kraju to čini Rusiju jačom - ističe Džonston.

Sada će ruskom kapitalu biti teže da izađe iz zemlje, što će uticati na povećanje investicija kod kuće. Početne runde sankcija pokazale su da je to slučaj, a najnovije mere samo će pojačati ovaj trend. Ruska vlada se godinama bori da vrati kapital kući i da ga investira u zemlji. Bajdenova administracija se pokazala kao saveznik u tom poduhvatu. Kao posledica toga Rusima će biti mnogo teže da kupuju imovinu u inostranstvu i drže novac van Rusije. To takođe znači više ulaganja kod kuće.

Profimedia
Juan

U međuvremenu, najnovije sankcije, koje su takođe bile usmerene na sedam kineskih kompanija i kompanija sa sedištem u Hongkongu za isporuku miliona dolara moguće robe dvostruke namene u Rusiju, još su jedan znak spremnosti SAD da se suprotstave Kini.

Kinezi su do sada bili pažljivi u odnosima i sa SAD i sa Rusijom, ali ovo flagrantno kršenje suverenog prava da posluju sa kim god odaberu ponovo je uznemirilo Peking.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian pozvao je SAD da "odmah prestanu sa uvođenjem nezakonitih jednostranih sankcija" zbog ekonomskih veza Kine sa Rusijom. Peking će izbegavati ishitrene korake i biraće bitke, ali nema govora o kapitulaciji pred Vašingtonom. 

- I, konačno, ovo je još jedan korak na neumoljivom maršu ka multipolarnom svetu. Prošireno ovlašćenje za uvođenje sekundarnih sankcija predstavlja povredu suvereniteta takve zapanjujuće smelosti da njihova stvarna upotreba može samo da prethodi raspadu samog sistema. Čini se da je američka hegemonija ušla u fazu samospaljivanja. Bilo je boljih načina, najblaže rečeno, od tupe konfrontacije da se šou održi barem još neko vreme - zaključio je Džonston.

Sada je postavljen teren da juan igra još značajniju ulogu u ruskoj ekonomiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike