Putin zapretio Zapadu nuklearnim oružjem: I mi možemo da naoružamo njihove neprijatelje, imamo pravo da učinimo isto

06.06.2024

11:01

0

Nove okolnosti zahtevaju nove mere

Putin zapretio Zapadu nuklearnim oružjem: I mi možemo da naoružamo njihove neprijatelje, imamo pravo da učinimo isto
Copyright Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Zapad da bi Rusija mogla da koristi sve raspoložive metode, uključujući nuklearno oružje, kako bi se odbranila ako joj bude ugrožen suverenitet ili teritorijalni integritet.

Putin je istakao da Zapad često optužuje Rusiju za nuklearne pretnje, ali je podsetio da su Sjedinjene Američke Države koristile nuklearno oružje protiv Japana tokom Drugog svetskog rata, prenosi RIA.

Govoreći urednicima međunarodnih novinskih agencija u Sankt Peterburgu, Putin je objasnio da ruska nuklearna doktrina dopušta upotrebu takvog oružja kao odgovor na određene pretnje.

- Iz nekog razloga, Zapad veruje da Rusija nikada neće upotrebiti nuklearno oružje. Imamo našu nuklearnu doktrinu i treba je proučiti. Ako nečije akcije ugroze naš suverenitet i teritorijalni integritet, smatramo mogućim korišćenje svih sredstava koja su nam na raspolaganju. To ne treba shvatati olako i površno - rekao je Putin.

Putin je upozorio Zapad da je snabdevanje Ukrajine oružjem "veoma ozbiljan i opasan korak" i da bi Moskva mogla da naoruža neprijatelje tih zemalja kao odgovor.

Profimedia
 

U ratu protiv Rusije Ukrajina se u velikoj meri oslanja na oružje koje dobija od zapadnih saveznika. Prošle nedelje američki predsednik Džo Bajden prvi put je dao dozvolu Kijevu da koristi američko oružje za napade unutar ruske teritorije, nakon što je nekoliko evropskih zemalja već učinilo isto.

- Snabdevanje zone sukoba oružjem uvek je loša stvar, posebno kada oni koji ga isporučuju ne samo da dostavljaju oružje, već njime i upravljaju - rekao je Putin, naglasivši i da bi Rusija mogla da uzvrati ako bude verovala da se zapadne zemlje direktno mešaju u rat.

- Na kraju, ako vidimo da su se te zemlje uključile u rat protiv nas, zadržavamo pravo da postupimo na isti način. To bi izazvalo ozbiljne probleme. Ako neko misli da može da snabdeva ratnu zonu oružjem da bi napao našu teritoriju i stvarao probleme za nas, zašto mi nemamo pravo da učinimo isto - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike