Zapad gura planetu u treći svetski rat! Zelenski najavio, NATO potvrdio: Avioni F-16 stižu u Ukrajinu, moći će da napadaju Rusiju!

24.02.2024

13:15

2

Na pitanje o vremenskom okviru za dostavu aviona F-16, Stoltenberg je naglasio da nije u mogućnosti da da precizan datum

Zapad gura planetu u treći svetski rat! Zelenski najavio, NATO potvrdio: Avioni F-16 stižu u Ukrajinu, moći će da napadaju Rusiju!
Borbeni avioni - Copyright AP Photo/Chiang Ying-ying

Povodom druge godišnjice ukrajinsko-ruskog rata mnoge delegacije posećuju Ukrajinu kako bi održale sastanke s vojnim i političkim liderima, a predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se naciji između tih sastanaka.

- Hoću da obavestim naše borce da uskoro možemo očekivati poseban paket pomoći iz Sjedinjenih Američkih Država. Takođe smo postigli dogovor o isporuci F-16 borbenih aviona našim snagama - saopštio je Zelenski u video-poruci objavljenoj na Iksu.

 

 

U treću godinu rata Ukrajina ulazi s velikim potrebama za naoružanjem, opremom i finansijskom podrškom pošto su saveznici polako počeli da joj okreću leđa i protive se vojoj i drugoj pomoći.

Potvrda NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u intervjuu za Radio Sloboda da će Ukrajina, nakon što dobije borbene avione F-16, imati pravo na samoodbranu, uključujući mogućnost napada na legitimne vojne ciljeve izvan svoje teritorije.

Na pitanje o vremenskom okviru za dostavu aviona F-16, Stoltenberg je naglasio da nije u mogućnosti da da precizan datum.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
Jens Stoltenberg

Istakao je da svi saveznici Ukrajine žele da se što brže rasporede ratni avioni, ali je naglasio važnost adekvatne obuke pilota i pripreme posada za održavanje kako bi se osigurala maksimalna efikasnost njihove upotrebe.

- Što pre stignu, to je bolje - kazao je Stoltenberg, dodajući da je važno slušati vojne stručnjake kako bi se utvrdilo kada će saveznici biti spremni za početak slanja i isporuke F-16.

Takođe je naglasio da svaka članica vojne alijanse ima suvereno pravo da odluči hoće li Ukrajini dostaviti avione F-16.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike