Devojčica (4) se igrala u moru u Grčkoj, a onda ju je nešto ujelo: Zadobila je strašne opekotine

14.06.2024

07:54

0

Vrištala je u bolovima

Devojčica (4) se igrala u moru u Grčkoj, a onda ju je nešto ujelo: Zadobila je strašne opekotine
Copyright Profimedia

Devojčica (4) pretrpela je ozbiljne opekotine dok se kupala u moru u Grčkoj. Utvrđeno je da ju je u vodi ujela morska sasa dok se igrala.

- Naša mala je vrištala od bolova i odmah smo dotrčali do nje, ne znajući šta se desilo. Još četvoro ljudi je bilo opečeno, a jedno je zadobilo teže povrede - izjavila je majka devojčice.

Incident se dogodio pre nekoliko dana u Ftiotisu, centralnoj Grčkoj.

Majka kaže da je odmah uklonila ostatke pipaka i dala detetu kortizon. - Oteklina je bila značajna i savetovali su mi da je mesecima ne izvodim na sunce kako joj ne bi ostao ožiljak - ispričala je majka.

Šta je morska sasa?

Morska sasa, vlasulja ili anemona, nije morska trava, iako dosta podseća na istu, već pripada istom životinjskom rodu kao i meduze. Mogu biti različitih boja i veličina, a ukoliko dotaknu kožu, iskustvo može biti veoma bolno.

Pri samom dodiru oseti se ubod ili pečenje, veoma slično onom koje prouzrokuju meduze. Morske sase su obično telom pričvršćene na stenu ili pesak, mogu biti same ili u grupi, a mogu se naći i u plićaku. Kraci koji se nalaze na njoj lebde u vodi i ispunjeni su otrovom.

Hans Bijstra from Pixabay
 

Nakon kontakta, u roku od nekoliko minuta na koži se pojavljuju crvenoružičasti tragovi koji mogu biti vidljivi i bolni od 24 sata do nekoliko dana. Srećom, retko ujed ostavlja teže posledice.

Simptomi se leče kortizonom i antihistaminicima ukoliko se pojave alergijski simptomi. Ukoliko mislite da se može javiti alergija, obavezno se javite lekaru.

Prva stvar koju morate da uradite nakon ujeda jeste da uklonite pipke sa kože, ali to ne radite golim rukama, već uzmite nešto čvrsto, poput plastične kartice, potom taj deo kože isperite morskom vodom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike