Medvedev otkrio krajnji cilj specijalne operacije: Oslobađanje Ukrajine od Zapada je moguće, sad i Jermeniji obećavaju "planine zlata"

14.06.2024

11:44

0

Kako je istakao, koriste se alati "dužničkog neokolonijalizma" da bi se zadržao uticaj na globalnom jugu

Medvedev otkrio krajnji cilj specijalne operacije: Oslobađanje Ukrajine od Zapada je moguće, sad i Jermeniji obećavaju "planine zlata"
Copyright Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrajinu će biti moguće osloboditi zapadnog neokolonijalizma nakon što se uspešno ostvare svi ciljevi specijalne vojne operacije, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

- Očigledno je da će oslobađanje Ukrajine iz neokolonijalnih lanaca biti moguće tek npošto svi zadaci specijalne vojne operacije budu ostvareni - napisao je Medvedev u svom članku za list "Ruska gazeta", objavljenom u petak.

Medvedev je takođe naveo da zemlje globalnog juga nisu htele da slede takozvanu formulu mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog jer žele da održe veze sa Moskvom.

- Rezultat za Zapad je dubok šok zbog "neočekivane" nespremnosti globalnog juga da sledi "formulu Zelenskog", da prekine dugogodišnje veze sa Rusijom, da se pridruži sankcijama koje promovišu Bela kuća i njeni sateliti., da se zažmuri na zaoštravanje situacije na Bliskom istoku -napisao je Medvedev.

Prema Medvedevu, Zapad koristi alate "dužničkog neokolonijalizma" da zadrži uticaj na globalnom jugu.

Uprkos obećanjima Jermeniji o "zlatnim planinama" i članstvu u EU u zamenu za lojalnost, Zapad ne planira da je pozove u "klub izabranih", pojasnio je Medvedev.

Profimedia
 

- Svedoci smo kako emisari SAD, EU i NATO-a postaju sve češći gosti u Jermeniji i daju velikodušna obećanja levo i desno. Naravno, ovoj republici se nude planine zlata, uključujući članstvo u Evropskoj uniji, u zamenu za punu lojalnost - napisao je Medvedev.

Bivši predsednik Rusije dodao je da Jermeniju niko neće pozvati "u klub izabranih" uprkos obećanjima.

On je dalje ukazao da će se novi sistem međunarodnih odnosa, zasnovan na principima poštovanja i nemešanja, oblikovati u vrlo bliskoj budućnosti.

- Jedan od načina za rešavanje izazova eliminisanja socio-ekonomskih manifestacija neokolonijalizma može biti jačanje koordinacije pristupa većine zemalja u svetu formiranju potpuno novog sistema međunarodnih odnosa zasnovanog na principima poštovanja, a dobronamerno nemešanje je pitanje za vrlo blisku budućnost - rekao je Medvedev.

Profimedia
 

Sumirajući, on je istakao da antineokolonijalna retorika zvuči sve jače, dok je zapadni liberalni model izgubio svoju privlačnost.

- Antineokolonijalna retorika zvuči sve jače. Sam zapadni liberalni model izgubio je svoju privlačnost - podvukao je Medvedev.

On je rekao da će policentrični svetski poredak koji svoju snagu crpi iz različitosti biti pragmatičan.

- Ključ ekonomske stabilnosti biće diverzifikacija veza - rekao je Medvedev.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike