Saudijska Arabija okrenula leđa Americi posle 50 godina: Kina sačekala dva dana, pa napravila prvi potez

12.06.2024

12:29

0

Sporazum koji je istekao obavezivao je kraljevinu da prodaje naftu samo za američku valutu u zamenu za primanje pomoći

Saudijska Arabija okrenula leđa Americi posle 50 godina: Kina sačekala dva dana, pa napravila prvi potez
Copyright Profimedia

U finansijskom svetu došlo je do značajnog preokreta nakon odluke Saudijske Arabije da ne obnovi 50-godišnji petrodolar ugovor sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji je istekao u nedelju, 9. juna 2024.

Bezbednosnim sporazumom, koji su SAD i Saudijska Arabija potpisale 8. juna 1974, uspostavljene su dve zajedničke komisije, jedna za ekonomsku saradnju i druga za vojne potrebe Saudijske Arabije, i tada je najavljena eru bliske saradnje između dve zemlje.

Američki zvaničnici su tada izrazili optimizam da će sporazum motivisati Saudijsku Arabiju da poveća svoju proizvodnju nafte. Oni su to takođe zamislili kao plan za podsticanje ekonomske saradnje između Vašingtona i drugih arapskih zemalja.

Sporazum je kraljevinu obvezivao da prodaje naftu samo za američku valutu u zamenu za primanje pomoći SAD, uglavnom vojne.

Okretanje Kini

Da se sporazum neće produžiti znalo se još 2023. godine, kada je Saudijska Arabija potpisala sporazum s Kinom o budućim isporukama nafte u zamenu za juane.

Ključna odluka da se ugovor ne obnovi omogućava Saudijskoj Arabiji da prodaje naftu i drugu robu u više valuta, uključujući kineski ženminbi (RMB), evre, jen i juan, umesto isključivo u američkim dolarima. Pored toga, može se razmotriti i potencijalna upotreba digitalnih valuta kao što je bitkoin.

Profimedia
 

Ovaj najnoviji razvoj događaja označava veliki pomak od petrodolarskog sistema uspostavljenog 1972. godine, kada su SAD odvojile svoju valutu od zlata, i očekuje se da će ubrzati globalno okretanje od američkog dolara.

Najinternacionalizovanija državna banka Kine otvorila je u utorak (11. juna) svoju prvu filijalu u Saudijskoj Arabiji u pokušaju da proširi upotrebu juana usred sve većeg broja ekonomskih ugovora između dve zemlje.

Banka Kine (BOC), jedna od četiri najveće kineske državne banke, otvorila je svoju filijalu u Rijadu, glavnom gradu naftom bogate bliskoistočne zemlje, više od dve godine nakon što je dobila odobrenje od vlade Saudijske Arabije.

Filijala ima više od 20 zaposlenih, od kojih je većina zaposlena lokalno - što je uslov koji su zahtevale lokalne vlasti, rekla je za Saut Čajna Morning Post upućena neimenovana osoba.

Tokom putovanja krajem prošle godine predsednik Kine Si Đinping obećao je da će raditi na širenju upotrebe juana u trgovini naftom i gasom u regionu, usred nastojanja da se uspostavi valuta na međunarodnom nivou i oslabi stisak američkog dolara u svetskoj trgovini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike