Rusija je nadmoćnija od SAD i NATO-a u elektronskom ratovanju: Čak su i zapadni mediji priznali da na tom polju gube

29.05.2024

15:44

0

Čak i napredni sistemi postali su nemoćni pred mogućnostima Moskve

Rusija je nadmoćnija od SAD i NATO-a u elektronskom ratovanju: Čak su i zapadni mediji priznali da na tom polju gube
Copyright Profimedia

Zapadne zemlje značajno zaostaju za Rusijom u razvoju tehnologije za ometanje i onemogućavanje elektronskih signala na bojnom polju, kaže analitičar Mark Sleboda, koji naglašava da se "nevidljiva sila pokazuje kao odlučujuća u sukobu Rusije sa Ukrajinom", što su primetili i zapadni mediji.

Mnoštvo američkih i evropskih novinskih kuća, od Vašington posta do Fajnenšel tajmsa, priznalo je poslednjih nedelja da rusko elektronsko oružje zadaje nokaut udarac najnaprednijem oružju NATO-a. Tehnologija je omogućila Moskvi da osujeti navođenje GPS-a za ciljanje i ometa komunikacione signale, sabotirajući Kijevu da locira ruske ciljeve ili održi kontakt među trupama na bojnom polju.

Sleboda se pričao za Sputnjikov "Kritični čas" u utorak diksutujući o mogućnosti Moskve da promeni igru nakon što ju je pohvalio i bivši oficir američkog Ministarstva odbrane Dejvid Pajn.

- Elektronsko ratovanje je polje ratovanja koje mnogi ljudi ne razumeju, pre svega zato što ga ne vide. Ali kada pomislite da su skoro svi savremeni sistemi naoružanja, posebno američki/NATO sistemi naoružanja, godinama ulagali u preciznost, posebno na GPS navođenje, oslanjajući se na elektromagnetne frekvencije... i imate posla sa nečim što ima potencijal da poništi ili čak zameni lažne signale za svu ovu kontrolu, sve ove smernice, i da ometa sve ove komunikacije, počinjete da shvatate koliko moćni mogu biti sistemi elektronskog ratovanja koji menjaju igru na bojnom polju - rekao je stručnjak za međunarodne odnose.

Sleboda je dodao da je Rusija decenijama usavršavala takvu tehnologiju reagujući na vazdušne i precizne udare svojih protivnika na velikom dometu. Umesto da pokuša da samo parira zapadnim razvojima u ovim oblastima, Moskva je nastojala da se asimetrično suprotstavi snagama NATO-a, napredujući u oblastima koje SAD i Evropa tek treba da istraže.

Profimedia
 

Analitičar je primetio rad naučnika Rodžera Makdermota i Majkla Kofmana koji otkriva značajnu tehnološku prednost koju je Rusija stekla istraživanjem elektronskog ratovanja od vremena Sovjetskog Saveza.

- Zapadni mediji sada to zaista počinju da primećuju. Vašington post - "Rusko ometanje remeti efikasnost nekog visokotehnološkog američkog oružja u Ukrajini", Defence One - "Još jedno američko precizno vođeno oružje postaje plen ruskog elektronskog ratovanja" i "Rusija počinje da ostvaruje svoju superiornost u elektronskom ratovanju"... Njujork tajms - "Ometanje: Kako elektronsko ratovanje preoblikuje ukrajinsko bojno polje". Ili Fajnenšel tajms - "Vojni brifing: Rusija ima prednost u elektronskom ratu sa Ukrajinom“ - istakao je on.

- Tako da mislim da postoji konsenzus. Zapadni mejnstrim mediji su imali svoj "mea culpa" momenat po pitanju efikasnosti ruskog elektronskog ratovanja protiv naprednih sistema naoružanja SAD i NATO-a - zaključio je on, napominjući da su mogućnosti Moskve onesposobile čak i napredno naoružanje poput ekskalibura vođenih GPS-om, bombi malog prečnika lansiranih sa zemlje GLSDB) i sistema HIMARS.

Smatralo se da obezbeđivanje sistema Starlink Ilona Maska, sa ogromnom konstelacijom komunikacionih satelita, predstavlja veliku prednost Kijevu na početku sukoba, ali je Rusija uspela da ometa i signale Starlinka, onemogućavajući ukrajinskim trupama danima da komuniciraju usred nedavnih borbi u blizini Harkova.

- Sada su Rusija i Kina u prilično poodmakloj fazi razvoja – ne samo razvoja, već i postavljanja – sopstvenog ekvivalenta Starlink sistema jer vide koliko su oni bili efikasni u komunikaciji na bojnom polju - kazao je Sleboda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike