Otkriveno kako su Izraelci oslobodili taoce: Prerušili se u raseljene Palestince, pa izvršili masakr (VIDEO)

11.06.2024

18:29

0

Otkriveno kako su Izraelci oslobodili taoce: Prerušili se u raseljene Palestince, pa izvršili masakr (VIDEO)
Copyright Profimedia

Izraelski specijalci prerušeni u palestinske izbeglice koje su tražile smeštaj upali su u zgradu u kojoj je Hamas držao taoce otete u napadu na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Prema izveštaju ABC news-a, koji se poziva na dva izvora bliska izraelskim bezbednosnim snagama, specijalci su već bili blizu zgrade kada je stigla naredba za početak operacije spasavanja.

Operacija je započela u subotu u 11 sati pre podne po lokalnom vremenu. Prvi helikopter sa oslobođenim taocima i ranjenim policajcima sleteo je u medicinski centar Šiba u 12.15, a poslednji u 12.45, čime je operacija završena.

Izraelska unutrašnja obaveštajna služba Šin Bet, Izraelske odbrambene snage (IDF) i tim za specijalne operacije Jamam učestvovali su u pripremi i izvođenju "Operacije Arnon", nazvane u čast poginulog pripadnika snaga bezbednosti.

Spaseni su taoci Almog Meir Jan (21), Noa Argamani (25), Andrej Kozlov (27) i Šlomi Ziv (40), oteti 7. oktobra na muzičkom festivalu Nova na jugu Izraela.

 

 

- Oslobođeni taoci su bili u dobrom medicinskom stanju - saopštio je IDF.

Međutim, njihovo psihičko stanje nije bilo dobro.

- Zlostavljani su tokom dužeg vremenskog perioda - rekao je profesor Itai Pesah, šef medicinskog tima koji se brine o oslobođenima. Taoci su bili na dve različite lokacije u centralnom delu Pojasa Gaze. Trojica muškaraca su bila odvojena, nedaleko od jednog izbegličkog kampa.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je u nedelju da su izraelske snage tokom operacije oslobađanja talaca ubile 274 Palestinaca, dok je 698 ranjeno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike