Registrovan jedan pokušaj nepravilnosti na testu iz srpskog: Prevara odmah osujećena!

18.06.2024

15:51

0

Protiv lica koje je pokušalo da postupi suprotno zakonu biće preduzete odgovarajuće mere i postupci

Registrovan jedan pokušaj nepravilnosti na testu iz srpskog: Prevara odmah osujećena!
ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir/Šporčić

U osnovnim školama završen je danas prvi dan završnog ispita, gde su učenici osmog razreda i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i polaganje ispita je proteklo u redu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Kako se navodi, Ministarstvo prosvete nije dobilo povratne informacije koje bi ukazivale je na današnjem ispitu došlo do odstupanja od procedura.

"Do sada je registrovan samo jedan pokušaj nepravilnosti u Ribariću koji je odmah osujećen i regularnost ispita ne dovodi se u pitanje. Protiv lica koje je pokušalo da postupi suprotno zakonu biće preduzete odgovarajuće mere i postupci", navodi se u saopštenju.

Ispitu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, pristupilo je 99.64 odsto učenika, odnosno 64.439 od ukupno 64.674 prijavljenih.

U sredu, 19. juna 2024 godine, drugog dana završnog ispita, učenici će polagati test iz matematike, od 9 do 11 časova, dok će u četvrtak 20. juna polagati test iz   jednog od pet ponuđenih predmeta po svom izboru. 

Kada je reč o odraslima oni su sve testove polagali danas, 18. juna. 2024. godine.  

Potrebno je da učenici dođu sat vremena pre početka ispita i treba da ponesu đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama (obrazac 41, ukoliko se nalazi kod učenika posle probnog završnog ispita) i pribor za rad.  

Na test iz matematike učenici treba da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom ( ne olovku piši-briši), grafitnu olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar.  

Preporuka je da pre ispita učenici obavezno doručkuju, a na ispit je poželjno da ponesu flašicu sa vodom.

Učenici imaju na raspolaganju 120 minuta da urade zadatke i ne mogu u prvih 45 minuta napustiti prostoriju u kojoj polažu test, kao i poslednjih 15 minuta predviđenih za rad.
Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati u subotu 22. juna na nivou škola i portalu Moja srednja škola, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita. 
Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula 2024. godine. Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula 2024. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike