Ruska nuklearna trijada je spremna! Moskva prati sumnjive radnje na nekoliko lokacija dok radi na izmeni doktrine

13.06.2024

13:38

0

Zemlje NATO-a poslednjih godina zaoštravaju situaciju oko RF, naročito duž njenih zapadnih granica

Ruska nuklearna trijada je spremna! Moskva prati sumnjive radnje na nekoliko lokacija dok radi na izmeni doktrine
Copyright Profimedia

Ruski vojni ekspert Vladimir Jeranosjan izjavio je da Sjedinjene Američke Države i NATO svojim agresivnim akcijama primoravaju Rusiju da izmeni svoju nuklearnu doktrinu i pojača mere nuklearnog obuzdavanja.

Prema njegovim rečima, zemlje NATO-a poslednjih godina zaoštravaju situaciju oko Rusije, naročito duž njenih zapadnih granica.

- Vidimo eskalaciju u oblasti Vojvodstva podlaskog u Poljskoj (gde će biti stacionirana nova divizija poljske vojske), kao i u regionu Baltika, pa sve do pretnji blokadom Finskog zaliva i celokupne logistike naših gradova i luka koje se nalaze na obali tog zaliva, uključujući i Sankt Peterburg... Ima poziva poljskih i baltičkih lidera da Baltik postane unutrašnje NATO more, a sada to čujemo i od Šveđana i Finaca koji su postali članovi NATO-a i koji Alijansi dozvoljavaju korišćenje svoje infrastrukture, uključujući aerodrome i luke za baziranje nuklearnih podmornica i drugih nosača nuklearnog oružja. Pre svega mislim na britanske podmornice "vangard" sa raketama "trident", kao i potencijalno opasne ratne brodove u Baltičkom moru, koji mogu biti naoružani nuklearnim oružjem - kaže vojni ekspert.

Printscreen/Iks/@BCatAndBCoffee
 

Ovi postupci, uz opšti kurs NATO-a ka konfrontaciji sa Rusijom, primoravaju Moskvu da razmatra promene svoje nuklearne doktrine, koja trenutno reflektuje upotrebu nuklearne trijade samo u okviru odmazde. Nuklearna trijada uključuje strateško vazduhoplovstvo, interkontinentalne balističke rakete i nuklearne podmornice.

Jeranosjan napominje da Rusija nije pretnja nuklearnim oružjem, ali da je primorana da preduzima dodatne korake u oblasti nuklearnog odvraćanja, uključujući vojne vežbe sa taktičkim nuklearnim oružjem sa Belorusijom.

- I nestrateško nuklearno oružje koje može rasporediti bojeve glave na mobilnim platformama, a imam u vidu naše "iskandere", koji su od pre nekoliko godina raspoređeni u Kalinjingradskoj oblasti, a sada i u Belorusiji, kao i održavanje ruskih nestrateških nuklearnih vežbi, tačnije njihova druga faza, koja se trenutno odvija u Belorusiji uz uvežbavanje posada naših sistema "iskandera", angažovanje avijacije, uključujući Mig-31K sa hipersoničnim raketama "kinžal" - svi ti zadaci treba da ohlade usijane glave naših potencijalnih protivnika - istakao je ekpsert.

Izmene u nuklearnoj doktrini

Takođe, predsednik Vladimir Putin je izjavio da je ruska nuklearna doktrina "živi instrument" koji se može izmeniti ako je potrebno, naglašavajući da upotreba nuklearnog oružja dolazi u obzir samo u izuzetnim slučajevima, u slučaju ugrožavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, ali da ne misli da je do takvog slučaja došlo.

Profimedia
Vladimir Putin

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov najavio je moguće izmene doktrine, ali nije otkrio detalje. Prema ruskom ekspertu Alekseju Podberjozkinu, izmene će se verovatno odnositi na uslove za upotrebu nuklearnog oružja, koje se trenutno može koristiti samo kao odgovor na napad nuklearnim oružjem ili drugim oružjem za masovno uništenje ili u slučaju konvencionalne agresije koja ugrožava postojanje države.

- Sudeći po onome što je Putin najavio na forumu u Sankt Peterburgu, izmene doktrine će se dogoditi prilično brzo. Dakle, sada možemo samo da pretpostavimo, nagađamo šta bi to moglo biti i ništa više od toga - normativne stvari koje će biti unete u novu nuklearnu doktrinu ili izmene najverovatnije će se odnositi, prema mom mišljenju, pre svega na uslove za upotrebu nuklearnog oružja - rekao je Podberjozkin.

Tri NATO zemlje imaju nuklearno oružje: SAD, Velika Britanija i Francuska. SAD takođe imaju nuklearno oružje raspoređeno u bazama u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj, zadržavajući apsolutnu kontrolu nad njim. U Rumuniji i Poljskoj instaliran je američki antiraketni štit "idžis ašor", koji može predstavljati pretnju Rusiji jer se odbrambeni sistemi lako mogu pretvoriti u ofanzivne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike