Amerika sa strepnjom posmatra: Ukrajinci napali ruske nuklearne radare

30.05.2024

15:23

0

Vašington je zabrinut zbog ovih vesti jer ove lokacije nisu bile uključene u rat u Ukrajini

Amerika sa strepnjom posmatra: Ukrajinci napali ruske nuklearne radare
Copyright Profimedia

Izveštaji da je Ukrajina napala ruske stanice za rano upozorenje na balističke rakete uznemiravaju američke pristalice te zemlje, piše Vašington post.

Prošle nedelje ukrajinski izvori su tvrdili da su izvedene dve operacije protiv ruskih objekata dugog dometa dizajniranih za otkrivanje interkontinentalnih balističkih raketa. Ministarstvo odbrane Rusije nije komentarisalo tvrdnju o napadima na nuklearne radare. Snimci objavljeni na internetu sugerišu da je najmanje jedan od napada prouzrokovao štetu.

Snator Dmitrij Rogozin, koji je ranije bio na čelu ruske svemirske agencije Roskosmos, rekao je u subotu da bi Moskva trebalo da smatra SAD odgovornim za ove napade ako ih je izvršila Ukrajina. Vašington je "unajmio bezobzirnog bandita, koji pokušava da ošteti ključni element našeg sistema borbene kontrole strateških nuklearnih snaga", naveo je on.

 

 

Američki zvaničnik je za Post rekao da je Vašington "zabrinut" ovim vestima, jer bi "Rusija mogla da primeti da su njeni kapaciteti za odvraćanje gađani". Govoreći pod uslovom anonimnosti, izvor je dodao: "Ove lokacije nisu bile uključene u podršku ratu Rusije protiv Ukrajine".

Dva objekta koja su napadnuta su radarske lokacije iznad horizonta u blizini Armavira u Krasnodarskom kraju i Orska u Orenburškoj oblasti, koja nadgleda vazdušni prostor iznad Bliskog istoka i Kine.

 

 

Ukrajinski zvaničnik je za novine rekao da Kijev ima vojne razloge da napadne oba, jer je Rusija "usmerila sve svoje sposobnosti za rat protiv Ukrajine". Onemogućavanjem stanica bila bi potkopana sposobnost Rusije da nadgleda svoje aktivnosti kao što su korišćenje dronova i projektila, tvrdi izvor.

Oružane snage Austrije su prošle nedelje objavile analizu situacije, koja sugeriše da su napad u Armaviru mogle da sankcionišu SAD, ali da je on zamišljen kao upozorenje Moskvi, jer je malo verovatno da će Kijev od toga dobiti imati ikakvu vojnu korist.

Kijev trenutno lobira kod SAD da im dozvole da koriste donirano oružje dugog dometa protiv ciljeva koji se nalaze duboko u Rusiji. Vašington tvrdi da je zabranio napade van teritorije na koju Kijev polaže pravi kako bi sprečio dalju eskalaciju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike