Svi bi sa Marin le Pen: Posle trijumfa desnica u Francuskoj se ujedinjuje, čak i nekadašnji protivnici hoće saradnju

11.06.2024

17:36

0

Jedna po jedna partija priklanja se "Nacionalnom okupljanju"

Svi bi sa Marin le Pen: Posle trijumfa desnica u Francuskoj se ujedinjuje, čak i nekadašnji protivnici hoće saradnju
Copyright Profimedia

Lider francuske desničarske partije "Republikanci" (LR) Erik Sioti podržao je savez sa krajnje desničarskim "Nacionalnim okupljanjem" (RN) Marin le Pen na vanrednim parlamentarnim izborima, piše "France24".

Rezultati izbora za Evropski parlament doveli su do kraha vlade Emanuela Makrona s obzirom na to da je partija "Nacionalno okupljanje" osvojila duplo više glasova u odnosu na Makronovov "Preporod".

Makron se odlučio na "ekstremno kockanje" raspisujući vanredne parlamentarne izbore za 30. jun, dok s druge strane Le Penova poručuje da će "Bardela biti premijer". U odnosu na sve ove promene, pitanje koje je postavljala francuska, evropska, ali i svetska javnost, jeste u kom će smeru krenuti Erik Sioti i njegova partija "Republikanci", koja je inače deo Evropske narodne partije (EPP).

Sioti podržava savez sa Le Penovom

Sioti je dao svoj odgovor za francusku televiziju. "Guardian" prenosi njegovu izjavu u kojoj ističe da želi savez sa Le Penovom, tj. da je njegovoj partiji savez "potreban".

Profimedia
Erik Sioti

- Danas je LR suviše slaba stranka da bi se suprotstavila dvama blokovima koji su najopasniji. Potreban nam je savez sa "Nacionalnim okupljanjem" - rekao je predsednik "Republikanaca" Erik Sioti na TF1.

Francuski "France24" piše da je Sioti dodao da je već razgovarao sa Le Penovom i liderom stranke "Nacionalno okupljanje" (RN) Žordanom Bardelom.

Reakcije Le Penove

Le Penova je pohvalila Siotijev "hrabar izbor" i "osećaj odgovornosti", rekavši da se nada da će ga slediti značajan broj ličnosti unutar "Republikanaca".

Pozdravila je potez kao istorijski raskid sa odbijanjem tradicionalne desnice da radi sa krajnjom desnicom u Francuskoj.

"Republikanci" baštine svoje istorijsko nasleđe od posleratnog lidera Šarla de Gola i politički su dom bivših predsednika kao što su Žak Širak i Nikola Sarkozi, a u Evropskom parlamentu su deo najbrojnije grupacije EPP (Evropska narodna partija).

Profimedia
Marin le Pen

- Četrdeset godina pseudosanitarnog kordona, zbog čega su mnogi izbori izgubljeni, nestaje - rekla je Le Penova za AFP.

Bes protivnika "Nacionalnog okupljanja"

Sa druge strane, odluku Siotija nisu sa radošću prihvatili politički protivnici Nacionalnog okupljanja.

- Republikanci više nemaju ni trunke poštovanja prema Republici. LR danas sahranjuje sve fundamentalne principe svojih prethodnika - napisala je Valeri Hejer, koja je predvodila listu saveznika Emanuela Makrona na evropskim izborima, prenosi "Guardian".

Melani Vogel, kopredsedavajuća Evropske zelene partije i francuska senatorka, pozvala je "sve naprednjake, demokrate, feministkinje, LGBTQ osobe, sindikate, organizacije civilnog društva da se pridruže ovoj borbi za demokratiju i pravdu".

 

 

- Ne možemo biti sigurni u najbolji ishod. Ali takođe ne možemo biti sigurni u najgore. Možemo da pobedimo. Zato hajde da se zajedno borimo protiv ovoga. Takođe pozivam sve članove LR da razjasne svoj stav i kažu da li su i dalje na demokratskoj strani ili ne - rekla je ona.

Marion Marešal i Zemur takođe žele ujedinjenje desnice

Osim Siotija i njegovih "Republikanaca", Marion Marešal, koja je bila vodeći kandidat stranke "Rekonkvista" tokom izbora za Evropski parlament, sastala se u ponedeljak sa predsedničkim kandidatom "Nacionalnog okupljanja", njenom tetkom Marin Le Pen i predsednikom pokreta Bardelom kako bi razgovarali o potencijalnom povezivanju, piše "Politico".

Marešal, bivša poslanica "Nacionalnog okupljanja" i unuka osnivača stranke Žan-Mari Le Pena, okrenula je leđa svojoj tetki da bi se pridružila redovima "Rekonkviste", stranke koju je osnovao nezavisni novinar i stručnjak Erik Zemur uoči predsedničke trke 2022. godine.

Od izborne noći zalaže se za to da njena nova stranka sklopi savez sa starom partijom.

- Nacionalni kamp je postigao istorijski rezultat - napisala je Marešal u objavi u ponedeljak.

Profimedia
Erik Zemur

- S obzirom na ozbiljnost situacije u našoj zemlji, želela sam da se sastanem sa Marin le Pen i Žordanom Bardelom kako bih iskoristila priliku za izgradnju vladajuće koalicije - rekla je Marešal.

U TV intervjuu nakon sastanka Le Pen je rekla da će se sastati sa nizom političkih lidera kako bi "izgradila većinu", ne precizirajući da li je postigla dogovor sa svojom nećakom.

Približavanje dve stranke na nacionalnom nivou moglo bi da utre put ka veoma hvaljenoj supergrupi krajnje desnih poslanika u Evropskom parlamentu koji su trenutno rasprostranjeni po evroskeptičnim tvrdo desničarskim evropskim konzervativcima i reformistima, ekstremno desničarskoj grupi ID i nezavisnoj sekciji parlamenta, piše američki portal "Politiko".

Zemur poziva na najveću desničarsku koaliciju

Zemur je u nedelju pozvao na izgradnju "najveće desničarske koalicije", a da nije posebno identifikovao "Nacionalno okupljanje" kao potencijalnog partnera.

Na drugom kraju političkog spektra četiri glavne francuske levičarske političke snage, komunisti, socijalisti, Zeleni i pokret "Francuska nepokorena" trostrukog predsedničkog kandidata Žan-Lika Melanšona, objavile su zajedničku izjavu u kojoj se navodi da "žele" teren za zajedničke kandidate, piše "Politiko".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike