Marin le Pen se predomislila: Htela savez sa Rusijom, a pred izbore u Francuskoj ta stavka misteriozno nestala sa liste

18.06.2024

16:07

0

Programski dokument posvećen odbrani uklonjen je sa sajta stranke

Marin le Pen se predomislila: Htela savez sa Rusijom, a pred izbore u Francuskoj ta stavka misteriozno nestala sa liste
Copyright Profimedia

Desničarska francuska partija "Nacionalno okupljanje" (RN), koju predstavlja Marin le Pen, uklonila je sa svog sajta predloge o produbljivanju diplomatskih veza sa Rusijom uoči parlamentarnih izbora, izveštava američki portal Politiko.

- Partija je tiho uklonila deo predloga u vezi sa odbrambenom politikom, obrisavši sekcije u kojima se predlagalo produbljivanje diplomatskih veza sa Rusijom, zaustavljanje projekata saradnje sa Nemačkom i izlazak iz zajedničke vojne komande NATO-a - navodi se u članku.

Politiko izveštava da je protekle nedelje sa sajta stranke uklonjen jedan od 17 programskih dokumenata iz predizborne kampanje Le Penove iz 2022. godine.

Dokument je bio posvećen odbrani i predlagao je traženje "saveza sa Rusijom po određenim pitanjima" uz distanciranje od Vašingtona, koji "ne deluje uvek kao saveznik Francuske".

Navodi se da je RN u poslednjih nekoliko meseci ublažio neke od najkontroverznijih stavova kako bi ojačao autoritet na međunarodnoj sceni. Predstavnik RN izjavio je za Politiko da će lider partije Žordan Bardela uskoro predstaviti svoj program, uključujući i deo o odbrani.

Anketa francuskog instituta za javno mnjenje (Ifop) pokazala je da je 35 odsto Francuza spremno da glasa za RN na izborima, dok koaliciju predsednika Makrona podržava samo 19 odsto birača. Na izborima za Evropski parlament održanim 9. juna RN je osvojio 31,36 odsto glasova, dvostruko više nego Makronova koalicije.

Nakon toga Makron je najavio vanredne parlamentarne izbore u dva kruga - 30. juna i 7. jula. Prema anketama, za RN je spremno da glasa više od trećine Francuza, dok će predsednička koalicija dobiti manje od 20 odsto glasova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike