Sedmica u svetu: Sve agresivnija Ukrajina, mahanje nuklearnim oružjem i izraelska brutalnost

09.06.2024

21:13

0

Evropljani su birali svoje predstavnike u EP, premijerka Danske je napadnuta, a Bajdenovi su imali poprilične glavobolje

Sedmica u svetu: Sve agresivnija Ukrajina, mahanje nuklearnim oružjem i izraelska brutalnost
Copyright Profimedia/P Photo/Abdel Kareem Hana

U nedelji za nama (3-9. juna) Ukrajina je počela da napada Rusiju zapadnim oružjem, nuklearno oružje je pomenuo veliki broj političara, a Izrael je još jednom pokazao svoju brutalnost. Evropljani su birali svoje predstavnike u EP, premijerka Danske je napadnuta, a Bajdenovi su imali poprilične glavobolje.

Nuklearne igre, razgoropađena Ukrajina i strpljiva Rusija

Borbe u Ukrajini, ali i u Rusiji, intenzivirale su se tokom protekle nedelje. Bivši agent CIA Lari Džonson rekao je da bi Ukrajina mogla da izgubi kontrolu nad velikim gradovima, uključujući prestonicu, premijer nemačke pokrajine Bavarska i lider CSU Markus Zeder izjavio je da bi trebalo biti umeren kada se radi o sankcijama Rusiji jer one štete Nemačkoj, dok je poslanica Državne dume Rusije Tamara Frolova prokomentarisala odluku Holandije da dozvoli Ukrajini da koristi holandske avione F-16 za napade na rusku teritoriju rekavši im "da ne bude ruskog medveda".

Profimedia
 

Američki Stejt department zaplenio je pasoš bivšeg marinca i inspektora UN za oružje Skota Ritera pre nego što je poleteo za Rusiju na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF), povodom čega se oglasio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji nije bio iznenađen i koji je istakao da je ovo još jedan dokaz da su SAD policijska država.

Ukrajinske trupe su već upotrebile rakete HIMARS dobijene od SAD za uništavanje naprednog sistema protivvazdušne odbrane unutar teritorije Rusije, viši strateg Alijanse izjavio je da NATO radi na planovima da u slučaju rata sa Rusijom pošalje desetine hiljada američkih vojnika duž "kopnenih koridora" u Evropi, a NATO je u petak počeo sa najvećom pomorskom vojnom vežbom pod nazivom "BALTOPS 2024" koja će do 20. juna trajati u Baltičkom moru.

Lavrov je izjavio da su francuski vojni instruktori već prisutni u Ukrajini i da su legitimna meta ruskih oružanih snaga, ruska državna televizija prikazala je kartu Rusije s područjima koja bi Ukrajina mogla da napadne oružjem koje je dobila od Zapada, a mađarski premijer Viktor Orban pozvao je EU da se urazumi u odnosu prema Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je Moskvi svejedno ko će biti na čelu SAD, jer to "neće doneti velike promene", zapretio je Zapadu nuklearnim oružjem, rekavši da i Rusija "može da naoruža njihove neprijatelje", kao i da je rusko nuklearno oružje četiri puta moćnije od zapadnog, a mediji koji su ga do juče nazivali diktatorom sada su našli novi epitet za njega.

Profimedia
Vladimir Putin

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu izjavio je da NATO uvežbava invaziju na zemlje članice ODKB-a, Putin je predvideo kad će SAD zameniti predsednika Ukrajine, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da su Oružane snage Ukrajine samo nekoliko časova nakon što im je državni sekretar SAD Entoni Blinken dozvolio da napadaju rusku teritoriju gađale stambene četvrti Belgoroda američkim "hajmarsima".

Orban je izjavio da Mađarska neće slati svoje vojnike u slučaju potencijalnog uključenja NATO u rat u Ukrajini, da Putinova priča o naoružavanju neprijatelja svojih neprijatelja nije prazna priča, a upozorio je i na treći svetski rat, rekavši da smo "nekoliko centimetara od tačke bez povratka".

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da američko oružje koje je dozvolio Ukrajini za napade na teritoriju Rusije neće biti korišćeno za napade na Moskvu i Kremlj, francuski predsednik Emanuel Makron najavio je tokom proslave Dana D da će Ukrajini poslati nove borbene avione - Mirage 2000-5, a Meksiko i Nikaragva pridružile su se zemljama koje neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini koja će se održati sredinom juna u Švajcarskoj.

Profimedia
 

Riter je ipak govorio u Sant Peterburgu preko video-linka, gde je rekao da su "svi koji pričaju istinu o Rusiji na meti su Zapada", Evropska komisija je saopštila da Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterijume za formalni početak pregovora o članstvu u EU, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije saopštilo je da je izdalo poternicu za bivšom premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko.

Ukrajinci su u subotu dva puta gađali seosku prodavnicu, koristeći i američko oružje, i tom prilikom stradalo je najmanje 22 ljudi, a u analizama poratala 24sedam možete pročitati šta tačno podrazumeva ruska nuklerana doktrina i da li Bajden vuče planetu u treći svetski rat iz straha da će izgubiti na izborima.

68 vaših za jednog našeg

Profimedia
 

Dok su Palestinci ginuli u Gazi, grupa stručnjaka Ujedinjenih nacija pozivala je sve države da priznaju palestinsku državu kako bi se postigao mir na Bliskom istoku, Huti su ispalili balističku raketu "Palestina" na Izrael, a UN su reagovale na više od 500 mrtvih na Zapadnoj obali i pozvale Izrael da zaustavi nasilje.

Slovenačka narodna skupština podržala je na vanrednoj sednici odluku vlade o priznanju Palestine kao nezavisne i suverene države, napadnuta je američka ambasada u Libanu, a stotine izraelskih krajnjih desničara upale su u sredu u kompleks džamije Al Aksa u Jerusalimu.

Izrael je objavio koliko još talaca drži Hamas, izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir izjavio je da njegova stranka Jevrejska moć neće podržati vladajuću koaliciju u Knesetu sve dok premijer Benjamin Netanjahu ne otkrije detalje Bajdenovog predloga o prekidu vatre i razmeni talaca, dok je nova analiza Libertarijanskog instituta utvrdila način na koji Sjedinjene Američke Države istovaruju novo oružje protiv bespilotnih letelica preko pomoćnog pristaništa u Gazi kako bi testirale tehnologiju za upotrebu u rusko-ukrajinskom sukobu.

Profimedia
 

Najmanje 27 ljudi je ubijeno u četvrtak u izraelskom napadu na školu u koju su smešteni raseljeni u Nuseiratu u Pojasu Gaze, u subotu je prilikom još nekoliko napada stradalo 64 ljudi, od kojih neki tokom akcije spašavanja četvoro talaca, među kojima je bila i devojka koja je postala simbol otetih 7. oktobra.

Predsednik Iraka nazvao je dešavanja u Gazi genocidom, Ujedinjene nacije stavile su Izrael i Hamas na "crnu listu", a Huti su uhapsili 11 službenika Ujedinjenih nacija u Jemenu.

Najmanje 274 Palestinaca ubijeno je u subotu u izraelskom vazdušnom i kopnenom napadu u okviru operacije spasavanja četiri taoca, što je 68 mrtvih po jednom spasenom, širom Izraela održane su demonstracije na kojima je od izraelske vlade zahtevano oslobađanje svih talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas, a policija u Tel Avivu je uhapsila 33 osobe, dok su izraelski napadi na jug Libana izazvali velike šumske požare.

Izbori za Evropski parlament

Profimedia
 

Uoči izbora za Evropski parlament poljoprivrednici iz Španije i Francuske blokirali su u ponedeljak puteve duž špansko-francuske granice na Pirinejima nezadovoljni zbog nelojalne konkurencije zemalja izvan Evropske unije, glasači su prvo izašli na birališta u Holadniji, a onda i u ostalim zemljama Unije, a ispostavilo se da su tamo desničari ponovo u prednosti sa Gertom Vildersom na čelu.

Među kandidatima za Evropski parlament našao se i jedan Srbin - Konstantin Dobrilović, a u zasebnom tekstu možete pročitati kako funkcionišu izbori za Evropski parlament, šta se sve bira i na koji način.

Napad u Danskoj

Profimedia
Mete Frederiksen

Premijerka Danske Mete Frederiksen napadnuta je i pretučena u Kopenhagenu u petak uveče, napadač je odmah upašen, a svedoci su rekli da ona izgleda potreseno, da bi tek sutradan bilo otkriveno kakve povrede je zadobila. Ko je Mete Federiksen možete pročitati u zasebnom tekstu.

Muke Bajdenove

Suđenje Hanteru Bajdenu, sinu američkog lidera, povodom optužbi da je lagao da nije zavisnik od droge kad je kupio pištolj, počelo je ove sedmice, a na njemu su se pojavili zanimljivi svedoci koje je optuženi slušao kako pričaju protiv njega u sudnici. Prvo je svedočila njegova bivša devojka Zoi Kestan, koja je tvrdila da je "pušio krek na svakih 20 minuta", a onda i njegova snajka i bivša ljubavnica Hejli Bajden, koja je tvrdila da se drogirao pred njom i da je bacila sporni pištolj koji je kupio.

Profimedia
 

Za to vreme njegov otac je punio naslovne strane svojim novim gafovima - prvo je pomešao Putina i Sija, pa izjavio da ruskog lidera poznaje duže od 40 godina, a onda se više puta ponašao čudno tokom obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, dok su i američki kongresmeni pričali da im je dosta takvog predsednika žaleći se na njegovu senilnost.

Fico na nogama

Printscren Twitter
 

Pisac Juraj Cintula (71), koji je izvršio atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, prebačen je zbog bezbednosti na odeljenje psihijatrije zatvorske bolnice, u sredu se ranjeni premijer prvi put obratio javnosti nakon napada, u kom je pomenuo i Srbiju, da bi u subotu sa štapom glasao na izborima za Evropski parlament i apelovao na javnost da izabre zakondavce koji će težiti miru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike