Makron navlači bes cele Francuske: Posle naroda leđa mu okreću i kolege iz stranke, neće ga u kampanji, a on i dalje tera po svom

14.06.2024

21:14

0

Kritikuju ga da nije svestan realnosti i da će samo da naškodi svojoj partiji

Makron navlači bes cele Francuske: Posle naroda leđa mu okreću i kolege iz stranke, neće ga u kampanji, a on i dalje tera po svom
Copyright Profimedia

Van Francuske predsednik Emanuel Makron deluje kao uglađeni samouvereni evropski državnik, dok se u svojoj zemlji sve više doživljava kao prepreka.

Nakon Makronove bombastične odluke da raspiše vanredne izbore nakon teškog poraza na izborima za Evropski parlament, saveznici francuskog predsednika strahuju da bi mogao da ih odvede u katastrofu. 

- Nećete videti Makronovo lice na mojim predizbornim posterima, mogu vam to reći. Jelisejska palata nije baš razumela "antipredsedničko" raspoloženje u Francuskoj - rekao je za američki portal "Politiko" član parlamenta koji pripada koaliciji francuskog predsednika.

Ankete pokazuju da Francuzi svog predsednika vide kao prezirnog i autoritarnog u jeku brojnih kriza, poput pobune Žutih prsluka i pandemije kovida, koje su pogodile Francusku poslednjih godina. Njegova nevoljnost da promeni kurs suočen sa rasprostranjenim protestima zbog penzione reforme prošle godine ojačala je mišljenje da je povučen i van kontakta, dok njegov ton može delovati kao arogantan i elitistički. 

U nedelju se ta reakcija odrazila na glasačkoj kutiji. Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje završilo je na prvom mestu na izborima za Evropski parlament u Francuskoj sa 31,4 odsto glasova, što je duplo više od 14,6 odsto, koliko je dobila Makronova partija. Istraživanje sprovedeno na dan glasanja pokazalo je da je skoro polovina birača imala jedan ključni cilj: da "iskaže nezadovoljstvo Emanuelom Makronom i vladom".

Profimedia
 

Kao odgovor na poraz Makron je šokirao Evropu raspuštanjem francuskog parlamenta i raspisivanjem novih nacionalnih izbora da bi preuzeo inicijativu i ućutkao krajnju desnicu. Izbori prete ne samo da sruše francusku vladu, već i da poremete evropsku politiku u kritičnom trenutku kada se priča da je planeta na ivici trećeg svetskog rata.

Ali ne samo da Makron nije poželjan u predizbornoj kampanji za svoju stranku "Preporod", već se sve više doživljava i kao nepredvidiv, uz optužbe da je predsednik van kontakta i da je u zabludi da će nešto postići svojom odlukom.

Stranka se okreće protiv Makrona

Makron vidi vanredne izbore kao jedini način da se odbije krajnje desničarska plima i okupe mejnstrim glasači sa svih strana, ali u njegovom sopstvenom taboru postoji strah da bi se moglo dogoditi suprotno.

- Ako predsednik bude istakao sebe, to je ogroman rizik. Sigurno je da će, ako se umeša, mobilisati ljude protiv sebe - rekao je Matje Galar, istraživački analitičar u Ipsosu.

Rano ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da bi Makronova stranka mogla još jednom da pretrpi poraz na parlamentarnim izborima u dva kruga 30. juna i 7. jula. Pojavljuje se stvarna mogućnost da bi predsednička koalicija čak mogla da bude svrgnuta u treći plan u francuskoj politici, iza krajnje desnice i potencijalno levice.

Profimedia
 

Za mnoge saveznike i bivše pristalice, Makronova izuzetna samouverenost sada se pretvara u poricanje stvarnosti, dok je on slep za antipatiju koju izaziva.

Odluka da se održe izbori je "deliričan čin čoveka koji je nokautiran porazom", rekao je jedan bivši službenik Jelisejske palate. 

Tenzije unutar koalicije koja podržava Makrona takve da teškaši pozivaju francuskog predsednika da napravi korak unazad. Fransoa Bajru, ključni saveznik i jedan od Makronovih najranijih pristalica, bio je u ponedeljak uveče u Jelisejskoj palati kako bi poslao poruku da Makron "ne sme previše da se meša u kampanju". Bajru je čak razgovarao o neophodnoj "demakronizaciji" sa drugim poslanicima, čija imena nije hteo da pominje pričajući za američki portal.

- Što više priča, gubimo više poena (u anketama) - rekao je savetnik poslanika iz Makronovog Preporoda.

Ovo je velika promena u partijskoj dinamici za Preporod. Stranka francuskog predsednika, koja je nastala sa njim, dugo je opisivana kao partija koja ne bi postojala bez njega.

Iako je uobičajeno da francuski predsednici izgube privlačnost, on je okrivljen za pogrešno rukovanje nizom kriza, od kojih je neke stvorila njegova vlada. Prošlogodišnji penzioni protesti, tokom kojih su stotine hiljada izašle na ulice da se protive podizanju starosne granice za penzionisanje, nisu ga pokrenule. Makron je ignorisao glas naroda koristeći ustavna ovlašćenja za usvajanje zakona bez glasanja u parlamentu.

Profimedia
 

Takođe je široko viđen kao predsednik za bogate, a ne kao čovek koji je došao iz francuskog naroda da ih vodi. Bio je investicioni bankar pre nego što je ušao u politiku, a neke od njegovih politika o smanjenju poreza podstakle su stav da se prvenstveno bavi pomaganjem biznisima milijardera kao što je Bernar Arno, šef LVMH-a, najveće svetske kompanije za luksuznu robu, i jedan od najbogatijih ljudi na planeti. 

Makronovo opasno kockanje

Uprkos strahovima svoje stranke, Makron ima planove za kampanju za vanredne izbore. Očekuje se da će u sredu održati veliki govor kako bi pojačao borbu protiv krajnje desnice. Prema nekoliko francuskih medija, predsednik planira da se pojavljuje tri puta nedeljno.

Iako se na glasa za predsednika, Makronov kredibilitet je ugrožen. Ipak, on je odbacio sugestije da bi mogao da se povuče ako njegova stranka doživi još jedan ponižavajući poraz.

- Idem da pobedim - rekao je u ponedeljak za magazin Figaro.

Rizik je jasan: predsednik je bio u velikoj meri uključen u kampanju za evropske izbore koja se završila katastrofalnim rezultatom za njegovu stranku.

- Preporod je postigao katastrofalan rezultat uprkos snažnom angažmanu predsednika i njegovog premijera Gabrijela Atala u kampanji. Njihovo učešće nije bilo dovoljno da se mobiliše njihova biračka baza, ali su ulozi ovog puta veći sa verodostojnošću vlade Nacionalnog okupljanja - rekao je Galar iz Ipsosa.

Profimedia
Marin le Pen, liderka Nacionalnog okupljanja

Makron je često preuzimao rizik tokom političke karijere, bilo da su u pitanju suočavanje sa neprijateljstvom ili najave koje nisu u potpunosti finalizovane. Njegov uspon na vlast, od skromnog savetnika do ministra ekonomije, a potom i predsednika, priča je o sreći i pravovremenim kockanjima.

Ali Makron je sada pretrpeo dva izborna poraza zaredom, na parlamentarnim izborima 2022. i ponovo u nedelju, i sada se suočava sa još jednim. 

- Emanuel Makron je izgubio auru koju je imao 2017 - rekao je Galar, dodajući da sada "jasno vidimo da se muči da objasni kuda vodi zemlju".

Šta će se desiti ako izgubi? 

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje prvi put bi postalo vodeća snaga u Narodnoj skupštini Francuske.

Makronova predsednička koalicija bila bi rame uz rame sa levičarskim blokom.

Desetine njegovih poslanika mogle bi da ostanu bez mesta. 

- Bačeni smo pod autobus zbog njegove greške - rekao je jedan partijski savetnik, koji takođe nije imenovan.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike