Kako funkcionišu izbori za Evropski parlament, šta se sve bira i na koji način

04.06.2024

22:35

0

Mesecima se spekuliše o tome ko će zauzeti najviše pozicije u EU

Kako funkcionišu izbori za Evropski parlament, šta se sve bira i na koji način
Copyright Profimedia

Izbori za Evropski parlament (EP) glavna su tema u EU već mesecima, održaće se od 6. do 9. juna. Prvi zadatak novih 720 poslanika biće izbor predsednika EP, zatim predsednika Evropske komisije, čiji će ceo sastav takođe birati oni.

Mesece pre izbora obeležile su spekulacije o tome ko će zauzeti najviše pozicije u EU, uključujući predsednika Evropske komisije, Evropskog saveta, Evropskog parlamenta, kao i visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost.

Nakon izbora, poslanici će formirati političke grupacije prema zajedničkim političkim uverenjima, pri čemu će svaka grupacija morati da ima najmanje 23 poslanika iz sedam zemalja EU.

Evropske političke partije mogu odlučiti da formiraju svoje grupacije ili zajedničke grupacije sa predstavnicima drugih partija.

Pre prve plenarne sednice političke grupacije održaće sastanke kako bi odlučile o svom sastavu i liderima, a mogu se formirati i u bilo kom trenutku tokom mandata EP.

Evropski lideri će se sastati na neformalnom samitu 17. juna, a zatim na formalnom samitu 27. i 28. juna, gde će pokušati da se dogovore o najvišim funkcijama u EU.

Profimedia
 

Predsednika Evropske komisije predlaže Evropski savet, uzimajući u obzir ishod izbora za EP. Ako Evropska narodna partija (EPP) ostane najveća grupacija, moći će da predloži svoju kandidatkinju Ursulu fon der Lajen za drugi mandat, ali EU lideri mogu da odluče da je zaobiđu.

Prva sednica novog saziva EP biće održana od 16. do 19. jula, gde će se birati predsednik parlamenta. Odlazeća predsednica Roberta Metsola očekuje novi mandat, uz mogućnost dogovora da socijalisti preuzmu rukovođenje 2026.

Parlament će u julu glasati o kandidatu Evropskog saveta za predsednika Komisije. Zeleni, socijalisti i liberali, prema pisanju američkog protala "Politiko", žele glasanje u julu kako bi desničarima ostavili manje vremena za uticaj.

Parlament bira predsednika Komisije apsolutnom većinom tajnim glasanjem. Ako kandidat ne dobije većinu, lideri EU će predložiti novog kandidata u roku od mesec dana.

Profimedia
 

Novoimenovani predsednik Komisije i zemlje članice predložiće kandidate za komesare, koje će EP saslušavati kako bi procenili njihovu podobnost. Komesari iz uticajnijih zemalja mogu dobiti unapred određene pozicije.

Ursula fon der Lajen treba da izbori podršku 361 od 720 poslanika za ponovni izbor.

Jedan komesar je i trenutni potpredsednik Komisije i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. Njegovu zamenu predlaže Evropski savet, uz saglasnost predsednika Komisije.

Proces se završava plenarnim glasanjem EP-a na jesen, gde će se odlučivati o sastavu Komisije.

Novog predsednika Evropskog saveta biraju šefovi država i vlada EU kvalifikovanom većinom, a funkciju preuzima 1. decembra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike